Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herkko Hietanen valmistui lakimieheksi ja väitteli tohtoriksi, kunnes hoksasi koodaamisen hienouden

Nyt espoolaisjuristin lakitoimisto haalii verkossa asiakkaita kiivaammin kuin isot kilpailijat.

Ura
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Muutosta ei kannata pelätä tai vastustaa, Herkko Hietanen sanoo.
Muutosta ei kannata pelätä tai vastustaa, Herkko Hietanen sanoo. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuka?

Herkko Hietanen, 37

 Lakimies ja lakiasiaintoimisto Turre Legalin perustajaosakas.

 Opetteli pari vuotta sitten koodaamaan. Turre Legal rakentaa nyt uudenlaisia verkkopalveluja.

 Oikeustieteen maisteri ja kauppatieteiden tohtori. Alkaa syksyllä opiskella töiden ohessa tietotekniikkaa Aalto-yliopistossa.

 Asuu Espoossa.

Tärkeä käänne urallasi?

Opettelin koodaamaan sen jälkeen, kun olin jo valmistunut lakimieheksi ja väitellyt tohtoriksi. Ymmärsin, että digitalisaatio tulee muuttamaan myös juristien työtä. Nyt lakitoimistoni Turre Legal rakentaa verkkopalveluja, joiden toivon muuttavan alaa.

Mitä käänteestä seurasi?

Olen palkannut lakitoimistooni ohjelmistokehittäjiä ja teollisia muotoilijoita, jotta voimme tehdä uudenlaisia palveluita. Esimerkiksi helmikuun lopussa yhtenä perjantaina Kauppalehti kertoi, että Nokian Renkaat on huijannut testeissä. Seuraavana tiistaina meillä oli pystyssä verkkosivu, jossa ihmiset pystyivät ilmoittamaan, että haluavat vaatia korvauksia tai hinnanalennuksia Nokian Renkailta. Viikossa palvelimme paria sataa ihmistä. Edes isot lakitoimistot eivät pystyisi ottamaan paria sataa uutta asiakasta viikossa. Turre Legalissa työskentelee viisi täysipäiväistä työntekijää.

Mikä käännettä edelsi?

Olin 2012–2014 ohjelmistoyritys SC5:ssä lakimiehenä ja henkilöstöjohtajana. Aloin opetella iltaisin koodaamista. Puolessatoista vuodessa opetin itseni sellaiselle tasolle, että olisin varmaan päässyt yritykseen junior koodaajaksi. Päätin kuitenkin jättäytyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Olimme perustaneet kahden kollegan kanssa jo vuosia aiemmin yrityksen, jonka kautta teimme sivutoimisesti lakimiehen töitä. Niihin aikoihin olin päätoimisesti tutkija.

Miksi koodaaminen kiinnosti?

Tietokoneet ovat kiinnostaneet minua pitkään. Väitöskirjani kaikki aiheet käsittelivät jollain tavalla tietotekniikkaa ja sen oikeudellisia ongelmia. Huomasin, että ei ole pelkästään tietotekniikan ongelmia, joita ratkaistaan juridiikalla, vaan on myös juridiikan ongelmia, joita ratkaistaan tietotekniikalla. Kuitenkin lakiala oli pysynyt hyvin samanlaisena.

Mitä olet oppinut työelämästä?

Isoin asia on varmaan se, että muutosta ei kannata pelätä tai vastustaa. Siihen kannattaa lähteä mukaan ja miettiä, mitä mahdollisuuksia eri muutokset tuovat. Muutokset ovat usein selviä jo etukäteen ja hitaampia kuin voisi kuvitella, mutta myös suurempia. Muutosten varaan on aina mahdollisuus rakentaa liiketoimintaa.

Mistä työstä jäät eläkkeelle?

En tiedä edes, missä olen viiden vuoden päästä. Työelämän tahti on niin kiivas, että sitä tehtävää ei varmaan ole vielä edes olemassa, josta jään eläkkeelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!