Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apua, työkaveri tekee liikaa töitä – mikä neuvoksi?

Kenen on vastuu, jos työntekijä palaa loppuun, koska hän on tehnyt töitä enemmän kuin laki sallii?

Ura
 
Helsingin Sanomat
Antti Hämäläinen
Lain sallimia enimmäistyöaikoja ei saa ylittää, vaikka työntekijä itse haluaisi tehdä paljon työvuoroja.
Lain sallimia enimmäistyöaikoja ei saa ylittää, vaikka työntekijä itse haluaisi tehdä paljon työvuoroja. Kuva: Antti Hämäläinen

Työkaverini tekee töitä hurjasti: joskus jopa seitsemänpäiväistä työviikkoa. Hän paikkailee muita ja ahmii ylitöitä. Työnantajan mielestä tämä on ihan ok. Olen huomannut, että työkaverini on ollut viime aikoina väsynyt ja ärtynyt, ehkä masentunutkin. Hän ei halua puhua asiasta. Kenen on vastuu, jos työntekijä saa työtapaturman tai palaa loppuun, koska hän on tehnyt töitä enemmän kuin laki sallii? Miten asiaan voi puuttua?

”Vastuu työntekijän työssä jaksamisesta on työturvallisuuslain mukaan työnantajalla. Laki velvoittaa työnantajaa seuraamaan työntekijöiden kuormittumista työssä ja järjestämään työolosuhteet sellaisiksi, ettei kuormitus ole liiallista.

Jos työntekijä kuormittuu työssään niin, että hänen terveytensä vaarantuu, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan ryhdyttävä toimiin kuormitusta aiheuttavien tekijöiden selvittämiseksi ja välttämiseksi.

Ellei liiallisia työvuoroja tekevä kollega itse ole aloitteellinen, työkaveri voi ottaa asian puheeksi esimiehen kanssa.

Jos työnantaja ei puutu tilanteeseen tai työnantajan tekemät toimenpiteet eivät ole riittäviä, asiasta voi tehdä selvityspyynnön työsuojeluviranomaisille eli aluehallintovirastoon.

Työsuojeluviranomaiset voivat pyytää työnantajalta selvityksen tilanteesta ja antaa työnantajalle toimintaohjeita ja kehotuksia lain noudattamisesta. Viranomaiset voivat myös antaa päätöksen, jossa työnantaja tarvittaessa sakon uhalla velvoitetaan toimimaan lain mukaisesti.

Jos työnantaja sallii työntekijän työskentelemisen seitsemänä päivänä viikossa, se rikkoo työaikalakia. Ylityön teettämistä rajoittavat työaikalaissa säännellyt enimmäismäärät.

Ylityötä saa pääsääntöisesti teettää enintään 138 tuntia neljän kuukauden aikana ja 250 tuntia kalenterivuodessa. Työntekijällä on myös oikeus kerran viikossa vähintään 35 tuntia kestävään keskeytymättömään vapaa-aikaan.

Jos työtä tehdään seitsemänä päivänä viikossa, lain sallimat ylityön enimmäismäärät ylittyvät eikä työntekijä voi saada viikoittaista 35 tunnin keskeytymätöntä vapaa-aikaansa.

Työnantajan edustaja saattaa syyllistyä työturvallisuus- ja työaikasuojelurikoksiin, jos se työsuojeluviranomaisen kehotuksesta, määräyksestä tai kiellosta huolimatta laiminlyö puuttumisen työntekijän kuormittumiseen työssä tai jatkaa työn teettämistä työaikalain vastaisesti.

Lain sallimia enimmäistyöaikoja ei saa ylittää, vaikka työntekijä itse haluaisi tehdä paljon työvuoroja.”

Heidi Tupamäki Lakimies Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!