Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä kustantaja on mielellään seurueen tyhmin

Mikko Aarne haluaa oppia toisin ajattelevilta, ja siksi hän hakeutuu monenmoiseen seuraan.

Ura
 
Rio Gandara / HS
Mikko Aarne työskenteli kahviloissa ”jo ennen kuin se oli coolia”. Hän tekee töitä myös kirjastoissa, kotona ja toimistolla.
Mikko Aarne työskenteli kahviloissa ”jo ennen kuin se oli coolia”. Hän tekee töitä myös kirjastoissa, kotona ja toimistolla. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Mikko Aarne, 41

 Kustannusosakeyhtiö Kosmoksen kustantaja.

 Työskennellyt 20 vuotta kustannusalalla.

 Tehnyt töitä Suomen kaikille isoille kustantamoille ja monille pienille. Ollut perustamassa sähkökirjapalvelu Readberry.fi:tä.

 Opiskellut kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa.

 Asuu Helsingissä.

Millainen työntekijä olet?

Olen aina ollut hyvin itsenäinen. Minun täytyy päästä kokeilemaan uusia asioita ja yrittää tehdä asiat aina paremmin. Sähkökirjapalvelu Readberry.fin perustaminen muutama vuosi sitten on hyvä esimerkki kokeilunhalusta. Palasin paperikirjojen pariin, mutta opin kokeilussa paljon. Yksi oppi oli, että paperikirjat kiinnostavat edelleen. Puolitoista vuotta sitten perustin oman kustantamon Kosmoksen.

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

Yksinkertaistettuna hankin kustannusohjelman eli kirjat ja toteutan sen. Käytännössä kustantajan työ jakautuu kahteen hyvin erilaiseen toimintaan. Toinen puoli tapahtuu hiljaisuudessa ja yksin. Se on lukemista, editoimista ja kirjoittamista. Toinen puoli on äärimmäisen sosiaalinen. Siinä tapaan kirjailijoita, ideoin, annan palautetta käsikirjoituksista ja toimin kirjailijoiden tukihenkilönä.

Miten olet muokannut työtäsi?

Oman yrityksen perustaminen oli tosi ison mittakaavan tuunaus. Nyt voin toteuttaa ideoita nopeasti ilman, että niiden täytyy mennä ison järjestelmän läpi. Olemme myös koonneet sellaisen tiimin, jonka taidot täydentävät toisiaan. Kaikki eivät ole kirja-alalta, vaan teemme yhteistyötä musiikkiyhtiö Kaiku Entertainmentin kanssa. Sitä kautta mukaan on tullut nuoria tyyppejä.

Miten kehität itseäsi ammatissasi?

Uuden sukupolven seuraan hankkiutuminen on tehnyt minulle tosi hyvää. Olen oppinut heiltä uusia juttuja ja katsomaan maailmaa toisella tavalla. Ylipäätään yritän hankkiutua sellaiseen seuraan, joka ajattelee eri tavalla kuin minä. Olen mieluummin huoneen tyhmin kuin fiksuin. Seuraan myös, mitä tapahtuu ulkomailla, erityisesti amerikkalaisella kustannuskentällä.

Mitä teet eri tavalla kuin muut?

Iso tavoitteeni on löytää 20–30-vuotiaat, löytää heitä kiinnostavia kirjoja ja löytää heidät tavoittavat kanavat. Monet kustantamot tekevät kirjoja 35–65-vuotiaille naisille, koska he lukevat eniten.

Mikä on työfilosofiasi?

Kirjoja tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Tiedon tilalle on tullut tunne ja ajattelun tilalle nopea reagointi, tai ainakin ne valtaavat alaa. Kirjat ovat siihen parasta lääkettä. Kun avaa kirjan ja alkaa lukea, se on välitöntä sielunhoitoa. Haluan tehdä maailmaan kirjoja, jotka tekevät hyvää ja parantavat maailmaa.

Palstalle haastatellaan eri alojen ammattilaisia, jotka raottavat ammattitaitonsa salaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!