Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko työntekijällä oikeus palkattomaan lomaan?

Ura
 
Helsingin Sanomat
Pia Hauskaviita
Fiksu työnantaja myöntää palkatonta lomaa vaikka perheen lomamatkaa varten.
Fiksu työnantaja myöntää palkatonta lomaa vaikka perheen lomamatkaa varten. Kuva: Pia Hauskaviita

Vaihdoin hiljan työpaikkaa. Olin varannut ulkomaan lomamatkan perheelleni koulujen syyslomaviikolle ennen kuin tulin valituksi työhön. Uusi työnantajani ei suostu myöntämään edes palkatonta vapaata. Menetän siis kaikki lomamatkan maksut, ja perheeni lomailee ilman minua. Voiko työnantaja toimia näin? Olisiko minun pitänyt kertoa matkasta ennen työsopimuksen solmimista?  

”Työntekijän kannattaa ottaa tuleva lomakausi puheeksi uutta työsopimusta solmittaessa, etenkin jos työsuhde alkaa juuri ennen kesälomakautta. Työnantajalla ei ole varsinaista velvollisuutta ottaa asiaa esille.

Työsopimusta solmittaessa työntekijä voi oma-aloitteisesti pyrkiä neuvottelemaan vuosilomalakia paremmista ehdoista. Ylimääräisestä vapaasta sopiminen voi olla vaikeampaa, jos työsopimus on jo allekirjoitettu.

Työn saamisen ei pitäisi kaatua siihen, että työntekijä kertoo lomatoiveistaan. Jos työpaikan saaminen kaatuisi asiallisen lomatoiveen esittämiseen, se kertoisi muutenkin paljon työnantajan tavasta toimia. Kannattaa hakeutua toisenlaisen työnantajan palvelukseen, jos on varaa valita.

Työnantajan on kerrottava työntekijöille tai heitä edustavalle luottamushenkilölle yleiset periaatteet, joita työpaikalla noudatetaan vuosiloman antamisessa. Lisäksi työnantajan on mahdollisuuksien mukaan otettava huomioon työntekijöiden esitykset ja noudatettava tasapuolisuutta lomien sijoittamisessa.

Loman antamisajankohdan määrittelee vuosilomalaki. Jollei työnantaja ja työntekijä muusta sovi, vuosiloma tulee pitää työnantajan määräämänä ajankohtana kesälomakaudella eli toukokuusta syyskuuhun ulottuvalla ajanjaksolla.

Jos työntekijälle ei ole kertynyt vuosilomaa, hän voi yrittää sopia palkattomasta lomasta. Vaikka työnantajalla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta myöntää palkatonta lomaa, sen on edistettävä suhteitaan työntekijöihin.

Jos työnantaja ei ole riittävän joustava, työntekijä saattaa vaihtaa pian uudelleen työpaikkaa. Valistunut työnantaja pyrkii helpottamaan miesten ja naisten työelämän ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Uuden työntekijän pyytämän palkattoman vapaan epääminen ilman hyviä perusteluita kuulostaa käytännön työelämän näkökulmasta lyhytnäköiseltä. Se ei edistä toimivia suhteita eikä työilmapiiriä työpaikalla.”

Patrik Stenholm Lakiasiainpäällikkö, varatuomari Ammattiliitto Pro

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!