Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos olet vielä ilman kesätyöpaikkaa, älä menetä toivoasi: Näillä viidellä vinkillä mahdollisuudet kasvavat

Ja jos sinulla on jo kesäduuni, muista nämä neljä neuvoa

Ura
 
Tapio Vanhatalo
Paul Sainio, 16, maalaa jälleen tänä kesänä julkisia rakennelmia Keravalla. Viime kesänä hän maalasi kuvan muuntajan.
Paul Sainio, 16, maalaa jälleen tänä kesänä julkisia rakennelmia Keravalla. Viime kesänä hän maalasi kuvan muuntajan. Kuva: Tapio Vanhatalo

Keravalaisella Paul Sainiolla, 16, on ehkä siistein kesätyö ikinä: Kun koulu kesäkuun alussa päättyy, hän alkaa maalata Keravalla vanhoja, puisia bussipysäkkejä ja saa koristella niitä mielensä mukaan.

”Tästä ei kyllä kesätyö parane”, sanoo Sainio, joka käy Kallion ilmaisutaidon lukiota.

Hän tietää mistä puhuu, koska teki samaa hommaa jo viime kesänä.

”Maalasimme kahden kaverini kanssa muutaman sähkökaapin ja muuntajan. Tarkoitus oli kehitellä niistä jotakin veikeätä, joten teimme muuntajista pikku mökin. Sähkökaappiin maalasimme maisemia”, Sainio kertoo.

Homma kestää pari viikkoa, joten palkkaa kertyy muutama satanen. Hyvä puoli on Sainion mukaan se, että työn voi sovitella melko vapaasti omaan kesälomaan. Työpäivät ovat kuusituntisia ja omat eväät otetaan mukaan.

Työ löytyi viime kesänä harrastuksen kautta. ”Olimme Keravan kuvataidekoulun sarjakuvatyöpajassa. Kuvataidekoulun kannatusyhdistys tarjosi meille tätä hommaa”.

Oletko hakenut kesätöitä, mutta vielä ei vaan ole tärpännyt? Älä menetä toivoasi. Useita satoja kesätyöpaikkoja on edelleen avoimena Uudellamaalla, kertoo rekrytointipalvelujen asiantuntija Pirjo Karjalainen Uudenmaan TE-toimistosta.

Kesätyöntekijöitä haetaan esimerkiksi jäätelön- ja marjanmyyntiin, siivoamaan, toimistotöihin ja hoitoapulaiseksi vanhusten palvelutaloihin.

Osa niistä on sellaisia, missä ei välttämättä tarvita aiempaa työkokemusta.

”Työnhakijan asenne ratkaisee”, Karjalainen sanoo. Hän listaa kymmenen keinoa, joilla kesätyöpaikan voi vielä löytää.

1. Jätä työhakemus TE-toimistojen nettipalveluun, CV-nettiin.

Kesätyötä hakeva voi kirjautua sinne pankkitunnustensa avulla. Työnantajat pääsevät vastaavasti yrittäjien KATSO-tunnisteilla selaamaan hakemuksia. CV-nettiin pääset täältä.

2. Kokoa CV ja laadi vetävä esite.

Netissä erityisesti ensimmäinen rivi kannattaa laatia huolella, sillä se herättää työnantajan kiinnostuksen – tai sitten ei. Jos kirjoitat vaikka että reipas asiakaspalvelija palaa halusta näyttää taitonsa, se erottuu takuuvarmasti paremmin kuin vaatimaton 22-vuotias nainen etsii töitä. Ansioluettelon pitäisi mahtua yhdelle liuskalle. Yhteystietojen lisäksi voit listata siihen koulutuksen, työkokemuksen ja harrastukset. Malleja löytyy netistä. Hyvä keino lisätä mahdollisuuksia on perustella, miksi haluaisi töihin juuri tähän paikkaan.

3. Jalkaudu.

Käy kysymässä töitä kotisi lähellä sijaitsevasta vanhainkodista tai torin myyntikojuista, kahviloista ja kaupoista. Jos rekrytoinnista vastaava henkilö ei ole paikalla tai töitä ei juuri nyt ole tarjolla, voi paikkaan jättää työhakemuksen tai CV:n.

4. Jätä mainos lähikaupan ilmoitustaululle.

Jos ikää on vasta 15-16 vuotta, yksi keino on jättää kaupan ilmoitustaululle lappu, jossa voi tarjota lastenhoitoapua, nurmikon leikkuuta tai lemmikin hoitoa.

5. Lähde kauemmaksi – vaikka Suonenjoelle.

Ole ennakkoluuloton ja lähde vaikka mansikoita poimimaan. Siinä pääsee uuteen ympäristöön, saa rusketuksen, kunto nousee ja rahaakin tienaa ihan mukavasti.

Kun työpaikka sitten on löytynyt, työstä kannattaa sopia selvästi ja hyvässä hengessä, jotta kesäduunista tulisi mahtava kokemus. Jos työn aloittamiseen liittyy kysymyksiä, apua saa SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteisestä puhelinpalvelusta, Kesäduunari-infosta. Siellä puhelimeen vastaa Sini Tervo. Hän muistuttaa ainakin viidestä vinkistä.

1. Pyydä kirjallinen työsopimus.

Suullinenkin työsopimus on sitova, mutta paperille kannattaa panna muun muassa se, kauanko työsuhde kestää, mikä on palkka, mikä on päivittäinen työaika ja onko työsuhteessa koeaikaa.

2. Potkuja ei voi antaa ilman syytä.

Työnantaja ei voi antaa potkuja noin vain. Koeajalla työsuhteen voi purkaa saman tien, mutta silloinkin purkuun pitää olla asiallinen syy. Ketään ei saa syrjiä eikä kohdella epäasiallisesti.

3. Sinulla on oikeus perehdytykseen.

Työnantaja on myös velvollinen perehdyttämään kesätyöntekijän työhönsä ja järjestämään riittävästi taukoja. Jäätelökioskistakin pitää päästä välillä vessaan.

4. Muista verokortti.

Se kannattaa ottaa mukaan jo ensimmäisinä päivinä, jotta työnantaja tietää, paljonko palkasta pitää pidättää veroa. Verokortin voi tulostaa itse vero.fi-palvelusta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!