Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soita aina ennen työhakemuksen lähettämistä – asiantuntijat neuvovat, minkälainen työnhaku tuottaa tulosta

Suuri osa työpaikoista on piilotyöpaikkoja. Siksi hakijan oma-aloitteisuus ja taito perustella on tärkeää.

Ura
 
Maaria Drake

Työelämän murroksen vanavedessä muuttuvat myös työnhaun tavat. Esimerkiksi digitaaliset välineet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet työnhakua, ja monet työtehtävät ovat nykyään monipuolisia, vaativat yrittäjähenkistä otetta ja vastuunkantoa.

Perusidea on kuitenkin säilynyt: osaamisestaan on tiedotettava työnantajalle siten, että työnantaja kiinnostuu. Yleisesti ottaen työnantajat toivovat työnhakijoilta oma-aloitteisuutta ja oikeaa asennetta.

Työhaun ja urasuunnittelun ammattilaiset antavat viisi vinkkiä, jotka kannattaa huomioida juuri nyt työelämään hakeutuessa.

1. Avoimet hakemukset

Suuri osa työpaikoista on niin sanottuja piilotyöpaikkoja, joista ei juuri ilmoitella työpaikkasivustoilla. Siksi työnhakijan kannattaa lähettää avoimia ja hyvin profiloituja hakemuksia suoraan työnantajille.

Ensin kannattaa kuitenkin lähestyä puhelimitse. Aktiivinen ote osoittaa, että hakija on motivoitunut. Kirjallisen hakemuksen voi lähettää puhelinkeskustelun jälkeen. Usein yritysten internetsivuilla on myös ohjeet avointen hakemusten jätöstä.

Avoimella hakemuksella on mahdollista luoda itselleen aivan uusi työpaikka, jos onnistuu perustelemaan tarpeeksi hyvin, mitä lisäarvoa pystyy tuomaan työnantajalle. Työnkuvaan kannattaa tässä tapauksessa jättää liikkumavaraa eri vaihtoehdoille.

Työnantajat suhtautuvat avoimiin hakemuksiin eri tavoin. Jos työntekijöistä on pulaa, avoimista hakemuksista ollaan kiinnostuneita, mutta jos hakijoita on runsaasti, eivät avoimet hakemukset välttämättä tuota tulosta.

Ei kannata kuitenkaan pelätä yhteydenottoa – vaikka työantajalla ei olisi juuri sillä hetkellä tarvetta, hän voi palata asiaan myöhemmin tilanteen muuttuessa.

2. Videohakemus

Videohakemukset ovat kasvava trendi ja yleisiä jo esimerkiksi myyntialalla. Videossa voi markkinoida taitojaan, osaamistaan sekä persoonaansa. Monien yritysten rekrytointijärjestelmissä työnhakijalla on mahdollisuus jättää itsestään videoesittely.

Myös videohaastattelut ovat yleistyneet. Työnantajan näkökulmasta videohaastattelu antaa joustavan ja tehokkaan mahdollisuuden tehdä rekrytoinnin ensihaastattelu. Näin entistä useampi työnhakija pääsee haastatteluun.

3. Rekrytointitapahtumat

Pelkästään Uudellamaalla on alkuvuoden aikana järjestetty noin 50 rekrytointitapahtumaa. Erityisesti kaupan ja palvelualalla rekrytointitilaisuudet ovat yleisiä.

Tilaisuuksissa työnhakijat saavat tietoa yrityksistä ja erilaisista tehtävänkuvista, ja vastaavasti työnantaja pääsee haastattelemaan potentiaalisia hakijoita saman tien.

Isoja rekrytointitapahtumia ovat esimerkiksi Duunitehdas Porvoossa ja Duunifestarit Espoossa.

4. Verkostoituminen

Kaikki verkostoituminen on suositeltavaa, on sitten kyse työhön liittyvistä tapahtumista, yhdistys- tai vapaa-ajan toiminnasta. Omalla aktiivisuudella on suuri merkitys työllistymisessä.

Ota käyttöön myös sosiaalinen media. Kerro avoimesti, että etsit uutta uramahdollisuutta. Kannattaa muistaa, että jokainen ympärillä oleva ihminen voi auttaa työllistymisessä.

Verkostoitumisessa ja uusien uramahdollisuuksien etsimisessä voi hyödyntää myös informaatio- eli työnantajahaastattelua (informational interviewing). Suomessa ilmiö ei ole vielä kovin yleinen, mutta siitä on jo olemassa myönteisiä kokemuksia.

Idea on, että työnhakija tapaa eri alojen ammattilaisia tavoitteenaan selvittää alasta mahdollisimman paljon. Näin hän paitsi saa kuvan siitä, sopisiko kyseinen ala hänelle itselleen, myös hankkii tietoa mahdollisista piilotyöpaikoista ja verkostoituu. Kyseessä ei siis ole rekrytointitilaisuus – hakijan ei tarvitse myydä osaamistaan, eikä ansioluetteloakaan kannata tuputtaa, ellei sitä erikseen pyydetä.

Haastattelun kohteeksi kannattaa valita unelmatyöpaikka ja sieltä päättävässä asemassa oleva henkilö. Informaatiohaastattelu toimii hyvin esimerkiksi vastavalmistuneelle, joka haluaa selvittää yrityksen osaamistarpeita. Toki se sopii myös kokeneemmalle työnhakijalle, joka haluaa keskustella oman alansa keskeisen toimijan kanssa.

5. Tiedonhankinta

Eri aloista ja ammateista saa tietoa esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimiston verkkosivujen Ammattinetistä. Ammattibarometri puolestaan kertoo eri ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa.

Vapaita työpaikkoja kannattaa kytätä eri palveluntarjoajien nettisivuilta. Myöskään yritysten kotisivuja ja sosiaalista mediaa ei pidä unohtaa.

Uutisia seuraamalla saa vinkkejä uusista toimijoista ja toimintaansa laajentavista yrityksistä, joita voi lähestyä esimerkiksi avoimella hakemuksella tai informaatiohaastattelua ehdottamalla.

Juttuun on haastateltu työ- ja elinkeinotoimiston yrityspalvelun asiantuntijoita Kaisu Aroa, Jaana Kanervaa ja Pirjo Karjalaista, Spring Housen toimitusjohtajaa Anu Ahokasta sekä Helsingin Ura-instituutin Pertti Sutkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!