Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saku Tuominen selviytyy aikaerosta melatoniinitablettien avulla

”Monet sanovat, ettei melatoniinin syömisestä ole hyötyä. Ehkei kaikille, mutta minua se on auttanut paljon.”

Ura
 
Jenna Lehtonen
Saku Tuominen otti selfien.
Saku Tuominen otti selfien. Kuva: Jenna Lehtonen

”Pyrin matkustamaan niin vähän kuin mahdollista, mutta työprojektien myötä matkapäiviä kertyy väistämättä. On vaikea kansainvälistyä, jollei lähde Suomesta maailmalle.

Juuri nyt matkustan pääasiassa ison HundrED-projektin vuoksi. Meillä on kunnianhimoimen tavoite: yritämme kerätä opetusalan parhaat innovaatiot, kehittää niitä koulujen kanssa ja jakaa tulokset sitten koko maailmalle.

Matkustan sekä itään että länteen. Syksyksi olen sopinut HundrED-projektin tiimoille matkat Pekingiin, Kuala Lumpuriin, Kööpenhaminaan, Moskovaan ja Sofiaan. Matkapäiviä on vuodessa alle sata – ei siis mahdottomasti.

Hyvä uni on minulle ehdottoman tärkeää. Sen vuoksi inhoan loputonta väsymystä ja valveilla oloa, jolloin tuntee olevansa hämärän rajamailla.

Kärsin vuosikaudet jet lagin aiheuttamasta piinasta, kunnes muutama vuosi sitten löysin aineen, jonka myötä lähes kaikki aikaeron aiheuttamat vaivat katosivat.

Melatoniini on elimistössä luontaisesti erittyvä ’pimeähormoni’. Tabletteja voi ostaa ilman reseptiä. Lähtiessäni matkalle vaikkapa Yhdysvaltoihin aloitan melatoniinikuurin muutamaa päivää ennen matkaa, ja jatkan taas matkalta kotiin palattuani.

Monet sanovat, ettei melatoniinin syömisestä ole hyötyä. Ehkei kaikille, mutta minua se on auttanut paljon. Melatoniinin ansiosta myös nukun suhteellisen hyvin molempiin suuntiin lentäessäni.

Toinen aikaero-oireiden estoniksini on se, että menen paikalliseen rytmiin heti sen sijaan, että kävisin päivänokosille – vaikka usein mieli tekisi. Odotan iltaa ja pysyttelen hereillä vaikka väkisin.”

Saku Tuominen työskentelee luovana johtaja Idealist Group -yrityksessä. Hän on myös kirjoittanut keittokirjoja, työelämän uudistamista käsittelevän Työkirjan ja tuottanut tv:lle formaattisarjoja.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!