Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokratyö yleistyy ja leviää myös päällikkötehtäviin – ”Saan päättää itse, milloin teen töitä”

Vuokratyö yleistyy monella alalla. Työnantajan mukaan työntekijät ovat löytäneet vuokratyön keinona valikoida työaikoja, tehtävänkuvia ja tutustua eri työpaikkoihin.

Ura
 
Markus Jokela / HS
Ritva Kajamaa (vas.) ja Maire Haataja asuvat palvelukeskus Wilhelmiinassa. Lähihoitaja Ulla Järvenpää käy talossa säännöllisesti työkeikoilla.
Ritva Kajamaa (vas.) ja Maire Haataja asuvat palvelukeskus Wilhelmiinassa. Lähihoitaja Ulla Järvenpää käy talossa säännöllisesti työkeikoilla. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Vuokratyö yleistyy

 Eniten vuokratyötä käytetään metallialalla, toimisto- ja taloushallinnossa, rakennuksilla, hotelleissa ja ravintoloissa, varastoissa, kaupoissa ja hoitoalalla.

 Suurimpia vuokratyöfirmoja ovat Barona, Mediverkko Yhtymä, Staffpoint, VMP Group ja Opteam. Alan yritysten liikevaihto on yhteensä noin 1,5 miljardia euroa.

 Vuokratyöläisenä työskenteli viime vuonna satatuhatta suomalaista. Kaikkiaan vuokratyön määrä oli noin 30 000 henkilötyövuotta.

Lähde: Henkilöstöpalveluyritysten Liitto.

Wilhelmiinan parvekkeella vitsaillaan.

”Täällä ei olla pipo tiukalla. Meillä kukkii huumori”, Ritva Kajamaa, 78, sanoo ja hymyilee.

”Nytkin olemme oikein valokuvamannekiineina”, Maire Haataja, 79, jatkaa.

Ulla Järvenpää, 48, nauraa Kajamaan ja Haatajan sutkauksille palvelukeskuksen parvekkeella Helsingin Pikku Huopalahdessa. Kajamaa ja Haataja asuvat Wilhelmiinassa tehostetun palveluasumisen osastolla, jonka nimi on Vellamo.

Ulla Järvenpää on puolestaan lähihoitaja, joka työskentelee palvelukeskuksessa vuokrattuna työntekijänä. Järvenpää kutsuu itseään ”keikkalaiseksi”.

Järvenpää on tehnyt Wilhelmiinassa niin paljon keikkoja, että monesta muusta asukkaasta on tullut hänen tuttujaan.

Järvenpää vaihtoi ammattia kymmenen vuotta sitten. Hän oli työskennellyt kaupoissa, ravintoloissa ja asiakaspalvelussa, mutta hoitotyö veti puoleensa ja alan työtilanne näytti hyvältä.

Järvenpää opiskeli lähihoitajaksi ja sai valmistuttuaan heti töitä. Hän ehti työskennellä vakituisena ja määräaikaisena vanhusten ryhmäkodissa, kotihoidossa, sairaaloissa sekä mielenterveys- ja päihdepuolella. Kuusi vuotta sitten hän päätti ryhtyä tekemään keikkatöitä ja sijaisuuksia.

Vuosi sitten Järvenpää siirtyi kokonaan vuokratyöläiseksi. Nyt hän tekee keikkaa henkilöstöpalvelufirma Medipowerille, joka välittää työntekijöitä terveydenhoito- ja sosiaalialalle.

”Saan päättää itse, milloin teen töitä. Ei ole lakisääteisiä lomia. Teen työtä sillä sykkeellä kuin itse haluan – ja riippuen siitä, kuinka paljon haluan tienata”, Järvenpää sanoo.

Hän paiskii töitä yleensä hyvin tiiviisti pari kuukautta ja pitää sitten tauon. Silloin Järvenpää lentää jonnekin ulkomaille pariksi päiväksi lataamaan akkuja. Usein kohde on Istanbul.

”Minulla on siellä tuttuja.”

Sitten hän palaa taas hoitotyöhön, viime aikoina yleensä Wilhelmiinaan. Haastattelupäivänä toukokuun lopussa Järvenpää on aloittamassa kolmen yövuoron putkea Wilhelmiinassa.

Kesäisin Järvenpää pitää lomaa yleensä vain muutaman päivän. Niin tänäkin kesänä.

