Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tienaako työkaveri enemmän? Muista nämä, kun valmistaudut palkkaneuvotteluun

Naiset pyytävät palkankorotusta harvemmin ja pienempiä summia kuin miehet. HS keräsi viisi vinkkiä palkkaneuvotteluihin.

Ura
 
Tanja Vasama Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Esimerkki suomalaisesta työelämästä: Nainen saa vakituisen työpaikan ja pyytää maltillista palkankorotusta. Pomo myöntyy korotukseen – ja nostaa palkkaa enemmän kuin työntekijä on kehdannut pyytää itse.

Toinen tilanne muualta Euroopasta: Rekrytoija kysyy hankintapäällikön paikkaa hakevan naisen vuosipalkkatoivetta. Tämä sanoo 65 000 euroa. Kun rekrytoija on hetken hiljaa, nainen laskee palkkatoivetta 62 000 euroon. ”Sen ei pitäisi olla alle 60 000:n”, hän lisää pian. Nainen saa paikan, ja puolen vuoden kuluttua palkka jo nousee 65 000 euroon.

Tapauksista jää hämmentynyt olo. Ne vahvistavat käsitystä, että naiset menestyvät miehiä kehnommin palkkaneuvotteluissa. He pyytävät korotusta harvemmin ja pienempiä summia kuin miehet.

Asiaa ovat tutkineet amerikkalaiset Carnegie Mellon -yliopiston ja Harvard Kennedy Schoolin tutkijat. Heidän mukaansa naisilla on käyttäytymiseen syynsä: kunnon korotusta pyytäviä naisia pidetään helposti ärsyttävinä.

Naisilla onkin tapana ajatella, että palkkatavoite kannattaa asettaa ”realistiseksi”. Palkkatoivettaan sekunneissa pudottaneesta naisesta talouslehti Financial Timesissa kirjoittanut neuvotteluvalmentaja Giuseppe Conti on eri mieltä.

Kun nainen pyytää pienempää korotusta, sen hän myös saa.

Suomen Ekonomien työmarkkina-asiamies Kosti Hyyppä kokosi HS:n pyynnöstä vinkit palkkaneuvotteluihin. Sukupuolten palkkaero on ekonomeilla poikkeuksellisen iso ongelma, sillä ekonominainen ansaitsee samasta tehtävästä 11 prosenttia vähemmän kuin mies. Tässä Hyypän tärkeimmät neuvot:

1. Palkasta kannattaa keskustella säännöllisesti, esimerkiksi vuoden välein. Harvoin kukaan tulee tarjoamaan korotusta.

2. Valmistaudu hyvin. Mieti, missä olet onnistunut, onko tehtävänkuva laajentunut tai olisitko valmis uusiin vastuisiin. Kirjoita asiat ylös ja ota mukaan palkkakeskusteluun.

3. Ota etukäteen selvää kollegoiden palkoista. Niistä kannattaa puhua työpaikalla. Myös ammattiliitoista saa tietoa.

4. Perustele toive pomolle. Kuuntele vasta-argumenttejakin.

5. Jos palkankorotus ei toteudu, sovi heti neuvottelutilanteessa, milloin asiasta keskustellaan uudelleen.

Onnea matkaan!

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!