Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luovina ihmisinä pidetään hajottajia – mutta työelämässä luovan pitää olla päämäärätietoinen ja järjestelmällinen

Kokosimme vinkit onnistuneen innovaatiotyöpajan pitämiseksi.

Ura
 
Marja Repo
Colourbox
Kuva: Colourbox
Fakta

Luovan ajattelun peruspilarit

 Kerää. Kukko ei käskien laula. Keräämällä talteen ideat ja inspiraationlähteet voit synnyttää ideahautomon, jonka avulla pääset heti vauhtiin, kun pitää synnyttää uutta.

 Valikoi. Hyvät ideat hukkuvat helposti runsauden sekaan. Aseta keräämäsi materiaali paremmuusjärjestykseen. Tarkastele, mikä sopii yhteen minkäkin kanssa. Näin synnytät uusia assosiaatioita, ja aiemmin vähäpätöinenkin idea saattaa osoittautua uuden työsi kulmakiveksi.

 Luonnostele. Suurin osa luovasta työstä tapahtuu luonnosteluvaiheessa, jolloin kohtaat luovan työsi tuloksen ensimmäistä kertaa. Keskity suuriin linjoihin ja hahmottele.

 Jalosta. Keskity yksityiskohtien hiomiseen ja jätä turha pois. Luova työ ei ole kokoelma nokkelia oivalluksia vaan tasapainoinen kokonaisuus, jonka elementit tukevat toisiaan.

 Viimeistele. Nuku ainakin yö tai pari, ennen kuin palaat tarkastelemaan työtäsi. Näin näet kokonaisuuden. Puhutteleeko se sinua sellaisenaan vai puuttuuko siitä jotain? Viekö jokin yksityiskohta huomion kokonaisuudesta? Tee loppusilaus.

Lähde: Lauri Järvilehto

Jokainen ihminen voi olla luova ja kehittää uusia tapoja ratkoa ongelmia ja tehdä työtään. Luovuus on taito siinä missä pyörällä ajaminenkin – luovaksi oppii harjoittelemalla, toteaa luovuudesta kirjoittanut filosofian tohtori Lauri Järvilehto.

”Luovuus vaatii sekä kiireettömyyttä ja leikkisyyttä että systemaattista keskittymistä ja jopa deadlinen”, Järvilehto sanoo.

Työelämässä voi luovasti toimimalla synnyttää uusia, omaperäisiä ja hyödyllisiä ratkaisuideoita olemassa olevaan haasteeseen.

”Luovina pidetään usein ihmisiä, jotka toimivat hajottavasti: tällaiset ihmiset keksivät koko ajan paljon uutta. Todelliselta luovalta nokkelikolta edellytetään kuitenkin sekä kykyä uuden keksimiseen, että olennaisen tiivistämiseen”, Järvilehto toteaa.

Luovuudella täytyykin olla selkeä päämäärä, muuten tuloksena voi olla ideakaaos. Tätä mieltä on innovaatiokyvykkyyden kehittämiseen keskittynyt työyhteisökouluttaja Jarno Poskela Innotiimistä.

Monissa yrityksissä perustetaan kilpaa innovaatioryhmiä, joissa työntekijöitä patistetaan erilaisin menetelmin kehittämään uusia luovia ratkaisuja. Poskela tietää, että väkisin ja väärin eväin perustetut ryhmät päätyvät usein laihoihin tuloksiin.

”Innovointityöpajoja on kolmenlaisia – loistavia, merkityksettömiä ja katastrofaalisen surkeita”, Poskela toteaa.

Tässä Poskelan vinkit loistavan innovaatiotyöpajan pitämiseksi.

Valmistaudu – siitä kaikki lähtee liikkeelle. Hyvin mietityillä valmistautumistehtävillä kaivetaan uusia virikkeitä osallistujien ajatteluun ja annetaan aikaa intuitiiviselle asian hauduttelulle.

”Innovointityöpaja ei muistuta perinteistä viikkopalaveria vaan sinne tullaan aivot valmiiksi viritettynä”, Poskela sanoo.

Uudet kasvot tuovat uusia ajatusmalleja. Valitse siis työryhmään vanhojen tuttujen kasvojen lisäksi asiantuntijoita eri liiketoiminnoista, kumppaneista tai asiakkaista.

”Innovatiiviset ratkaisut syntyvät helpommin erilaista asiantuntemusta tehokkaasti törmäyttämällä”, Poskela toteaa.

Ryhmän ohjaaja on paljosta vastuussa: hänen on ymmärrettävä luovaa työprosessia ja sitä tukevia työkaluja. Innovatiiviset ajatukset tarvitsevat syntyäkseen ilmapiirin, jossa on tilaa kyseenalaistamiselle ja rohkeille kokeiluille. Innovointityöpajat on nähtävä tärkeänä osana normaalia kehitystyötä ja keinona varmistaa tulevaisuuden menestyminen.

”Osaava työpajan vetäjä ei pysty yksin varmistamaan tilaisuuden onnistumista, mutta huono fasilitaattori pystyy tuhoamaan hyvätkin edellytykset”, Poskela toteaa.

Määrittele ja analysoi ongelma – siitä luova ongelmanratkaisu alkaa. Siihen kannattaa varata riittävästi aikaa.

”Muutoin työpajassa voi syntyä loistavia ideoita mutta täysin vääriin ongelmiin,” Poskela selittää.

Kurota konsepteihin asti. Hyvässä innovointityöpajassa päästään pelkistä ideoista pidemmälle kehitettyihin ratkaisuihin. Konseptien pohjalta on helpompi tehdä valintoja ja jatkaa kehitystyötä.

”Työskentely tulee suunnitella tukemaan jatkuvaa tuotteiden, palveluiden tai prosessien kehitystyötä. Jos etenemispolku työpajan tulosten hyödyntämiselle on epäselvä, on innovointityöpajan pitäminen turhaa, Poskela sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!