Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vartija arvioi työtään: Pahinta on väkivallan uhka, parasta vapaus päättää omista toimintatavoistaan

Henry Kaipiainen, 31, on työskennellyt vartijana yli kymmenen vuotta eri puolilla Suomea. Hänestä vartijan tärkein ominaisuus on maalaisjärki.

Ura
 
Markus Jokela / HS
Vartija ja kenttäpäällikkö Henry Kaipiainen ei halua esiintyä työnsä takia kasvoillaan.
Vartija ja kenttäpäällikkö Henry Kaipiainen ei halua esiintyä työnsä takia kasvoillaan. Kuva: Markus Jokela / HS

”Olen työskennellyt vartijana vuodesta 2005. Peruskoulun jälkeen yritin paria ammattikoulua, mutta ne eivät natsanneet.

Sitten olin sopimussotilaana puolustusvoimissa ja mietin, mitä tekisin elämässäni. Lähdin opiskelemaan vartijakorttia. Suoritin myöhemmin vartijan ammattitutkinnon. Nyt turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto on paria tenttiä vaille valmis.

Olen välillä yrittänyt tehdä muita hommia. Olen ajanut kuorma-autoa, ollut myyntiedustajana, rakennuksilla, betonielementtitehtaalla. Kaikki ovat olleet lyhyitä, yhden-kahden kuukauden pätkiä. Mutta aina olen palannut takaisin tähän työhön.

Vartijan ammatissa minua viehättää vastuu ja itsenäisyys. Tässä saa usein tehdä itse päätöksiä, käyttää omaa älyään ja maalaisjärkeä. Kukaan ei ole neuvomassa.

Jos ihminen tulee esimerkiksi yksityisalueelle, vartijan pitää päättää, miten hän reagoi tilanteeseen. Miten aloittaa keskustelun. Poistaako ihmisen neuvomalla, kehotuksilla ja käskyillä – vai vaatiiko tilanne voimankäyttöä. Kaikki tämä pitää itse päättää.

Itse menen tilanteisiin aina juttelemalla. Se on paras tapa aloittaa. Sen jälkeen toimin tilanteen mukaan.

Olen saanut tappeluita rauhoitettua ilman voimakeinoja pelkän puheen avulla, käskemällä ja omalla olemuksella. Silloin tilanne on mennyt oikein.

Voimankäyttö on vartijan ammatin varjopuoli. Niitäkin tilanteita valitettavasti tulee.

Vartijan pitää osata lukea ihmisen kehon kieltä. Työnteon ja kokemuksen kautta pelisilmä kehittyy. Hyvällä vartijalla on maalaisjärkeä, hyvä pelisilmä ja fyysinen kunto. Sukupuolella ei ole tässä työssä väliä. Joissain tilanteissa naispuolinen vartija voi olla parempi, sillä nainen ei provosoi samalla tavalla.

Teen 12-tuntisia työvuoroja. Päivävuoro alkaa usein kello 7 tai kello 8 ja yövuoro illalla kello 19 tai 20. Olen tottunut yövuoroihin. Tykkään niistä jopa enemmän kuin päivävuoroista.

Työskentelen nykyään paikalliskohteissa ja järjestyksenvalvojana tapahtumissa, kuten urheilukisoissa. Paikallisvartiointia tehdään esimerkiksi yritysten vastaanotossa. Se tarkoittaa kulunvalvontaa ja kiertelyä kiinteistössä. En tee piirivartiointia, jossa kierretään useissa kohteissa vuoron aikana.

Olen työskennellyt isoissa vartiointiyrityksissä Securitaksella ja Turvatiimillä. Puoli vuotta siirryin vakituiseksi työntekijäksi henkilöstövuokrausyritys Staffpointiin. Firmalla on pääkaupunkiseudulla muutamia kymmeniä vakituisia turvallisuusalan työntekijöitä, joiden lisäksi firman kautta työskentelee toistasataa ’reserviläistä’. He työskentelevät päätoimisesti muissa yrityksissä ja tekevät lisäkeikkaa meille.

Olen vartijan työni lisäksi kenttäpäällikkö. Täytän vuorolistoja ja vastaan kentän toiminnasta. Esimiestyöhön menee noin viikko kuukaudessa.

Työntekijän kannalta vuokratyössä parasta on joustavuus. Saa valita, mille keikalle lähtee. Tai tarjotun keikan voi ottaa vastaan, jos se sopii omaan kalenteriin. Jos ei ota keikkaa, no hard feelings.

Tällä alalla on paljon töitä tarjolla, kunhan vartijakortti on suoritettuna. Osa-aikaiseen vartijan työhön vaaditaan vartijan peruskoulutus. Vartijan peruskurssi kestää yhteensä sata tuntia.

En ole koskaan kuulunut ammattiliittoon. Minusta on turha maksaa jäsenmaksua, sillä tällä alalla työllistyy kyllä, jos vain osaa duuninsa. Aika monet vartijat kuuluvat liittoon.

Työn huono puoli on pitkät työvuorot. Toinen on väkivallan uhka. Nykyisissä kohteissani väkivallan uhkaa ei juuri ole. Tällä alalla se riippuu paljon siitä, missä työskentelet.

Jos tulee kriisitilanne, meille on tarjolla työnohjausta. Päivystävä esimies on aina tavoitettavissa. Jos tapahtuu jotain, esimies ohjaa tarvittaessa eteenpäin.

Työni takia en voi esiintyä kasvoillani lehdessä. Jos tekisin vaikka myymäläetsivän töitä, en halua, että ihmiset pystyvät yhdistämään minut ammattiini. Se hankaloittaisi työtäni.

Suomalaiset ovat vartijan näkökulmasta käytökseltään mainettaan parempia. Mutta jos vartija joutuu puuttumaan ihmisten perusoikeuksiin julkisessa tilanteessa, yleisin kommentti on: ’Etkö päässyt poliisikouluun?’.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!