”Keikkalaiselle ei kerry lomia, vaan lomarahat maksetaan aina palkan yhteydessä.”

Henkilöstövuokraus alkoi yleistyä Suomessa 2000-luvun alussa, kun erityisesti teollisuusyritykset, rakennusfirmat sekä ravintolat ja hotellit ryhtyivät palkkaamaan yhä enemmän työntekijöitä vuokratyötä välittävien firmojen kautta.

Henkilöstövuokrauksesta on sittemmin kasvanut merkittävä työnteon muoto lähes kaikilla aloilla. Vuokratyöläisenä työskenteli viime vuonna satatuhatta suomalaista, arvioi alan työnantajia edustava Henkilöstöpalveluyritysten Liitto (HPL). Luvussa ovat mukana myös ne, jotka tekivät vuokrafirman kautta vain muutaman työpäivän.

Ulla Järvenpään työnantaja on terveydenhuoltoon erikoistunut Medipower, joka on tamperelaisen Workpowerin tytäryhtiö. Firman tarina on tyypillinen: se perustettiin vuonna 2003 välittämään tekijöitä rakennustyömaille. Parissa vuodessa yhtiö laajeni teollisuuteen ja terveydenhoitoon, ja konttoreita perustettiin eri puolille Suomea sekä Viroon ja Puolaan.

Sitten tuli vuosi 2008 ja taantuma alkoi. Vuokratyöfirmojen tilauskannat romahtivat. Myös Workpower joutui vähentämään väkeä ja sulkemaan toimistojaan. Uusi nousu alkoi vuoden 2010 jälkeen. Kuluvana vuonna Workpowerin liikevaihto tulee olemaan 13–14 miljoonaa euroa. Myynti kasvaa parikymmentä prosenttia, kertoo yhtiön liiketoimintajohtaja Jenni Pelkonen. Kasvu tulee osittain kokonaan uusilta aloilta.

Henkilöstövuokraaminen on Jenni Pelkosen mukaan leviämässä nyt myös päällikkötason tehtäviin ja toimihenkilöammatteihin sekä esimerkiksi it-yrityksiin.

”Viimeisten parin vuoden aikana trendi on ollut se, että yritykset ottavat henkilön ensin vuokralle ja rekrytoivat työntekijän vasta myöhemmin. Esimerkiksi talouspäälliköitä ja myyntipäälliköitä otetaan nyt alkuun vuokralle”, Pelkonen sanoo.

Vuokratyö on Pelkosen mukaan yhä useammin työntekijän oma valinta, koska moni ei halua sitoutua työnantajaan ennen tarkempaa tutustumista.

”Usein ajatellaan, että vuokraus on vain työnantajia varten, mutta vuokraus alkaa olla paljon enemmän työntekijöitä varten. Työntekijät ovat löytäneet sen keinona valikoida työaikoja, tehtävänkuvia ja tutustua eri työpaikkoihin.”

Erityisen herkästi paikkaa vaihtavat Pelkosen mukaan parikymppiset nuoret.

”Heille merkitsee todella paljon se, minkälainen yritys on ja miten henkilöstöä kohdellaan.”

Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL teki alkuvuodesta vuokratyöntekijöistä mittavan kyselytutkimuksen, johon osallistui lähes 6 500 vastaajaa. Kyselyn perusteella vuokratyö vaikuttaa olevan monelle työnhakijalle ketterä työllistymiskeino vaikeassa taloustilanteessa.

Lähes puolet kyselyn vastaajista kertoo, että tärkein syy vuokratyöhön on se, että muutoin saattaisi olla ilman työtä. Toiseksi tärkein motiivi on työaikaa ja työpaikkaa koskeva valinnanvapaus – aivan kuten Ulla Järvenpään kohdalla.

Kyselyn kiinnostavimpia tietoja on se, että vain 17 prosenttia vastaajista haluaisi vakituisen työn henkilöstöpalveluyrityksestä. Silloin työntekijä on velvollinen ottamaan työtä vastaan silloin kun sitä tarjotaan. Yleisin syy kieltäytymiselle on juuri itsenäisyys: vuokratyöntekijät haluavat itse valita työaikansa ja asiakasyrityksensä.

