Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä hallinto on kuin terveys: sitä pitää itsestäänselvyytenä, kunnes sen menettää

Lähes sadassa prosentissa maailman maita hallinnon asiat ovat huonommin kuin Suomessa. Silti meilläkin on varaa parantaa, kirjoittaa Taina Haahti kolumnissaan.

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Opiskelin hallinnosta vain pakolliset kurssit. Ajattelin: hallinto yhtäällä, elämä toisaalla. Olin siinä niin väärässä kuin kokematon kaksikymppinen vain voi olla. Hallinto on kaiken ytimessä. Kuinka elämä sujuu, riippuu siitä, miten hallinto toimii.

Maailmanpankin hyvän hallinnon indikaattorit mittaavat laillisuuden, vastuullisuuden, korruption torjunnan ja hallinnon tehokkuuden sekä yhteiskunnallisen vakauden toteutumista eri maissa. Lähes sadassa prosentissa maailman maita asiat ovat huonommin kuin Suomessa. Silti meilläkin on varaa parantaa.

Hyvä hallinto on laillista ja läpinäkyvää. Kyse ei ole kansanluonteesta, vaan hallinnon tehokkaasta organisoinnista ja valvonnasta.

Sisäinen vakaus edellyttää, että sosiaalisiin epäkohtiin puututaan ja että järjestyksen ylläpidossa on riittävästi resursseja. Hallinnon pitää olla läpinäkyvää ja median riippumatonta, jotta korruptiota voidaan torjua.

Toimintaympäristön epävakaus ja lainkäytön arvaamattomuus yhdistettynä korruptoituneeseen viranomaiskoneistoon tekevät elämästä helvetin. Maailma on täynnä esimerkkejä.

Jokainen voi pohtia, onko pitkän päälle houkuttelevaa toimia alhaisen verotuksen ja alhaisten työvoimakustannusten maassa, jossa on huolehdittava itse omasta turvallisuudesta ja julkiselle sektorille kuuluvista palveluista. Vai olisiko sittenkin parempi maksaa korkeampia veroja ja palkkoja siitä tehokkuuden ja turvallisuuden lisäyksestä, että muut hoitavat poliittiseen ja sosiaaliseen vakauteen liittyvät tehtävät?

Hyvä hallinto ei ole saavutettu etu – se voi myös rapautua. Liialliset julkishallinnon leikkaukset voivat vaarantaa laillisuuden ja kansalaisten yhdenvertaisuuden toteutumisen. Keskusrikospoliisi muistutti hiljan (HS 8.8.) julkisten palveluiden yhtiöittämiseen liittyvästä korruptioriskistä.

Halpaa työvoimaa ja verovapaita alueita löytyy maailmalta pilvin pimein, mutta vastuullisuudesta ja vakaudesta on huutava pula. Yritysten kannattaa maksaa luotettavasta toimintaympäristöstä, sillä se lisää resurssitehokkuutta ja vähentää katastrofiriskiä. Inhimillisellä asteikolla kyse on ihmisarvosta ja elämänlaadusta.

Hyvä hallinto on kuin terveys: sitä pitää itsestäänselvyytenä – kunnes sen menettää.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!