Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olen miettinyt, pitäisikö tehdä työnantajan ja työntekijän ’Tinder-palvelu’”

Ura
 
Helsingin Sanomat

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan eniten ovat lisääntyneet asiantuntijoiden, toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden työpaikat. Kovin työvoimapula on ministeriön mukaan lääkäreistä ja puhelinmyyjistä.

Myös osa it-alan yrityksistä potee työvoimapulaa. Mol.fi-palvelussa on tarjolla nelisensataa it-alan työpaikkaa: Application Support Analyst, analytiikkapäällikkö, atk-suunnittelija, CAM-ohjelmoija, C++-koodari, Cloud Administrator, Data Scientist, Svensktalande service desk.

It-alan työnimikkeet vilisevät erilaisten ohjelmistojen ja koodikielten lyhenteitä, jotka maallikolle ovat hädin tuskin ymmärrettäviä. Mitä tekee esimerkiksi Front End C++ Desktop APP Developer, johon tanskalainen Ordbogen etsii Suomesta osaajaa?

Odensessa Tanskassa puhelimeen vastaa Whitney Jørgensen, joka hoitaa yhtiössä rekrytointeja ja henkilöstöasioita. Käy ilmi, että Ordbogen on käännösohjelmiin ja verkkosanakirjoihin erikoistunut yritys. Kyseiseen tehtävään haettava henkilö tulee työskentelemään yhtiön uuden sovelluksen parissa. Sen avulla kielitaidoton voi kirjoittaa vieraalla kielellä tekstiä, sillä sovellus kääntää kieltä simultaanisti.

Kuulostaa kiinnostavalta, mutta suomalaisen hakijan kannalta haasteeksi voi osoittautua se, että työpaikka olisi Odensessa Tanskassa.

”Ordbogen.com on kansainvälinen firma, ja haluamme edelleen kansainvälistyä. Suomi on Pohjoismaa, ja siksi kulttuurierot ja elämäntavat eivät juuri poikkea Tanskasta. Suomesta on helpompi muuttaa Tanskaan kuin sanokaamme vaikka Portugalista”, Whitney Jørgensen sanoo.

Nyt avoinna olevaan sovelluskehittäjän työhön on itse asiassa jo tarjolla pätevä suomalainen hakija, Jørgensen kertoo.

”Lennätimme hänet kolmeksi päiväksi tänne tutustumaan yhtiöön ja työhön. Ilmoituksesta on siis ollut apua.”

Suomalainen sovelluskehitykseen erikoistunut Houston Inc. on etsinyt osaajia vitsikkäillä rekrytointivideoilla, joihin on otettu mallia Konttori-tv-sarjasta. Firmalla olisi tarvetta parillekymmenelle tekijälle saman tien, kertoo toimitusjohtaja Tomi Ruotimo.

”Kaikki alan firmat kisailevat nyt diplomi-insinööreistä, jotka kulkevat toimistolta toimistolle palkkaansa korottaen”, Ruotimo sanoo.

Ruotimon mukaan LinkedIn on alan käytetyin rekrytointikanava. Osa yrityksistä käyttää headhuntereita.

”Olen miettinyt, pitäisikö tehdä työnantajan ja työntekijän ’Tinder-palvelu’. Me kertoisimme kiinnostavista projekteistamme ja työnhakijat kertoisivat itsestään.”

Osaajia pitää nyt houkutella muilla tekijöillä kuin palkalla, Ruotimo sanoo.

”Työntekijän huomio on herätettävä houkuttelevalla kulttuurilla ja asiakasprojekteilla. Firman pitää osoittaa tekevänsä yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita.”

Alalla olisi erityisesti tarvetta sovelluksenkehittäjille. Ruotimo sanoo rohkaisseensa monia humanistituttujaan vaihtamaan it-alalle.

”Olen sanonut monelle, että kouluttaudu uudestaan. Työt tältä alalta eivät lopu meidän elinaikanamme.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!