Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnhakija, ethän tee CV:ssä näitä mokia – Rekrytoinnin asiantuntijat listaavat kymmenen virhettä

Ansioluettelon pitää olla napakka, mutta ei pelkkä luuranko. Kannattaa miettiä tarkasti, mitä henkilökohtaisia some-profiileja työnhaussa tuo esille.

Ura
 
George Dolgikh
CV:n laatiminen on monille tuskallista hommaa.
CV:n laatiminen on monille tuskallista hommaa. Kuva: George Dolgikh

CV eli ansioluettelo on yleensä se dokumentti, jonka rekrytoija työnhakijasta ensimmäiseksi katsoo. CV paljastaa, onko hakijalla lainkaan tehtävään vaadittavaa osaamista, työkokemusta ja koulutusta. Rekrytoija tutkailee usein vasta sen jälkeen itse hakukirjettä.

Jos hakijoita on paljon, rekrytoija saattaa käyttää koko hakemuksen silmäilyyn vain 15 sekuntia ja päättää sen perusteella, selviääkö hakija ensikarsinnassa jatkoon. CV:n pitää siis olla siisti ja helppolukuinen.

Visuaalisuus korostuu ansioluetteloissa. CV:hen voi liittää itsestään pienen kuvan. Alussa suositaan lisäksi nyt napakkaa yhteenvetoa, jossa hakija profiloi itsensä ja tiivistää vahvuutensa.

Rekrytoijat seulovat hakemuksia myös hakusanojen avulla. Siksi ansioluetteloon on hyvä ujuttaa kyseiseen tehtävään liittyviä avainsanoja. Mieti työnhakijana, mitä tietoja ja taitoja työnantaja hakee, ja käytä CV:ssä näiden taitojen yleisiä termejä.

Suomenkielisessä CV:ssä hakusanat voivat silti aiheuttaa ongelmia.

”On haastavaa, jos työnantaja käyttää omaa tietokantaa, josta haetaan hakusanoilla ja oletkin käyttänyt suomenkielisiä sanoja taivutetussa muodossa”, sanoo Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelujen asiantuntija Annemari Rautio. Tällöin hakusanat eivät välttämättä osu seulaan.

Hakusanojen lisäksi ansioluettelossa voi kompastella monessa muussakin asiassa. HS kokosi kymmenen CV-mokaa.

Raution lisäksi CV-virheitä kommentoivat Helsingin kaupungin palveluyhtiö Palmian työsuhdepäällikkö Paula Peltomäki-Karppinen sekä Helsingin yliopiston urapalvelujen suunnittelija ja uraohjaaja Minna-Rosa Kanniainen.

 

1 Liian luurankomainen ansioluettelo. Pelkän tittelin ja ajanjakson listaaminen ranskalaisilla viivoilla CV:hen ei riitä, sillä titteli ei välttämättä kerro tehtävänkuvasta mitään. Liian nihkeä listaus onkin yksi yleisimmistä virheistä, johon rekrytoinnin ammattilaiset työssään törmäävät.

”Esimerkiksi pelkkä assistentin titteli ei kuvaa mitään. Yliopistomaailmassa assistentti on aika korkea-arvoinen henkilö, kun taas jossakin muualla HR-assistentti on se alimmainen nakkikone. Firman koosta riippuen tehtävänkuvat voivat myös olla hyvin erilaisia. Myyntiedustaja voi myydä yhdessä yrityksessä miljoonaluokan business-to-business-vehkeitä, toisessa lehtiä”, Rautio sanoo.

Avaa siis tehtävänkuvat kattavasti CV:ssä.

 

2 Kirjoitusvirheet. Virheitä vilisevä hakemus on toinen pahimmista mokista. Kirjoitus- ja kielioppivirheet vievät huomion asiasta ja kertovat huolimattomuudesta.

Lue CV useita kertoja ja käytä tietokoneen oikolukuohjelmaa. Tarkistuta ansioluettelo lisäksi toisella ihmisellä, sillä tietokoneohjelmat eivät löydä kaikkia kielivirheitä.

 

3 Liian pitkä ansioluettelo. Sekä Raution että Kanniaisen mielestä CV:n maksimipituus on kaksi sivua.

”Se, miten osaat tiivistää oman osaamisesi ja taitosi, kertoo sinusta hirveän paljon”, Rautio sanoo.

Ansioluettelossa voi mainita oman LinkedIn-profiilin, jossa kokemusta pystyy selittämään paljon pidemmin kuin CV:ssä. Työnantaja voi sitten katsoa hakijan profiilia verkostoitumispalvelussa, kun hakija antaa siihen CV:ssä näin luvan.

