Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkan perässä ei kannata vaihtaa työpaikkaa – asiantuntija neuvoo kysymykset, jotka työhönsä tyytymättömän kannattaa itseltään kysyä

Mene ensin itseesi ennen kuin menet työmarkkinoille etsimään uutta työtä, sanoo psykologi Juha Sandberg.

Ura
 

Eräs hiljainen mies irtisanoutui kerran jättämällä esimiehen pöydälle lapun:

”Viihdyn hyvin kotona. Aion viettää siellä jatkossa enemmän aikaa.”

Yleensä ihmiset kuitenkin irtisanoutuvat, koska vaihtavat työpaikkaa. Erityisesti kesällä moni unelmoi uudesta työstä.

Mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon, kun harkitsee työpaikan vaihtamista?

”Ydinasia on vastata kysymykseen: miksi haluan vaihtaa työpaikkaa? Selvittää sen asian itselleen”, psykologi Juha Sandberg sanoo.

Sandberg on osakas Vival-yhtiössä, joka on erikoistunut psykologisiin henkilöarviointi- ja henkilöstön kehittämispalveluihin.

”Moni voi olla tyytyväinen työhönsä, mutta haasteita tai etenemismahdollisuuksia ei vain ole tarpeeksi. Joku voi ajatella, että pitäisi saada parempaa palkkaa, ja samaa sanovat kaveritkin. Mutta onko se tarpeeksi hyvä syy?”

Mene ensin itseesi ennen kuin menet työmarkkinoille, sanoo Sandberg.

”Omia vaikuttimia kannattaa tutkia. Vain itse tietää, mikä on itselle tärkeää. Mieti, mikä sinulle on tärkeää työssä.”

Eri elämänvaiheissa työllä on erilainen paino.

”Esimerkiksi lapsiperheessä toinen vanhemmista voi olla kiinni lastenhoidossa. Toiselle vanhemmalle voi tarjoutua työpaikka, jossa saisi enemmän rahaa mutta joutuisi olemaan paljon pois kotoa. Mikä silloin ajaisi vaihtamaan työpaikkaa ja kuinka hyvä syy se olisi?”

Sandbergin mukaan työpaikkaa vaihtaessa hetken ja suunnan pitää olla oikeita.

”Lähteminen on aina muutostilanne, jolloin havahdutaan tutkimaan omia arvoja: Mitä elämältä odottaa ja mitä haluaa saavuttaa? Mitä asioita haluaa viedä eteenpäin? Mihin suuntaan haluaa kehittyä työssä?”

Ei kannata kiirehtiä ja tarttua ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Siirto pitää rakentaa hyvin ja huolellisesti.

”On vanha kultainen sääntö: ei pitäisi vaihtaa työpaikkaa, kun elämässä on muutenkin suuria muutoksia”, Sandberg sanoo.

”On parempi keskittyä mahdolliseen uuteen työhön, kun elämässä ei ole muita myllerryksiä. Muuten voi tehdä hätiköityjä päätöksiä.”

Joskus voi neuvotella tehtävien sisällöstä mahdollisen tai kiinnostavan uuden työnantajan kanssa. Kertoa missä on hyvä ja kysyä olisiko taidoille käyttöä.

Kannattaa myös tutkia työmaailmaa ylipäätään. Jos on vaihtanut työpaikkaa viimeksi 10–15 vuotta sitten, moni asia on voinut muuttua: työnhaku, avokonttorit, etätyö. Jos vaikka viihtyy työhuoneessa, niin uudessa työpaikassa sellaista ei ehkä olekaan.

Monelle lopulta suurin muutos on työyhteisön vaihtuminen.

”Itsekin olen huomannut, että ei sitä juuri tule pidettyä yhteyttä vanhoihin työkavereihin. Siinä menettää suuren osan työkavereista, ne joihin ei pitänyt yhteyttä työn ulkopuolella. Haluatko luopua työyhteisöstäsi? Voi toki olla, että juuri epämiellyttäviksi koetut työkaverit ovat suurin syy vaihtaa työpaikkaa.”

Kannattaako työnvaihtosuunnitelmista kertoa työpaikalla, Psyconin seniorikonsultti ja psykologi Anu Säilä-Kiukas?

”Tosi moni uuteen työhön haastateltava pitää asian omana tietonaan. Siitä kerrotaan vasta, kun uusi työ on varma. Toisaalta he, jotka ovat kertoneet esimiehelleen menevänsä työhaastatteluun, ovat yleensä saaneet esimieheltä onnentoivotuksen. Se kertoo paljon työpaikasta”, Säilä-Kiukas kertoo.

Jotkut tekevät lähtöpäätöksen ja tulevat valituksi uuteen työhön. Vanha työnantaja saattaa tarjota parempaa sopimusta kuultuaan lähdöstä.

”Osa tarttuu siihen kilpailevaan tarjoukseen ja jää sittenkin vanhaan työpaikkaan. Hyvin usein kuitenkin kuulee, että vuoden tai puolentoista vuoden kuluttua työntekijä on silti päätynyt lähtemään.”

Reilu esimies rohkaisee hyvää työntekijää lähtemään, jos mieluisa paikka aukeaa.

”Hyvän vaikutuksen tekee esimies, joka puristaa kättä ja toivottaa onnea uuteen työhön, eikä lähde mukaan kaupankäyntiin”, Säilä-Kiukas sanoo.

”Prosessi lähdöstä on jo käynnistynyt, ja kun lähtöpäätöskin on kerran tehty, niin sen jälkeen on inhimillistä miettiä uusia vaihtoehtoja. Ostettu motivaatio eli pelkkä raha ei kanna pitkälle. Raha ei tuo takaisin sitä sisäistä motivaatiota. Työn sisältöön liittyvää motivaatiota ei voi rahalla korvata.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!