Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni työnantaja toitottaa nyt merkityksellisyyttä – mutta alta voi paljastua perinteinen työntekijän riisto

Ura
 

Työelämä on täynnä työpaikkoja, joissa toimitaan empaattisesti ja eettisesti ja joissa tehdään ihmiskuntaa merkittävästi palvelevia asioita. Tämän käsityksen saa, kun seuraa yritysten nykyistä viestivirtaa.

”Empatia siivitti Hellonin 61 prosentin tuloskasvuun.” (Hellonin tiedote 6.5.)

”Eettinen ja energinen työyhteisö tuo tuottavuutta ja hyvinvointia.” (Juuriharjan tiedote 5.4.)

”Mitataanko yrityksessäsi tunteita?” (Tiedote kirjasta Negatiiviset tunteet – positiivinen bisnes 10.3.)

Tälle hyvän tavoittelun ja tunteiden hyökyaallolle eräs selitys tulee sovelluskehitykseen erikoistuneen Houston Inc:n toimitusjohtajalta Tomi Ruotimolta. Hän pohti yhtiön rekrytointivaikeuksia Helsingin Sanomissa 8. toukokuuta: ”Työntekijän huomio on herätettävä houkuttelevalla kulttuurilla ja asiakasprojekteilla. Firman pitää osoittaa tekevänsä yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita.”

On hienoa, että yhteiskunnallisesti tärkeää työtä tehdään. Sellainen myös motivoi, kuten Ruotimokin tietää. Ongelmia syntyy, jos merkityksellisyys, eettisyys ja empaattisuus ovat vain taikasanoja ilman sisältöä.

Toimittaja Dan Lyons on juuri julkaissut kirjan kokemuksistaan Yhdysvaltain startup-maailmassa (Disrupted – my misadventure in the Start-Up Bubble). Lyonsin mukaan startupeissa ei juuri puhuta enää työnteosta eikä tuotteiden myymisestä vaan ”missiosta, vallankumouksen tekemisestä ja siitä, että ollaan mukana liikkeessä, joka muuttaa maailmaa”, kuten hän totesi BBC:n haastattelussa.

Jos vallankumoukset, missiot ja eettisyys osoittautuvat silmänlumeeksi, sanojen alta paljastuu todellinen motiivi: työntekijöiden hyväksikäyttö. Voit hyvin tyytyä pienempään palkkaan ja vähäisempiin etuihin, kun saat tehdä näin merkittävää työtä. Samaan työkalupakkiin kuuluu kriisimielialan lietsominen: ole tyytyväinen, että sinulla näinä vaikeina aikoina ylipäänsä on töitä.

Tunne oman työn merkityksestä on paitsi lyömätön voimavaralähde, myös oman identiteetin rakennuspuuta. Sen voi rakentaa vain uskottavan toiminnan varaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!