Henry Kaipiainen, 31, on päätynyt vakituiseksi työntekijäksi vuokratyöfirmaan. Kaipiainen työskentelee vartijana ja kenttäpäällikkönä Staffpointissa, joka on alan suurimpia yrityksiä. Kaipiainen päätyi vartijaksi runsaat kymmenen vuotta sitten.

”Olin sopimussotilaana puolustusvoimissa ja mietin, mitä tekisin elämässäni. Lähdin opiskelemaan vartijakorttia.”

Kaipiainen on tehnyt välillä muitakin hommia.

”Olen ajanut kuorma-autoa, ollut myyntiedustajana, rakennuksilla, betonielementtitehtaalla. Kaikki ovat olleet lyhyitä, yhden–kahden kuukauden pätkiä. Mutta aina olen palannut takaisin tähän työhön.”

Kaipiaisen mukaan työntekijän kannalta vuokratyössä parasta on joustavuus:

”Saat itse valita, mille keikalle lähdet. Tarjotun keikan voi ottaa vastaan, jos se sopii omaan kalenteriin. Jos ei ota keikkaa, no hard feelings.”

Kaipiainen on työskennellyt isoissa vartiointiyrityksissä Securitaksella ja Turvatiimillä, mutta puoli vuotta sitten hän siirtyi vakituiseksi Staffpointiin. Firmalla on pääkaupunkiseudulla muutamia kymmeniä vakituisia turvallisuusalan työntekijöitä, joiden lisäksi firman kautta työskentelee toistasataa "reserviläistä". He toimivat päätoimisesti muissa yrityksissä ja tekevät lisäkeikkaa Staffpointille. Kaipiainen on vartijan työnsä lisäksi kenttäpäällikkö.

”Täytän vuorolistoja ja vastaan kentän toiminnasta. Esimiestyöhön menee noin viikko kuukaudessa.”

Entä varjopuolet? Joissain työpaikoissa saatetaan suhtautua ikävästi vuokratyöntekijään. Varsinaiset työntekijät voivat kokea, että keikkalainen vie heitä työtunteja.

”Olen ollut vuosien varrella paikoissa, joihin en haluaisi mennä uudestaan”, Ulla Järvenpää kertoo.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin verkkosivuilla on pitkä lista vuokratyön nurjista puolista: Ei säännöllisiä tuloja, epävarmuus tulevista työvuoroista ja ansioista. Jatkuva uuden opettelu ja sopeutuminen uusiin työyhteisöihin, työtapoihin ja työpaikkoihin. Ei mahdollisuutta epäonnistua. Pitkäkin työpätkä saattaa loppua yllättäen – eikä vuokratyössä noudateta irtisanomisaikoja kuten normaalissa työsuhteessa. Vuosilomaa ei yleensä kerry. Työpaikan luottamusmiehellä ei ole oikeutta edustaa vuokratyöntekijää ja niin edelleen.

HPL:n kyselyyn vastanneista vuokratyöntekijöistä vähän alle puolet kuuluu ammattiliittoon.

Henry Kaipiainen ei ole koskaan kuulunut ammattiliittoon:

”Minusta on turha maksaa jäsenmaksua, sillä tällä alalla työllistyy kyllä, jos vain osaa duuninsa.”

Ulla Järvenpää puolestaan kuuluu Suomen lähi- ja perushoitajaliittoon Superiin. Hän maksaa itse jäsenmaksunsa, kuten useimmat vuokratyöntekijät.

”En ole tarvinnut apua, mutta jos joutuisin työttömäksi, minulla olisi liitto takana. Olen pitänyt jäsenyyttä tärkeänä.”

Ulla Järvenpään mukaan vuokratyöntekijän on hoidettava hommansa erittäin hyvin.

”Keikkalainen on yrityksen kasvot. Jos et tee hommaasi hyvin, saat kuulla siitä. Vuokratyöntekijästä annetaan palautetta firman suuntaan.”

Parhaimmillaan keikkalaiselle käy kuten Ulla Järvenpäälle Wilhelmiinassa.

”Olen erittäin tyytyväinen tähän keikkapaikkaani. Tänne on aivan ihana tulla, täällä on kivat työkaverit ja esimiehet.”

Ja tutut asukkaat, kuten Maire Haataja ja Ritva Kajamaa.

”Tykkään tehdä töitä vanhusten kanssa. Tämä on minun juttuni.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!