 

4 Väärä formaatti. Katso tarkasti, missä muodossa CV pyydetään sähköisissä hakemuksissa lähettämään. Yleensä formaatti on PDF. PDF-tiedosto kannattaa lisäksi nimetä omalla etunimellä, sukunimellä ja CV-merkinnällä. Tämä helpottaa rekrytoijaa, joka lukee ehkä satoja hakemuksia samaan tehtävään.

”On kurjaa, jos työnhaku jää kiinni siitä, ettei ole osaamista dokumenttien tuottamiseen. Tehtävän vaatima ammattitaito saattaa silti olla hyvä”, Peltomäki-Karppinen sanoo. Hakijoiden tietotekniset taidot ovat kielen lisäksi haaste Palmialla, joka työllistää paljon ei-korkeakoulutettua sekä maahanmuuttajataustaista henkilökuntaa.

 

5 Epämiellyttävä ulkoasu. Älä tunge sivulle liikaa tekstiä. Rekrytoijan pitää pystyä erottamaan CV:stä muutamassa sekunnissa olennaiset asiat. Otsikoi työkokemuksesi, koulutuksesi ja osaamisalueesi selkeästi.

Ansioluettelossa voi käyttää enintään kahta kirjasintyyppiä. Silloin otsikoissa voi olla eri fontti kuin leipätekstissä, mutta ole johdonmukainen. Outoja tai liian kiemuraisia kirjasintyyppejä ei kannata kokeilla. Rautio neuvoo välttämään esimerkiksi Comic Sansia.

 

6 Yliampuva persoonallisuus. Jos hakija yrittää erottautua joukosta, CV:stä voi tulla jopa liian persoonallinen. Tällaisiakin tapauksia Rautio on nähnyt.

”Paljon riippuu tehtävästä. Jos haet luovalle alalle, voi olla hyvä näyttää graafista luovuutta myös CV:ssä. Jos taas hakee esimerkiksi pankkiin töihin, tehtävä ei vaadi samanlaista persoonallista otetta ja graafista silmää. Voi olla parempi, että pitäytyy perinteisemmässä tyylissä.”

 

7 Liian paljastavat some-profiilit. Ammatillinen someaktiivisuus kannattaa tuoda esille CV:ssä.

”Akateemisilla työmarkkinoilla LinkedIn alkaa olla jo perusedellytys, alasta toki riippuen”, sanoo Helsingin yliopistossa työskentelevä Kanniainen. ”Asiantuntijatehtävissä saatetaan edellyttää blogin kirjoittamista työnantajan nimissä tai Twitterin ja Facebookin käyttöä, ja osaaminen kannattaa tuoda esille.”

Jos laitat linkin henkilökohtaisiin some-profiileihin, pitää miettiä tarkasti, millainen kuva niistä välittyy.

”Muistan lukeneeni ansioluetteloa, jossa on ollut kuvassa ihminen uimarenkaalla uima-altaassa ja harrastuksina viinit ja sikarit. Se antaa tietyntyyppisen mielikuvan”, Peltomäki-Karppinen sanoo. ”Jos laitat ansioluetteloosi esille some-profiilit, työnantaja käy herkästi katsomassa, mitä siellä taustalla on.”

Mielipiteellisessä some-kommentoinnissa ja bloggauksessa voi olla myös ansansa, jos omat arvosi ovat täysin erilaisia kuin työnantajan.

 

8 Kronologinen aikajärjestys. On virhe laatia CV aikajärjestyksessä – tai täysin sekavassa järjestyksessä. Oikea tapa on käänteinen kronologisuus: tuorein työkokemus ja koulutus ensin.

Jos tuorein työkokemuksesi ei ole omalta alalta, Kanniainen neuvoo jakamaan ja otsikoimaan työhistorian kahteen osaan, oman alan kokemukseen ja muuhun kokemukseen. Näin oman alan kokemuksen voi nostaa ensimmäiseksi.

 

9 Arvosanojen luetteleminen. Rekrytoija ei ole kiinnostunut opiskeluajan arvosanoista. Poikkeus on, jos työnantaja nimenomaan hakee tehtävään vastavalmistunutta ja edellyttää tältä erinomaisia opintosuorituksia.

 

10 Huomio epäonnisesti päättyneisiin työsuhteisiin. Jos olet lähtenyt joltakin työpaikalta riitaisissa tunnelmissa tai työsuhdetta ei ole koeajan jälkeen jatkettu, työsuhdetta ei kannata ansioluettelossa korostaa.

Kokemuksen voi kuitata ansioluettelossa esimerkiksi niin, että tärkeiden tehtävänkuvien listaamisen jälkeen mainitset omaavasi kokemusta tällaisistakin tehtävistä, työnantajaa mainitsematta.

Aukot CV:ssä eivät ole Raution mukaan ongelma. Kannattaa silti varautua vastaamaan niitä koskeviin kysymyksiin.

Valehtelu on CV:ssä ehdottomasti kielletty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!