Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusmiehistä on kohta kova pula – ministeriö ennustaa alan työllisyyden kasvavan lähivuosina 13 000:lla

Rakennusbuumi pitää Ari Kalliokosken ja muut alan osaajat kiireisinä.

Ura
 
Rio Gandara / HS
Keskustakirjaston työmaa on rakennustyömies Ari Kalliokosken työpaikka. Hänen mukaansa työmäärä rakennusalalla on lisääntynyt.
Keskustakirjaston työmaa on rakennustyömies Ari Kalliokosken työpaikka. Hänen mukaansa työmäärä rakennusalalla on lisääntynyt. Kuva: Rio Gandara / HS

Pöly nousee auringon paahtamasta montusta. Betonia valutetaan muotteihin kymmeniä metrejä pitkän punaisen hydraulisen pumpun avulla.

Keskustakirjaston työmaalla valetaan nyt kellarikerroksen ulkoseinää. Työmaalla häärii toukokuisena keskiviikkona nelisenkymmentä työmiestä ja yksi nainen. Yksi rakennusmiehistä on Ari Kalliokoski, 40, joka on ollut työmaalla alusta saakka, syyskuusta 2015 lähtien.

”Viimeksi olemme panneet raudoituksen sekaan ankkuriputkia”, Kalliokoski kertoo. Niiden avulla tuleva kirjastorakennus ankkuroidaan kallioon.

Keskustakirjaston lisäksi pääkaupunkiseudulla on muitakin valtavia rakennushankkeita, kuten Kalasatama ja Pasila. Rakennusalalla on erikoinen tilanne: joillain Suomen alueilla kolmannes ammattilaisista on työttömänä ja toisaalla on suoranainen työvoimapula.

Rakennusalan työllisyys kasvaa 2016–2017 peräti 13 000 hengellä, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kuluneella viikolla julkistama ennuste. Se on häkellyttävä luku taantuman kurittamassa maassa.

”Rakennusalan tilanne on parantunut selvästi viime aikoina”, sanoo neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala TEMistä.

”Vuosi sitten alkoi tulla ensimmäisiä merkkejä siitä, että rakennusalan taloudelliset tunnusluvut lähtivät nousuun. Nyt näyttää siltä, että nousu näkyy myös työllisyydessä”, Tuomaala sanoo.

Työpaikkailmoitusten perusteella rakennusalalla on jo suoranainen työvoimapula osassa maata. Mol.fi-sivustolla on lähes tuhat työpaikkaa tarjolla rakennustyöntekijöille eri puolilla Suomea. Töitä olisi tarjolla kirvesmiehille, rakennusapumiehille, maalareille, sähköasentajille ja rakennussiivoojille.

Pulaa on myös työnjohtajista, joiden työmarkkinatilanne näytti heikolta vielä viime syksynä. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa työnjohtajista on tulossa ministeriön mukaan suuri pula.

Suurin osa rakennusalan työpaikoista on pääkaupunkiseudulla. Uudellamaalla rakennusalan työttömyysprosentti on nyt runsaat 13, kun esimerkiksi Kainuussa se on yli 35 prosenttia.

Rakennusmies Ari Kalliokoski, 40, päätyi aikanaan työelämään suoraan peruskoulusta. Kalliokoski muutti kymmenen vuotta sitten Pohjanmaalta Helsinkiin töiden perässä. Pääkaupunkiseudulla töitä on riittänyt taantumasta huolimatta. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on ollut maanrakennusliike E. M. Pekkisen palveluksessa.

”Työmäärä alalla on itse asiassa lisääntynyt”, Kalliokoski sanoo. Hän arvelee, että se johtuu matalammista urakkahinnoista, joiden takia firmat ovat palkanneet vähemmän työmiehiä työmailleen. Se on johtanut tahdin tiivistämiseen.

”Aikataulut ovat todella tiukkoja. Tuntuu välillä, että ollaan jo valmiiksi myöhässä, kun työt alkavat”, Kalliokoski sanoo.

Kalliokoski uskoo, että maanrakennuspuolella riittää töitä jatkossakin, sillä nuoret haluavat mieluummin siistimpiin sisähommiin talonrakennuksen puolelle.

”Ei tämä minusta näyttäydy kovin houkuttelevana ammattina. Se näkyy omasta ulkoasustani. Tuolla me uidaan savivellissä”, Kalliokoski sanoo ja hymyilee.

Yhä useammin rakennusalan paikat tulevat tarjolle henkilöstövuokrausfirmojen kautta.

”On haasteellista löytää ammattitaitoista työvoimaa rakennusalalle, erityisesti pääkaupunkiseudulla”, sanoo Kai Hämeenniemi, joka työskentelee henkilöstövuokrausfirma Staffpointissa asiakkuuspäällikkönä.

Pelkästään Staffpointin kautta tarjolla on Hämeenniemen mukaan kymmeniä vapaita rakennusalan työpaikkoja.

”Tekijöitä haetaan nyt laidasta laitaan. Työpäälliköistä kustannuslaskijoihin ja kokeneista timpureista aina apumiehiin.”

Rakennusala on säännelty, joten työturvakortti pitää olla suoritettuna ja edellytyksenä on usein suomen kielen taito.

”Se johtuu turvallisuusmääräyksistä ja siitä, että esimerkiksi korjausrakentamisessa pitää pystyä kommunikoimaan asukkaiden kanssa”, Hämeenniemi sanoo.

Suomen rakennustyömailla on ollut jo pitkään runsaasti virolaisia työntekijöitä. Suomenlahden eteläpuolelta ei kuitenkaan enää löydy apua työvoimapulaan.

”Virosta hyvät suomen kielen taitoiset tekijät on jo haettu. Jos lähdetään katsomaan Latviasta, Liettuasta tai Venäjältä, kielitaito asettuu haasteeksi.”

Muualla Suomessa on työttömänä rakennusalan tekijöitä, mutta heistä vain osa on valmis lähtemään Etelä-Suomen työmaille.

Yksi Staffpointin ratkaisuista tilanteeseen on tiivis yhteistyö ammattikoulujen kanssa.

”Pyrimme saamaan sieltä tekijöitä työharjoitteluun ja valmistumisen jälkeen suoraan töihin meidän kauttamme.”

Hämeenniemi uskoo, että rakennusbuumi jatkuu lähivuosina erittäin voimakkaana varsinkin pääkaupunkiseudulla.

”Pula ei tule hellittämään ainakaan heti.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!