Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko lähihoitaja korvata sairaanhoitajan?

Työnantajalla on kaikissa tilanteissa vastuu potilasturvallisuudesta ja siitä, että potilashoitoa tuottaa henkilöstö, jota potilaiden hoito edellyttää.

Ura
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero / HS
Työnantaja varmistaa, ettei potilasturvallisuus vaarannu.
Työnantaja varmistaa, ettei potilasturvallisuus vaarannu. Kuva: Sami Kero / HS

Onko laillista valita sairaanhoitajan sijaiseksi lähihoitaja, jos työhön on tarjolla myös sairaanhoitajia? Entä voiko sairaanhoitajan sijaiseksi ottaa alemman koulutuksen saaneen terveydenhuollon ammattilaisen, jos työtehtävät ovat muuta kuin sairaanhoitajan työtä?

”Terveydenhuollon ammattihenkilölain mukaan sairaanhoitajan tehtävässä voi toimia ainoastaan tähän ammattiin laillistettu henkilö.

Sairaanhoitajan sijaisena voi siten olla vain joko sairaanhoitaja tai sairaanhoitajaksi opiskeleva henkilö, joka on suorittanut opinnoistaan hyväksytysti vähintään kaksi kolmasosaa.

Jos sairaanhoitajan sijaiseksi otetaan opiskelija, työpaikan on nimettävä kirjallisesti opiskelijalle ohjaaja. Ohjaajan tulee olla laillistettu sairaanhoitaja ja toimia samassa toimintayksikössä kuin opiskelija.

Samalla tavalla lääkärin tehtävässä voi toimia vain laillistettu lääkäri tai riittävät opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija.

Ellei työnantaja tarvitse sairaanhoitajaa tai sairaanhoitajan tehtävään ei ole tarjolla hakijaa, joka täyttää sairaanhoitajan kelpoisuusehdot, tehtävä ja tehtävänimike voidaan muuttaa. Työnantajan pitää kuitenkin varmistaa, ettei potilasturvallisuus vaarannu.

Jos työntekijät kokevat, että potilasturvallisuus vaarantuu, koska työntekijöiden osaaminen tai määrä ei vastaa potilaiden hoidon tarvetta tai vaativuutta, työntekijöiden täytyy ilmoittaa asiasta lähiesimiehilleen.

Esimiesten tulee taas raportoida omille esimiehilleen, jos he kokevat, että nykyisellä henkilöstömäärällä tai -rakenteella ei pystytä vastaamaan potilasturvallisuudesta.

Terveydenhuollon ammattihenkilö on aina vastuussa omasta työstään ja päätöksistä, joita hän tekee. Rajansa on silti kaikella. Työnantajalla on kaikissa tilanteissa vastuu potilasturvallisuudesta ja siitä, että potilashoitoa tuottaa henkilöstö, jota potilaiden hoito edellyttää.

Viime kädessä aluehallintoviranomainen ja sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira voivat puuttua asiaan.”

Kirsi Markkanen Kehittämispäällikkö Tehy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!