Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valta voi muuttaa ihmisen hirviöksi – Tietokirjailija neuvoo, miten jokaisesta tulee hyvä vallankäyttäjä

Jotta vallan kanssa tulisi toimeen, ensiksi pitää hyväksyä oman mielen pimeä puoli, tekniikan tohtori ja johtamiskirjoja pitkän rivin kirjoittanut Helena Åhman sanoo.

Ura
 
Liisa Takala
Seuraavaksi tietokirjailija Helena Åhman käsittelee valtaa syyskuussa ilmestyvässä dekkarissaan.
Seuraavaksi tietokirjailija Helena Åhman käsittelee valtaa syyskuussa ilmestyvässä dekkarissaan. Kuva: Liisa Takala
Kuka?

Helena Åhman

 Syntynyt Porissa 1964. Asuu Helsingissä.

 Työpsykologiasta väitellyt tekniikan tohtori ja kasvatustieteiden maisteri.

 Johtoryhmien ja yritysjohtajien aivokapasiteetin hyödyntämiseen erikoistuneen Hunting Mindsin perustaja.

 Työskennellyt muun muassa Nokialla ja Mercuri Urvalissa.

 Julkaissut kuusi tietokirjaa johtajuudesta.

 Ensimmäinen dekkari Vallan varjo (Suomen Liikekirjat) ilmestyy syyskuussa.

 Kirjoittaa ensi vuonna julkaistavaa tietokirjaa henkisestä kestävyydestä yhdessä entisen Karhu-ryhmän poliisin Harri Gustafsbergin kanssa.

 Puhujia välittävän Speakersforumin vuoden puhuja 2015.

 Ekonomiliiton kirjallisuuspalkinto vuonna 2012.

 Harrastaa ja opiskelee valokuvausta vuosittain Italiassa ja Yhdysvalloissa.

 Ajankohtaista elämässä: kasvattaa muutaman kuukauden ikäistä saksanpaimenkoirapentuaan Psykoa.

Vallasta ei uskalleta puhua, Helena Åhman sanoo ja lisää: valta on liian tärkeä asia jätettäväksi vain johtajille.

Åhman tietää, mistä puhuu. Hän on kirjoittanut johtamisesta kuusi tietokirjaa ja työskennellyt pitkään rekrytointikonsulttina sekä johdon konsulttina eri yrityksissä.

Åhman haluaisi kaikkien ymmärtävän, että valta koskettaa jokaista ihmistä. Kaikilla on valtaa vähintään omaan mieleensä.

Åhman on työpsykologiasta väitellyt tekniikan tohtori ja kohta myös kaunokirjailija. Seuraavaksi hän levittää ymmärrystä vallasta ja ihmismielestä kirjoittamallaan dekkarilla. Åhmanin liike-elämään ja – valtaan – kietoutuva rikoskirja ilmestyy syyskuun puolivälissä.

Ennen dekkarinsa ilmestymistä Åhman on luvannut kertoa, millainen on vallan pimeä puoli ja miten sen kanssa tulee toimeen.

Hyväksy pimeä puolesi

Mukavasta ihmisestä voi kasvaa hirviö, kun hän nousee korkeaan asemaan. Syynä muodonmuutokseen on ihmisen oma halu tai ympäristön vaikutus.

”Osa alkaa ahnehtia, jos heidän ympärillään on etuja kahmivia ihmisiä. Mieli normalisoi sen, mitä näemme ympärillämme, ja meistä saattaa tulla samanlaisia”, Åhman kuvailee.

Hän painottaa, ettei vallan pimeässä puolessa ole mitään mystistä, mutta sen olemassaolo kannattaa hyväksyä, jos haluaa kehittyä.

Aina valta ei tietenkään sysää pahuuteen.

”Osa liukuu pimeälle puolelle, mutta osa muuttuu niin, että he alkavat tarkkailla arvojaan entistä tiukemmin. Heistä tulee korostetun eettisiä.”

Joskus ihminen käyttäytyy muuten vain huonosti. Åhman työskenteli pitkään rekrytointikonsulttina ja oppi huomaamaan sen, miten altis ihminen on vaikutteille.

”Ihmisen käytökseen tutkitustikin vaikuttaa jo se, onko hän nälkäinen tai mitä sanoja toinen käyttää. Kukaan ei ole niin objektiivinen kuin luulee.”

