Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastovirkailija opetteli tuotteistamista

Ura
 
Jukka Gröndahl / HS
Kallion kirjastolla on arvot, joiden takana työntekijät seisovat, erikoiskirjastovirkailija Janne Palander kertoo. ”Emme pyri miellyttämään aina ihan kaikkia.”
Kallion kirjastolla on arvot, joiden takana työntekijät seisovat, erikoiskirjastovirkailija Janne Palander kertoo. ”Emme pyri miellyttämään aina ihan kaikkia.” Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kuka?

Janne Palander, 39

 Erikoiskirjastovirkailija Kallion kirjastossa.

 Koulutukseltaan kirjasto- ja informaatiomerkonomi. Suorittanut myös tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon.

 Asuu Helsingin Kalliossa.

Millainen työntekijä olet?

”Uudet asiat ja työskentelytavat kiehtovat minua. Työskentelen Kallion kirjastossa erikoiskirjastovirkailijana, ja olimme ensimmäinen kirjasto, joka lähti vahvasti sosiaaliseen mediaan mukaan. Olen perustanut kaikki tilit, jotka meillä on sosiaalisessa mediassa.”

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

”Normaalin kirjastotyön lisäksi olen tapahtuma-, markkinointi- ja viestintätiimin vetäjä. Ylläpidän ja kehitän kirjaston verkkonäkyvyyttä, ja siinä sosiaalinen media on vahvasti mukana. Lisäksi olen Helsingin kaupunginkirjaston henkilöstötoimikunnassa ja sisältöpalveluiden ohjausryhmässä, mikä on tosi kivaa. Niissä näkee isompaa kuva, siis sitä, mihin kirjastot ovat menossa.”

Mikä työssäsi on vaikeinta?

”Työ monipuolistuu koko ajan. Tarjoamme uusia palveluita, mutta henkilökunta ei kasva, vaan jopa vähän vähenee. Aika ei riitä kaikkeen, vaan joudumme priorisoimaan.”

Mikä työssäsi on tärkeää?

”Se, että Kallion kirjasto on läsnä ihmisten elämässä, vaikka täällä ei tulisi edes käymään. Olemme läsnä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Emme pyri miellyttämään aina ihan kaikkia, vaan meillä on myös mielipiteitä. Kirjastolla on olemassa arvot, joiden takana seisomme. Hyvä esimerkki on sateenkaarihylly, johon on koottu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä käsitteleviä teoksia. Olin mukana ideoimassa hyllyä.”

Miten olet muokannut työtäsi?

”Tekemällä ja luomalla uusia asioita. Koska sosiaalinen media kiinnostaa minua, loin Kallion kirjastolle tilejä eri palveluihin, ja se on muuttanut minun työtäni paljon. Nyt meitä on täällä viisi aktiivista sosiaalisen median päivittäjää. Pidän myös kahta elokuvakerhoa, koska olen elokuvamiehiä. Toinen on viikottainen BabyKino pienten vauvojen vanhemmille ja hoitajille ja toinen kuukausittainen Päiväkino-Vamos senioreille.”

Miten kehität itseäsi ammatissasi?

”Opiskelin työn ohessa tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon. Sen seurauksena syntyi esimerkiksi BabyKino-konsepti. Kun asia on konseptoitu ja tietyn mallinen, se helpottaa asian ottamista käyttöön myös muualla. Konsepti on leviämässä muihin kirjastoihin Suomessa.”

Palstalle haastatellaan eri alojen ammattilaisia, jotka raottavat ammattitaitonsa salaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!