Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Frank Russin villi elämä loppui kyllästymiseen – ”Nyt näen yrittämisen ja rahan työkaluna muuttaa maailmaa”

Helsinkiläismies kävi lukion loppuun aikuisiällä ja on opetellut elämään adhd:n kanssa.

Ura
 
Sara Aaltio / HS
Frank Russi toteaa nuorempana olleensa yrittäjänä itsekeskeinen.
Frank Russi toteaa nuorempana olleensa yrittäjänä itsekeskeinen. Kuva: Sara Aaltio / HS
Kuka?

Frank Russi, 39

 Co-founder Consair Oy:ssa, joka ratkoo rakennustyömaiden pölyongelmia.

 Kävi aikuisiällä lukioon loppuun, meni yliopistoon ja innostui yhteiskunnallisista asioista.

 Aiemmin ollut mukana muun muassa maahantuonti- ja rakennusalan yrityksissä.

 Asuu Helsingissä.

Tärkeä käänne urallasi?

Kolmekymppisenä hoidin kesken jääneen lukion töiden ohella alta pois, ja seuraavana vuonna menin yliopistoon. Innostuin yhteiskunnallisista asioista. Sain jonkinlaisen herätyksen maailmasta, että hei, täällähän on muitakin kuin minä.

Mikä käännettä edelsi?

Minulta jäi lukio kesken, kun olin junnumpi. Se jäi kesken varmaan osin adhd:n [aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön] takia: en osannut oikein opiskella. Perustin ensimmäisen yritykseni alle 20-vuotiaana, ja sen jälkeen olen ollut mukana monessa yrityksessä esimerkiksi maahantuonti- ja rakennusalalla. Biletin tosi paljon. Yrittäjyyteni oli hirveän itsekeskeistä: tehdään firma sen takia, että saadaan paljon rahaa. Jossain vaiheessa kyllästyin. Totesin, että elämässä on muutakin.

Mitä käänteestä seurasi?

Nyt näen yrittämisen ja rahan enemmän työkaluna muuttaa maailmaa. Nykyinen startup-yritykseni Consair on perustettu 2012, ja olen siinä pääosakkaana. Consair rakentaa laitteita, joilla poistamme pölyn rakennustyömailta. Haluan tehdä yrityksestä hyvän työpaikan kaikille, jotka siellä ovat töissä. Haluan, että yritys on hyvä yhteistyökumppani ja rakentaa asiakkaita hyödyttäviä tuotteita ja palveluita.

Mitä olet oppinut työelämästä?

Lähes kaikissa ihmisissä on potentiaalia. Kysymys on vain siitä, miten ihmiset pystyvät kanavoimaan oman osaamisensa tai kyvykkyytensä tai energiansa. On hirveän tärkeää, että jokainen ihminen löytää jotain, mitä haluaa tehdä oikeasti. Yrityksen kulttuuri on tärkeä, ja ihmiset tekevät sen kulttuurin. Pienetkin tiimit pystyvät tekemään isoja asioita, jos pystyvät kanavoimaan ihmisten kyvyt oikein. 1+1 on monessa tapauksessa 55.

Miten koet adhd:n vaikuttavan työntekoosi?

Adhd tekee välillä elämästä tosi hankalaa. Ongelma on siinä, että on vaikea sanoa ei. Koko ajan on tuhat projektia käynnissä. Toisaalta elämä on tosi kivaa, kun jaksaa innostua kaikesta. Ei ole mikään maailmanloppu, jos on adhd. Lukiossa ja yliopistossa tärkeä oppi oli, että opin jäsentelemään omaa tekemistäni. Osin se johtuu varmaan myös vanhenemisesta, sillä vanhemmiten adhd usein rauhoittuu.

Mitä haluat vielä saavuttaa?

Lyhyen tähtäimen tavoite on, että haluan saada Consairin lentoon. Katsotaan, mitä se mahdollistaa. Haluan työllistää paljon ihmisiä ja maksaa paljon veroja Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!