Älä päätä väsyneenä

Vallan väärinkäyttäjillä ja työhönsä uupuvilla on paljon yhteistä. Molemmissa tapauksissa ihminen joutuu virran viemäksi.

”Aivot tottuvat kiireeseen ja jatkuvaan stressiin, jolloin ajattelun joustavuus ja terävyys katoavat”, Åhman selittää.

Viime aikoina tekniikan tohtori ja kirjailija on tutkinut henkistä kestävyyttä ja sitä, miten ihmiset käyttäytyvät ääritilanteissa. Hän kirjoittaa aiheesta tietokirjaa, joka ilmestyy ensi vuonna. Sveitsissä hän tapasi johtamista opettavan, panttivankineuvotteluihin perehtyneen professori George Kohlrieserin. Panttivankineuvotteluissa henkinen kestävyys vaikuttaa onnistumiseen keskeisesti.

Samantapaisten kovien paineiden alle joutuvat myös ammattilaiset kouluissa, sairaaloissa ja vaikeuksiin ajautuneissa yrityksissä.

Yritysten johtoryhmiä auttanut Åhman sanoo, etteivät johtajat mielellään puhu suorituspaineista muille, vaan pitävät paljon sisällään. Tulevassa dekkarissaan hän kirjoittaa uupuneesta johtajasta, joka seuraa itseään ja toimintaansa ikään kuin sivusta.

”Pahimmillaan johtajan aivot ovat samassa tilassa kuin sotilaalla taistelussa, ja jos aivot eivät toimi selkeästi, päätökset eivät voi olla kovin hyviä.”

Vanha keino, yön yli nukkuminen, ei olekaan tuulesta temmattu, kun tehdään isoja päätöksiä, Åhman sanoo.

Vältä asioille sokeutumista

Kun ihminen koukuttuu tunnetasolla johonkin, järjellä ei ole väliä. ”Eikä järjellisillä selityksilläkään ole väliä, koska tällöin ihminen ei enää välitä muiden selityksistä”, Åhman sanoo.

Tunteet korostuvat, kun ajattelu muuttuu väsyneeksi. Jos aivoistaan ei huolehdi riittävästi, asioille sokeutuu helposti. Moni johtaja tai loppuun palanut työntekijä huomaakin vasta jälkikäteen, mitä tuli tehtyä tai mistä kaikki alkoi.

Sokeutuessaan ihminen alkaa luottaa turvallisina pitämiinsä asioihin sen kummemmin ajattelematta. Esimerkiksi töissä turvallista oloa luovat tutut esitysten mallit ja kerran hyväksytyt perustelut päätöksille. Liian rutinoitunut ihminen ei havaitse uusia asioita.

Aivojen rutinoituminen tietynlaiseen ajatteluun ei kuitenkaan ole pelkästään huono juttu. Valoisa puoli on se, että voimme luoda itsellemme myös hyviä rutiineja.

”Voimme vaikkapa opetella kysymään itseltämme, miten voisimme tehdä asioita nykyistä yksinkertaisemmin. Kun kysymme näin riittävän usein, osaamme pian yksinkertaistaa asioita ikään kuin automaattisesti.”

Pysähdy ajattelemaan

Intuitio pettää herkästi, jos intuitioon luottava ihminen ei ymmärrä omaa ajatteluaan. Åhmanin mukaan päätöksiä tehtäessä pitäisi aina pysähtyä ajattelemaan monipuolisesti, eikä luottaa intuitioon sokeasti, vaikka se onkin tärkeä ajattelun laji. Kaikilla ei ole kuitenkaan aikaa pysähtyä.

”Monet kuvittelevat edelleen, että he ovat tehokkaita, jos ovat kiireisiä. Kiireessä ei voi kuitenkaan ajatella tehokkaasti.”

Liisa Takala
Väsymys ja kiire vievät ajattelusta terävyyden, Helena Åhman muistuttaa.
Väsymys ja kiire vievät ajattelusta terävyyden, Helena Åhman muistuttaa.

Pysähdyksen ei tarvitse olla pitkä. Usein muutama minuutti riittää.

”Ennen kokousta voi virittää mielen kuuntelemalla musiikkia tai jättää hankalan sähköpostin lukematta, koska se vie kokouksessa tarvittavaa aivokapasiteettia”, Åhman neuvoo.

