Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä, tämä myytti pitää paikkansa: nuoret pomot tekevät pitkää päivää

Pohjoismaiden suurimman matkanjärjestäjän talousjohtaja Regina Sippel myöntää olevansa työnarkomaani. Ravintola Löylyn ravintolatoimenjohtaja Tiina Ropponen toteaa, ettei jaksa nykyistä työtahtiaan loputtomasti.

Ura
 
Jaana Rinne
Ville Männikkö
Ravintola Löylyn ravintolatoimenjohtaja Tiina Ropponen kertoo, ettei ole koskaan suunnitellut tulevaa vaan uudet, haastavat työt ovat tulleet vastaan.
Ravintola Löylyn ravintolatoimenjohtaja Tiina Ropponen kertoo, ettei ole koskaan suunnitellut tulevaa vaan uudet, haastavat työt ovat tulleet vastaan. Kuva: Ville Männikkö
Kuka?

Tiina Ropponen, 44

 Saunaravintola Löylyn ravintolatoimenjohtaja.

 Kotoisin Oulusta.

 Koulutukselta restonomi.

 Ennen Löylyä työskenteli muun muassa ravintola Kaivohuoneessa, Winestatessa ja ravintola Lasipalatsissa.

 Perheeseen kuuluu avomies, tämän kaksi poikaa ja mäyräkoira.

 Harrastaa juoksua, joogaa ja hyvä ruokaa.

Regina Sippel, 36

 Thomas Cook Northern Europe -yhtiön talousjohtaja.

 Kotoisin Helsingistä.

 Koulutukseltaan kauppatieteen maisteri.

 Työskennellyt aiemmin muun muassa Tjäreborgin toimitusjohtajana ja talousjohtajana sekä johtajana Ernst&Youngilla.

 Perheeseen kuuluu aviomies ja kuusivuotias poika.

 Harrastaa matkailua.

Nuorista johtajista on vallalla käsitys, että he paiskivat pitkää päivää – niin pitkää, ettei hommaan ole kenestä tahansa. Esimiesasemassa toimivista ihmisistä kuitenkin vähemmistö tekee yli 40 tunnin työviikkoa, ilmenee pomojen työmäärää on tutkineen Tilastokeskuksen työolotutkimuksesta. Miespomoista joka viides teki säännöllisesti ylitöitä, naispomoista joka kymmenes, kaksi vuotta sitten julkistetusta tutkimuksesta ilmenee.

Sosiaalipolitiikan professori Jouko Nätin mukaan työkuorma kasvaa, mitä ylemmäs työpaikan hierarkiassa ihminen kipuaa.

”Työn määrä on suoraan verrannollinen työntekijän asemaan. Mitä korkeammassa asemassa, sitä enemmän töitä”, Nätti toteaa.

Juuri se rajoittaa naisjohtajien määrää, toteaa naisjohtajuutta aktiivisesti esillä pitävä Kauppakamarin varatoimitusjohtaja, varatuomari Leena Linnainmaa.

”Työn ja yksityiselämän yhteensovittamisen vaikeus on naisille yhä suuri ongelma.”

Naisille tyypillinen tunnollisuus voi myös pidentää työpäivää, Linnainmaa huomauttaa.

”Amerikkalaisella teknologia-alan johtaja ja kirjailija Sheryl Sandbergilla on tapana sanoa, että tehty työ on parempi kuin täydellinen työ. Tämän hyväksyminen ei ole aina helppoa kympin tytön -syndroomasta kärsiville naisille.”

Jos haluaa innostuneen esimiehen, nainen on hyvä valinta. Työolotutkimuksen mukaan nimittäin 42 prosenttia naisesimiehistä on työstään innostunut, kun miesesimiehistä intoa puhkuu vähäisempi osuus, 36 prosenttia.

Kysyimme kahdelta nuorelta naisjohtajalta, kuinka he paiskivat töitä, mitä he tavoittelevat – ja milloin he ehtivät elää muuta elämää.

Urheilijan kunto ja asenne

Kun saunaravintola Löyly avattiin viime toukokuussa Helsingin Hernesaareen, ravintolatoimenjohtaja Tiina Ropponen oli ensimmäiset kuusi viikkoa töissä miltei koko ajan.

