Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasinpuhaltaja Tarmo Maaronen tekee virheitä ihan tahallaan

”On sanottu, että parhaat ideat syntyvät mokien kautta.”

Ura
 
Leif Rosas
Tarmo Maarosella on pomominä ja työminä.
Tarmo Maarosella on pomominä ja työminä. Kuva: Leif Rosas
Kuka?

Tarmo Maaronen, 53

 Lasinpuhaltaja ja yrittäjä. Perusti Bianco Blu -yrityksen vuonna 1997.

 On työskennellyt lasin parissa vuodesta 1979, aluksi oppipoikana. Sai 1990-luvulla lasiartesaanikoulutuksen.

 Asuu Vihdin Nummelassa, työskentelee Fiskarsissa.

Millainen työntekijä olet?

Olen oman itseni pomo, sillä työskentelen lasinpuhaltajana omassa yrityksessäni Bianco Blussa. Pomominä pakottaa työskentelemään mahdollisimman tehokkaasti, kun taas työminä haluaisi aika usein olla kahvilla. Tasapainottelu on mielenkiintoista. Teen kyllä paljon töitä, kuusipäiväistä viikkoa, ja tykkään siitä. Mutta kun tekee paljon töitä, tehokkuudessa on välillä toivomisen varaa.

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Johdan kolmen hengen yritystä, teen paljon myyntityötä, suunnittelen ja valmistan tuotteita, vedän kursseja, teen jälkikäsittelytöitä, paketointia ja lähetyksiä ja yritän jopa vähän siivotakin silloin tällöin. Tietysti lasin puhaltaminen on pääjuttu. Teen töitä perinteisellä käsityötyylillä.

Miten olet muokannut työtäsi?

Etsin koko ajan keinoja, miten töitä saisi sujuvammaksi. Pienet jutut muuttavat työntekoa helpommaksi, esimerkiksi työtuolin sijoittelu. Sitä ei voi laittaa kauhean lähelle kuumaa uunia, mutta se ei saisi olla liian kaukanakaan. Jos tekee satakin esinettä parhaana päivänä, uunille kävelystä tulee melkoinen määrä askelia päivän mittaa.

Miten kehität itseäsi ammatissasi?

Opetin Italiassa omaa luokkaa 1990-luvulla, ja olen tehnyt paljon yhteistyötä italialaisten kanssa. Olen imenyt hirvittävän määrän vaikutteita heiltä. Näkemällä oppii tällä alalla paljon. Haastavia tekniikoita treenaan usein. Esimerkiksi hyvin ohuen lasin muovaaminen on vaikeaa, ja sitä on aina hyvä treenata. Taito ei pysy yllä siten, että tekee vain joskus.

Mikä työssäsi mietityttää juuri nyt?

Minulla alkaa olla ikää, ja tämä on kohtuullisen kuluttava ammatti. Keuhkot ovat lasinpuhaltajalle tärkeä työväline, mutta vielä tärkeämpi ovat kädet. Työskentely kuluttaa olkapäitä, sormia ja ranteita. Olen yrittänyt pitää lihaskunnosta huolta, ja tällä hetkellä paikat toimivat erinomaisen hyvin, mutta kuinka kauan? Toinen asia on se, että tämä on luomistyötä. Täytyy pitää aivot joustavina.

Mistä luovuus kumpuaa?

Suomalaisesta luonnosta kumpuaa paljon. Minulla on täällä Fiskarsissa luonnonkaunis, inspiroiva ympäristö. Suunnittelen myös unissani lasitöitä, sieltä tulee paljon ideoita. Yksi tärkeä asia on, että pyrin tekemään tahallisesti virheitä. On sanottu, että parhaat ideat syntyvät mokien kautta. Koska olen tehnyt lasitöitä 37 vuotta, virheitä ei tule oikeastaan kuin tahallaan, laittamalla aivot välillä narikkaan.

Palstalle haastatellaan eri alojen ammattilaisia, jotka raottavat ammattitaitonsa salaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!