Ole herkkä, älä dramaattinen

Ikäviä uutisia saadessaan ihminen voi joko peittää tunteensa tai antaa kuulua. Molemmat vaihtoehdot ovat monissa tilanteissa huonoja.

Åhman kertoo, että tärkeintä on aitous. Aitoudesta puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa työelämässä?

”Aitous ei ole sitä, että räiskäyttää kaikki purskaukset ympäriinsä. Aidoimmillaan ihminen on useimmiten tasapainoinen ja hyväksyy negatiiviset tunteensa.”

Rekrytointikonsulttina Åhman näki, kuka osasi ottaa vastaan palautetta ja kuka ei. Päivän kunto vaikuttaa jokaiseen.

”Jos johtaja on huonolla tuulella, hän voi sanoa muille, ettei ole paras päivä. Tätä ei kuitenkaan tapahdu, jos johtaja ei ole sinut omien tunteidensa kanssa.”

Åhman kertoo monen johtajan miettivän, onko tunteiden näyttäminen ylipäätään sopivaa.

Hänen mielestään paras johtaja ei heilahda ääripäihin. Liian vahva pokerinaamajohtaja etääntyy muista ihmisistä ja toisaalta liian vastaanottavainen johtaja uuvuttaa itsensä.

Hyvä johtaja osaa luoda tunnesiteitä myös silloin, kun menee huonosti, Åhman muistuttaa.

”Jos on sekä herkkä että vahva, saa todennäköisesti kaupan päälle tilannetajun ja karisman. Sellaisen johtajan luo voi mennä silloinkin, kun kaikki ei ole mennyt hyvin.”

Älä takerru

Valtaa väärin käyttävä on kuin alkoholisti perheessä, Åhman vertaa. Hänen kummallinen käytöksensä ohitetaan ja hänen virheitään korjataan. Tällainen johtaja takertuu valtaan kuin alkoholisti pulloon.

Pahimmillaan vallalla manipuloiva johtaja väsyttää fyysisesti ja henkisesti ja ruokkii mustavalkoista ajattelua. Työpaikalla tämä voi johtaa yhdenmukaisen ajattelun paineeseen. Kukaan ei uskalla kyseenalaistaa mitään. Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa: joko työntekijä tekee niin kuin käsketään tai lähtee.

”Fiksut lähtevät, ja jäljelle jäävät ne, jotka valitsevat alistumisen. Sen jälkeen huonolla johtajalla on entistä enemmän mahdollisuuksia toteuttaa itseään.”

Nykyaikainen johtaja ei takerru valtaan. Hän näkee, milloin yritys on siinä tilassa, että tilalle kaivataan uutta ihmistä. Luopuminen ei ole luovuttamista.

”Me kaikki luovumme kaikista asioista ennemmin tai myöhemmin. Sen vuoksi ärtymyksen sijaan tai lisäksi voisi ajatella, että asioista voi päästää irti. Se on aivan normaalia.”

Selkeytä maailmaa

Åhman kertoo matkamuiston eräältä matkaltaan Kreikassa. Villikoira pysäytti hänet vuoristopolulla Santorinin saarella. Koirajohtaja irvisteli, esitteli hampaitaan ja murahteli. Åhman yritti muistella, oliko hänen jäykkäkouristusrokotuksensa voimassa. Sitten hän muisti, mistä oli puhunut vuosia. Johtajuus on kontaktia.

Åhman laski kätensä rauhallisesti alas. Hän ei katsonut koiraa silmiin, vaan jutteli laumanjohtajalle sivuun katsellen ja ystävällisesti kuin omalle koiralleen.

Villikoiran ikenet alkoivat laskea ja häntä heilua.

Åhman lähti laskeutumaan alas vuorelta villikoiran seuratessa perässä. Lopulta letkaan liittyi kuusi muuta koiraa. Lauma seurasi Åhmania vielä parikymmentä minuuttia ja lähti omille teilleen vasta, kun Åhman astui ravintolaan aamupalalle.

Kohtaaminen kertoo Åhmanin mukaan kärjistäen kaiken johtamisesta ja vallasta: ole selkeä.

”Yksi johtajan pahimmista virheistä on epäjohdonmukaisuus. Johtajan tehtävä on yksinkertaistaa maailmaa, ei monimutkaistaa sitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!