Se sopi hänelle. Löylyn taustayhtiö Royal Ravintolat oli palkannut Ropposen, koska hänellä oli maine luoda työpaikoistaan työyhteisöjä, joissa henkilökunta voi hyvin, asiakkaat ovat tyytyväisiä ja tulosta syntyy. Näin uusi työnantaja tiesi tapahtuneen esimerkiksi ravintola Lasipalatsissa, jonka toimitusjohtajana Ropponen oli työskennellyt.

Löylyn äkkimenestys yllätti kuitenkin kaikki. Henkilökuntasuunnitelma oli tehty kovien odotusten mukaan, mutta se ei riittänyt, kun asiakkaita tunki sisään jo aamusta.

Vuokratyövoima osoittautui sekalaiseksi ja jonain päivinä melkein kaikki raaka-aineet loppuivat, Ropponen kertoo.

”Tehdessäni nuorena likkana töitä Lapin hiihtokeskuksissa opin, että sitruunamehun loppuminen aamuyöstä ei ole kovin suuri katastrofi. Kun mehu loppui Löylystä, siitä kerrottiin asiakkaille ystävällisesti ja suositeltiin tilalle jotain muuta, vaikka uutta makua tai drinkkiä.”

Ropponen paiski ympäripyöreää päivää myös sen takia, että ravintolan rakentamista tammikuun alusta asti seuranneena vain hän tiesi vastauksen esimerkiksi valojen toimintaan liittyviin kysymyksiin.

Ravintolatoimen johtajana Ropponen vastaa Löylyn toiminnasta, kehittämisestä ja tuloksesta. Työhön kuuluvat myös hallinto, myynti, markkinointi sekä yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden tapaamiset.

Ropposen lähimmät alaiset ovat ravintolapäällikkö, keittiöpäällikkö ja saunamajuri. Heidän alaisinaan työskenteli kesän aikana yhteensä noin 80 työntekijää.

Kaikilla oli hoppu. Kiireisimpinä päivinä pomo ei ehtinyt pysähtyä edes syömään.

”Lusikoin muun työn ohessa keittiöstä saatua evästä vapaalla kädellä.”

Oulusta kotoisin oleva nainen on tottunut kovaan työtahtiin. Lapin laskettelukeskuksissa baarimyyjänä aloittanut Ropponen oppi Levillä sijaitsevan hotelli Hullun Poron ravintoloissa tarjoilijan ja hovimestarin työn.

Ropponen muutti Helsinkiin vuonna 1998. Tuolloin 26-vuotias ravintola-ammattilainen siirtyi Kaivohuoneen ravintolapäälliköksi. Samaan aikaan hän suoritti hotelli ja ravintolatoimen liikkeenjohdon eli restonomin tutkinnon Haaga Helia -ammattikorkeakoulussa.

Ropponen tunnetaan Helsingin ravintolakuvioissa. Työskennellessään viinien parissa Winestate-yhtiössä vuosina 2007–2009 hän kiersi lähes kaikissa Helsingin ravintoloissa viinien kanssa.

Löylyyn hän siirtyi Royal Ravintoloiden Bankista.

”Motivaation on oltava vahva silloin kun työviikot venyvät 50–60 tunnista 90-tuntisiksi. Tahti on ollut hurja, ja en varmasti jaksa loputtomiin.”

Ropponen kertoo tekevänsä kovasti töitä sen eteen, että tasapaino työn ja vapaa-ajan välille löytyisi.

”Nyt on jo paljon helpompaa, ja vihdoin aikaa löytyy myös Löylyn esimiesten perehdyttämiseen.”

Ropponen on kiireestä huolimatta tyytyväinen.

”Tässä tehdään historiaa. Ensimmäisen saunaravintolan kehittäminen on ainutlaatuinen juttu.”

Kotona pomoa kannustaa avopuoliso ja tämän 13- ja 15-vuotiaat pojat sekä mäyräkoiranpentu.

”Mieheni ymmärsi, että kesällä työ vaati lähes kaiken aikani. Oli mukavaa, kun kotona oli iltaisin töistä palatessani roseeviiniä kylmässä ja lämmin syli odottamassa.”

Juhannusta edeltävällä viikolla Ropponen lensi miehensä kanssa lomalle Kroatiaan.

