Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minna Pikkarainen synnytti sydänvikaisen lapsen ilman apua – kokemus vei professuuriin johtaneelle urapolulle

Nyt 39-vuotias professori alkoi pohtia,voisiko teknologia auttaa vastaavissa tilanteissa.

Ura
 
Oulussa professorina toimiva Minna Pikkarainen, 39, hankki kannuksia myös ulkomailta.
Oulussa professorina toimiva Minna Pikkarainen, 39, hankki kannuksia myös ulkomailta.
Kuka?

Minna Pikkarainen, 39

 Oulun yliopiston ja Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n yhteinen Connected Health -tutkimusprofessori elokuusta 2015 lähtien.

 Synnytti 2003 yksin kotona sydänvikaisen lapsen ja alkoi pohtia, voisiko teknologia auttaa muita vastaavissa tilanteissa.

 Väitteli 2008 filosofian tohtoriksi tietojenkäsittelytieteistä.

 Asuu Oulussa.

Tärkeä käänne urallasi?

Toisella lapsellani todettiin sydänvika, kun olin 18. viikolla raskaana. Haastavan raskausajan jälkeen synnytin lapsen yksin kotona vuonna 2003. Kukaan ei ehtinyt paikalle. Kaikki päättyi onnellisesti, mutta jäin pohtimaan, voisiko teknologia ja siihen pohjautuvat palvelut auttaa muita vastaavassa tilanteessa olevia. Lähdin jatkamaan urani rakentamista pohtien tätä uutta ajatusta.

Mikä käänteestä seurasi?

Kolme vuotta myöhemmin lähdin töihin Irlantiin, jossa autoin ohjelmistoyrityksiä asiakaslähtöisten ohjelmistoratkaisujen kehittämisessä. Sieltä päädyin Belgiaan ja Ranskaan. Ranskassa autoin suomalaisia ja eurooppalaisia yrityksiä kansainvälisille markkinoille. Yritykset olivat terveys- ja hyvinvointialalla, eli pääsin haluamaani toimialaan kiinni. Seitsemän vuoden ulkomailla olon jälkeen palasin Suomeen, koska päätin hakea professuuria Suomesta. Aloitin elokuussa 2015 Oulun yliopiston ja VTT:n yhteisenä Connected Health -tutkimusprofessorina.

Mitä teet professorina?

Nyt minulla on projekti, jossa saan rakentaa lastensairaalan palveluita yritysten kanssa. Mietimme hoitajien, lääkäreiden ja sairaiden lasten vanhempien kanssa, millaisia kehitystarpeita sairaalassa on ja millaisia teknologiaratkaisuja siellä voitaisiin hyödyntää. Näitä ideoita viemme yrityksille, joiden kanssa rakennamme palveluita. Tavallaan olen nyt saavuttanut sen vision, joka rakentui vähitellen synnytyskokemukseni jälkeen.

Mitä käännettä edelsi?

Olin VTT:llä tutkijana. Autoin prosessin kehittämiseen liittyvissä tutkimuksissa isoissa suomalaisissa teknologiayrityksissä. Mietin esimerkiksi, miten projektinhallintaa voi parantaa. Työ toimi pohjana sille, mitä tein myöhemmin Irlannissa, Ranskassa ja Belgiassa.

Miksi palasit Suomeen?

Tulin käännekohtaan, jossa jouduin pohtimaan, haluanko tulevaisuudessa olla liiketoiminnan kehitysjohtaja vai tutkimusprofessori. Päädyin hakemaan professuuria Suomesta. Haluan tehdä tutkimustyötä, ohjata tutkimuksia ja tukea pitkän tähtäimen innovaatiotoimintaa.

Mitä olet oppinut työelämästä?

Läheiset ja pitkään rakennetut yhteistyösuhteet kantavat pitkälle. Se koskee yhteisjulkaisuja, kansainvälistä rahoituksen hankintaa ja yritysyhteistyötä. Suhteiden luominen vaatii aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!