Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loma lyheni, kun työnantaja ulkoisti työpaikkani – saako näin toimia?

Ura
 
Helsingin Sanomat
Ville Honkonen
Kuntosalin käyttöoikeus voi jäädä vanhan työnantajan luo.
Kuntosalin käyttöoikeus voi jäädä vanhan työnantajan luo. Kuva: Ville Honkonen

Työnantajani ulkoisti osan liiketoiminnastaan. Osasto, jossa työskentelin, siirtyi toisen firman palvelukseen. Parin vuoden päästä palasimme jälleen vanhan työnantajamme leipiin, mutta ilman vanhoja, hyviä etuuksia. Esimerkiksi lomat lyhenivät hieman. Saako työnantaja huonontaa työntekijöiden etuuksia kierrättämällä heitä tällä tavalla toisen yrityksen kautta?  

”Lain ja oikeuskäytännön mukaan vastaus on yksiselitteisesti, että ei saa huonontaa. Kun yritys myy osan liiketoiminnastaan toiselle yritykselle, kyse on liikkeen luovutuksesta. Liikkeen luovutuksessa työntekijät siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä ja vanhalla työsopimuksella.

Liikkeen luovutus ei ole irtisanomisperuste eikä se saa vaikuttaa työsuhde-etuuksiin. Uusi työnantaja ei esimerkiksi voi tarjota uutta työsopimusta huonommilla ehdoilla, alentaa palkkaa, pidentää työaikaa eikä vähentää lomia, vaan ne säilyvät ennallaan.

Työsuhteen alkamisajankohdaksi katsotaan päivä, jolloin työntekijä aloitti aiemmassa yrityksessä, ei päivä, jolloin hän siirtyi liikkeen luovutuksessa uuden työnantajan palvelukseen. Alkuperäiset ehdot pitäisi olla voimassa, vaikka työntekijä palaisi vielä uudelleen entisen työnantajansa palvelukseen.

Toki esimerkiksi kuntosalin, hiihtomajan tai tietyn työterveyslääkärin käyttöoikeus voi jäädä vanhaan yritykseen. Tällaiset pienet muutokset ovat sallittuja, mutta muutoin kaikkia työntekijöitä tulee kohdella tasa-arvoisesti.

Joskus harvoin työntekijät siirtyvät liikkeen luovutuksessa toiselle toimialalle, jolloin myös työehtosopimukset muuttuvat. Uusi työnantaja on kuitenkin velvollinen noudattamaan työntekijöiden voimassa olevaa työehtosopimusta työehtosopimuskauden loppuun asti.

Yleisintä alalta siirtyminen on esimerkiksi julkisen sektorin sosiaalipalveluissa, kuten palvelutaloissa, joita kilpailutetaan. Tällöin työntekijät saattavat noudattaa välillä kunnan virkaehtosopimusta ja välillä sosiaalipalvelujen työehtosopimusta.

Liikkeen luovutukseen liittyvistä epäselvyyksistä työsuhde-etuuksissa tulee yhteydenottoja päivittäin. On kuitenkin hyvin harvinaista on, että riita menisi oikeuteen asti. Riitatapaukset johtuvat siitä, että kaupassa on ollut epäselvää, mitkä toiminnot kuuluvat kauppaan ja mitkä eivät.”

Matti Orkovaara Edunvalvontajohtaja, varatuomari Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!