Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka tarkkaan luottamusmies kirjaa tunnit?

Ura
 
Helsingin Sanomat
Luottamusmiehen ajankäytöstä sopiminen voi vaihdella aloittain.
Luottamusmiehen ajankäytöstä sopiminen voi vaihdella aloittain.

Olen aloittanut luottamusmiehenä hiljattain. Pitääkö luottamusmiehen tehtäviin kuluneet tunnit kirjata työvuorolistaan, vai kirjataanko tunnit vasta myöhemmin sen mukaan, onko niitä käytetty vai ei? Miten tarkka selvitys työnantajalle täytyy antaa siitä, mitä tuntien aikana on tehnyt? Onko mitään yleistä käytäntöä?

Luottamusmiehen ajankäytöstä on sovittu työehtosopimuksissa, eli se voi vaihdella aloittain. Tavallisesti aika, jonka luottamusmies voi tehtäviinsä käyttää, määräytyy sen mukaan, kuinka monta työntekijää luottamusmies edustaa.

Ajankäyttöön voi vaikuttaa lisäksi muun muassa tehtävien määrä, työskentelypaikkojen lukumäärä ja maantieteellinen sijainti. Myös työpaikan työaikajärjestelyillä saattaa olla merkitystä.

Esimerkiksi isoilla työpaikoilla pääluottamusmies on vapautettu kokonaan työtehtävien hoitamisesta luottamusmiestehtäviensä vuoksi. Muilla luottamusmiehillä vapautus voi olla toistuvaa tai tilapäistä.

Käytäntö luottamusmiesvapaaseen ja -tehtäviin käytetyn ajan kirjaamisesta vaihtelee työehtosopimuksittain ja työpaikoittain. Yleensä vapautuksen ajankohdasta sopivat työnantaja ja luottamusmies yhdessä.

Jos työpaikalla on toimipisteitä laajalla alueella, on tarpeen sopia myös matkustamiseen käytettävä vapautus. Se ei vähennä varsinaiseen luottamusmiestehtävään käytettävää aikaa.

Yksi käytössä oleva tapa järjestää luottamusmiesvapautus on ajankäyttösuunnitelman laatiminen. Siinä todetaan luottamusmiestehtäviin käytettävä aika ja mahdollisesti tehtävän kulloinkin hoidettavat pääaiheet.

Tällöin luottamusmiestehtäviin käytettävä aika on mahdollista tarvittaessa merkitä työvuoroluetteloon. Myöhemmin voidaan kirjata tehtäviin todellisuudessa käytetty aika, ja käyttämättä jäänyt aika voidaan käyttää myöhemmin.

Osa luottamusmiestehtävistä, kuten erimielisyyksien tai sopimusrikkomusepäilyjen selvittely työntekijöiden kanssa, on luottamuksellisia. Tällaisiin tehtäviin käytettyä aikaa ei tarvitse selvittää yksityiskohtaisesti työnantajalle. Se rikkoisi luottamuksellisuuden suojaa.

Myös valmistautuminen neuvotteluihin esimerkiksi muiden henkilöstön edustajien kanssa on luottamuksellista.

Ongelma ainakin korkeakoulutettujen piiristä valituilla luottamusmiehillä on se, että työpaikan taloudellisissa kriisitilanteissa ja niistä johtuvien jatkuvien neuvottelujen takia luottamusmiestehtäviin varattu aika ei yleensä riitä.

Helena Lamponen Edunvalvontayksikön päällikkö Akavan Erityisalat

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!