Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni työnhakija turhautuu te-toimiston jonoissa, mutta parannus voi olla tulossa – ”Ubermaisuus valtaa alaa”

Parin vuoden kuluttua maakunnat voivat päättää, tuottavatko niiden työnvälityspalvelut julkinen, yksityinen vai kolmas sektori.

Ura
 
Anni Reenpää
Suomessa on noin 380 000 työtöntä työnhakijaa, mutta työvoimatoimistojen resurssit ovat pienentyneet. Työnvälityksen kehittäminen yksityisiä palveluntuottajia käyttämällä kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin.
Suomessa on noin 380 000 työtöntä työnhakijaa, mutta työvoimatoimistojen resurssit ovat pienentyneet. Työnvälityksen kehittäminen yksityisiä palveluntuottajia käyttämällä kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Kuva: Anni Reenpää

Julkinen työnvälitys on kovan paineen alla, kun Suomessa on noin 380 000 työtöntä työnhakijaa, ja avoimien työpaikkojen määräkin on kasvanut. Viimeksi viime viikolla sitten turhautunut työnhakija tilitti kokemuksiaan Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

Apua olisi kuitenkin lähellä, sillä yksityiset työnvälitysyhtiöt eli henkilöstöpalveluyhtiöt ovat valmiita ja halukkaita helpottamaan te-toimistojen työtaakkaa, tietysti palkkiota vastaan.

”Yksityiset työnvälittäjät voisivat purkaa te-toimistojen sumaa. Siellä on kymmeniä tuhansia ansioluetteloita jonossa odottamassa käsittelyä. Työ- ja elinkeinoministeriökin myöntää, etteivät he ehdi käsitellä niitä nopeasti”, henkilöstöpalveluyhtiö VMP Groupin toimitusjohtaja Heimo Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen haluaisi avoimempaa keskustelua ja yhteistyötä työ- ja elinkeinoministeriön ja yksityisten henkilöstöpalveluyhtiöiden kanssa.

”Nyt se dialogi puuttuu.”

Hakkaraisen mukaan työttömän työnhakijan etu on työllistyä mahdollisimman nopeasti, mutta te-toimistojen hakemusruuhkat eivät siinä auta. Yksityiset henkilöstöyhtiöt sen sijaan ovat erikoistuneet yhdistämään työn ja työnhakijan nopeasti, vaikka monesti kyse onkin lyhyestä keikka- tai pätkätyöstä.

”Työnhakija pitää panna keskiöön.”

Hakkarainen sanoo, että työelämän megatrendit ajavat joka tapauksessa asioita tiettyyn suuntaan.

”Työelämä on pirstaloitunutta, vaikeasti ennustettavaa ja käänteet ovat nopeita eli jollakin toimialalla on pari vuotta paljon kysyntää osaajille mutta tilanne voi keikahtaa nopeasti päinvastaiseksi.”

Työtä tehdään ja tarjotaan yhä enemmän tunti tai pieni työtehtävä kerrallaan ja niistä sovitaan suoraan internetin työnvälityssivuilla.

”Se on uusi ja kasvava ilmiö. Ihmiset hakevat itse töitä eivätkä tarvitse ketään välittäjää siihen väliin, eivät yksityistä eivätkä julkista. Työntekijä ja palkkaaja tekevät diilin keskenään. Joku voi hakea autonpesijää, autokuskia tai aidanrakentajaa yhdelle keikalle ja halukkaat voivat ilmoittautua. Kun tällaiset ubermaiset toimintatavat valtaavat alaa, niin mikä on julkisen työnvälityksen rooli?” Hakkarainen kysyy.

Moni työnhakija etsii töitä myös henkilöstöpalveluyhtiöiden kautta, mutta saadakseen työttömyyskorvauksen työnhakijan on ilmoittauduttava te-toimistoon.

”Te-toimistojen työntekijöille pitää nostaa hattua, siellä on valtavasti töitä mutta vähän ihmisiä. Kun resurssipula on iso, kannattaisi ottaa yksityiset yhtiöt mukaan. Me voisimme auttaa. Totta kai se maksaa, mutta sekin maksaa, jos ei mitään tehdä.”

Hakkaraisen mukaan työnvälityksen säännöstelyä pitäisi purkaa ja sitä kautta helpottaa ihmisten työllistymistä, ja moni virkamies on kuulemma samaa mieltä.

”Yleensä sanotaan, että hyvä idea, mutta aika helposti haetaan byrokratiasta jokin este tai kilpailutetaan, jolloin aikaa kuluu pari vuotta eikä päästä eteenpäin.”

Joskus toiveet toteutuvat, ainakin osittain. Työ- ja elinkeinoministeriön kehitysjohtaja Elisabet Heinonen kertoo, että työnvälityksen kehittäminen yksityisiä palveluntuottajia käyttämällä on hallituksen kärkihankkeita.

”Menossa on 13 pilottihanketta, joissa käytetään apuna yksityisiä palveluntuottajia”, Heinonen kertoo.

”Te-toimistojen tilanne on haastava, kun resurssit ovat vähentyneet mutta työt eivät. Haluamme apua yksityiseltä puolelta. Yksityisillä palveluntuottajilla on syvempää toimialatuntemusta. Ne pystyvät haarukoimaan piilotyöpaikkoja ja antamaan yksilöllisempää palvelua”, Heinonen kehuu.

Te-toimistojen aikaisemmat pilottihankkeet eivät toimitusjohtaja Hakkaraista juuri innostaneet, sillä silloin yksityisiä välittäjiä käytettiin vain työn löytämiseen pitkäaikaistyöttömille. Yhtiö sai palkkion, jos löysi työtä työnhakijalle.

”Miksi vain pitkäaikaistyöttömät, miksi se ei voisi koskea kaikkia työnhakijoita? Nyt on ulkoistettu vain ne vaikeimmat tapaukset. Ihmisten pitäisi päästä jotain kanavaa pitkin mahdollisimman äkkiä takaisin työelämään, jotta heistä ei tulisi pitkäaikaistyöttömiä, joiden työllistäminen on erittäin vaikeaa”, Hakkarainen sanoo.

Käynnissä olevissa 13 pilottihankkeessa yksityisten palveluntuottajien palveluja tarjotaan 3–6 kuukautta työttömänä olleille työnhakijoille.

Hakkarainen vaatii vielä enemmän vapauksia, ja kehitysjohtaja Heinonen lupaa lopulta niitäkin.

”Maakuntauudistus tarkoittaa sitä, että vuodesta 2019 lähtien maakunnat saavat päättää, tuottavatko niiden työnvälityspalvelut julkinen, yksityinen vai kolmas sektori.”

Akseli Valmunen
Rakennuksilla on pulaa osaajista, vaikka moni alan ammattilainen on työttömänä.
Rakennuksilla on pulaa osaajista, vaikka moni alan ammattilainen on työttömänä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!