Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Me suomalaiset kuulostamme hyviltä tyypeiltä – mutta meistä ei hetkessä leivota kilpahenkisiä kasvuyrittäjiä

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Päättäjien puheista paistaa turhautuminen: maa on kahdeksatta vuotta kriisissä ja lopullista romahdusta odotellaan. Mitä tekee porukka? Lähtee kalaan. Terassille. Pelaamaan mölkkyä. Eikö ne jumankauta tajua?

Ongelma ei ole tajuamisessa, vaan johtamisessa. Alaisten arvopohja tulee annettuna. Hyvä johtaja ottaa sen huomioon. Hollantilaisen Geert Hofsteden kulttuuristen ulottuvuuksien teoria paljastaa vallanpitäjien vieraantuneen kansasta.

Kulttuurisiin haasteisiin erikoistuneen itim Internationalin nettisivulla (geert-hofstede.com) voi tutustua Hofsteden kuuteen kulttuuria määrittävään ulottuvuuteen ja tehdä vertailuja maiden välillä. Vaikka yksilötasolla on eroja, maiden välinen vertailu tuo esiin kansallisten kulttuurien keskeiset arvot.

Syötän koneeseen Suomen, Ruotsin ja Yhdysvallat. Pylväsrivi kertoo niiden edustavan individualismia ja arvostavan hajautettua valtaa, tasa-arvoa ja epämuodollista kanssakäymistä.

Mutta eroja löytyy. Suomalaiset eivät pidä epävarmuudesta. Turvallisuus on meille tärkeä motivaatiotekijä. Samasta syystä suhtaudumme epäluuloisesti uusin ideoihin. Pidämme säännöistä ja olemme enemmän sidoksissa menneisyyteen kuin ruotsalaiset. Koska emme luota epävarmaan tulevaisuuteen, arvostamme nopeita tuloksia.

Amerikkalaiset ovat analyysin termein maskuliinisia: menestysorientoituneita ja kilpahenkisiä. Suomalaiset ja ruotsalaiset taas feminiinisiä: työn sisältö ja vapaa-aika ovat tärkeämpiä kuin menestys; keskitymme hyvinvointiin kilpailemisen sijasta.

Olemme siis nostalgisia, sääntöjä ja turvallisuutta rakastavia individualisteja, jotka arvostavat tasa-arvoa ja elämänlaatua enemmän kuin materian ja statuksen tavoittelua. Tämä kannattaisi ottaa huomioon uudistuksia ajettaessa niin vältyttäisiin turhilta konflikteilta.

Kuulostamme ihan hyviltä tyypeiltä, mutta ei meistä hetkessä leivota kilpahenkisiä kasvuyrittäjiä. Kun suomalainen on onnistunut omiksi tarpeiksi, hän lähtee mieluummin kalaan kuin hankkimaan lisää – ja kuuntelee suomirockia mennessään.

Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!