Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirurgihan on tietysti mies! – Sukupuolten välillä ammottaa kuilu työmarkkinoilla

Koululuokassa Britanniassa tehty video paljasti, kuinka vahvoja stereotypioita ammatteihin liittyy. Suomessa ei kuitenkaan kannata naureskella briteille, kirjoittaa Jaakko Lyytinen.

Ura
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Alaluokassa on kaksi naisopettajaa. ”Tänä iltapäivänä piirrämme eri ammattien harjoittajia”, toinen aloittaa. Ensin palomiehen, sitten kirurgin ja lopuksi hävittäjälentäjän. Oppilaat keksivät hahmoilleen myös nimet.

Kun piirustukset ovat valmiita, opettaja kysyy: ”Ketkä haluaisivat tavata nämä ihmiset oikeasti?” Luokkaan astelee kolme henkilöä, joista kahdella on päässään kypärä.

Lasten kasvoille leviää hämmennys. ”Noi on valepuvussa!” joku huutaa. Naiset esittäytyvät: Minä olen Tamzin, NHS:n kirurgi. Minä olen Lauren, Kuninkaallisten ilmavoimien lentäjä. Minä olen Lucy, Lontoon palolaitoksen palomies.

Tämä englantilaisessa luokassa tehty video keräsi viikossa kymmenen miljoonaa katselua. Sen on tilannut Inspiring the Future -järjestö, joka kertoo nuorille työelämästä ja edistää tasa-arvoa. Siinä onkin edistämistä. Lapset piirsivät 66 hahmoa, joista 61:lla oli miehen nimi, viidellä naisen. Sukupuoliin liittyvät stereotypiat määrittyvät 5–7-vuotiaana, video muistuttaa.

Palomies ja hävittäjälentäjä ovat ääriesimerkkejä eriytyneistä ammateista. Suomessa on neljä naispalomiestä ja neljä naispuolista lentoupseeria. Palomiehiä on kaikkiaan noin 2 500, lentäjien kokonaismäärää ei kerrota. Entä kirurgit? Se on arvostettu ammatti, jossa ei vaadita miehiä tai naisia suosivia fyysisiä ominaisuuksia. Silti leikkaussalit ovat edelleen miesten hallussa: Suomen 1 429 kirurgista naisia on 406 eli 28 prosenttia. Kaikista lääkäreistä naisia on jo selvä enemmistö, 60 prosenttia.

Meidän ei kannata naureskella briteille, sillä myös Suomessa työmarkkinat ovat edelleen vahvasti eriytyneet. Hoiva-alat ovat naisvaltaisia, teollisuus ja rakennusala miesten valtakuntaa. Ruotsissa ollaan jo lähempänä tasa-arvoa. Siksi tarvitaan roolimalleja, jotka rohkaisevat pieniä tyttöjä ja poikia haaveilemaan tulevaisuudesta rajoista välittämättä.

Mutta toivoa on – ainakin oman epätieteellisen kvalitatiivisen kyselytutkimukseni mukaan. Koetilanne: aamiainen kotona. Otanta: yksi kymmenvuotias tyttö. Tehtävä: kuvittele palomies, hävittäjälentäjä ja kirurgi ja keksi heille nimet.

Voivatko he olla tyttöjä tai poikia? tyttäreni kysyi. Kumpia vain, vastasin. Hän mietti hetken ja esitteli: tässä ovat palomies Paula, kirurgi Katariina ja hävittäjälentäjä Tuomas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!