”Ajattelin, että jos Löyly ei sinä aikana toimi, olen epäonnistunut.”

Sauna pysyi kuumana ja oluet kylminä. Työhön paluun jälkeen homma sujui kuin tanssi. Heinäkuun liikevaihdoksi laskettiin reilusti yli miljoona euroa.

Kaikki meni hyvin, kunnes tuli heinäkuun viimeinen sunnuntai. Se oli ravintolatoimenjohtajalle harvinainen vapaapäivä.

Aurinko paistoi omakotitalon pihalle, missä Ropponen rentoutui mäyräkoiranpentunsa kanssa. Puhelin soi. Soittaja oli toinen Löylyn omistajista. Tämä oli huolestunut kuultuaan, että Löylyn pihalla seisoi kahdeksan paloautoa.

Hälytys osoittautui harmittomaksi. Sen aiheutti savusaunan ylikuumenemiseen reagoinut palohälytin.

Ropponen huokaisi, veti trikoot jalkaansa ja lähti juoksulenkille.

”Mikään muu ei pure stressiin yhtä hyvin kuin liikunta”, sanoo Ropponen, joka hakee energiaa myös bodypump-tunneilta.

Syyskuussa Löylyssä suunnitellaan talvea.

”Pian tänne tuodaan lisää ruokapöytiä, ja baariruoka vaihtuu a la carteksi.”

Talvisesongin strategiaa olisi Ropposen mukaan normaalioloissa koottu jo kesällä. Nyt terassi on tyhjä ja baarissa on tilaa hioa suunnitelmia talven varalle.

Ropponen on töihin tulonsa jälkeen käynyt läpi päivän työvuorolistat ja tarkistanut edellisen päivän myynnin.

”Nyt teen paperitöitä. Muutama päivä kuukaudessa menee myös kirjanpitoon. Kiireisintä aikaa ovat kuukauden vaihteet”, Ropponen kertoo.

Ropponen on herännyt kuudelta ja ajanut kotoaan Kauniaisista Helsingin Hernesaareen omalla uuden karhealla Audi A1:llään.

Ratissa hänellä on puoli tuntia aikaa vaipua omiin ajatuksiinsa.

”Voisin kulkea junalla tai bussilla, mutta auto on ylellisyysesineeni."

Ropponen kertoo, ettei ole koskaan suunnitellut tulevaa vaan uudet, haastavat työt ovat tulleet vastaan. Ihmisten parissa ja johtajana hän työskentelee mielellään jatkossakin.

”Nyt on hyvä näin. Hieno saavutus olisi kyllä oppia jossain vaiheessa jotain uutta.”

 

Äidin kasvatti

Regina Sippel oli mieliharrastuksensa eli matkustamisen parissa viime tammikuussa, kun hänelle tuli muuan puhelu. Kännykkä hälytti perhelomalla Thaimaassa. Soiton syynä oli työtarjous.

”Haaveilin pääseväni ison konsernin talousjohtajaksi nelikymppisenä. Mutta olin vasta 36, kun minua pyydettiin Thomas Cook Northern Europen talousjohtajaksi”, Sippel kertoo nyt, reilut puoli vuotta myöhemmin.

Thomas Cook Northern Europe on Pohjoismaiden suurin matkanjärjestäjä, jonka vuosittainen matkustajamäärä on 1,5 miljoonaa henkeä ja liikevaihto tilivuonna 2014–2015 oli 1,43 miljardia euroa. Yhtiöön kuuluvia matkanjärjestäjiä ovat Suomen Tjäreborg, Ruotsin Globetrotter sekä maan suurin matkanjärjestäjä Ving,Tanskan Spies ja Norjan suurin matkanjärjestäjä Ving.

Regina Sippel nousi ison konsernin talousjohtajaksi Tjäreborgin toimitusjohtajan paikalta. Hän vastaa konsernin taloudesta ja osallistuu hallitustyöskentelyyn. Toimenkuvaan kuuluvat myös rahoituksen neuvonanto ja sen parantaminen. Alaisia hänellä on sata.

Ville Männikkö
Pohjoismaiden suurimman matkanjärjestäjän Thomas Cook Northern Europen talousjohtaja Regina Sippel kertoo olevansa työnarkomaani.
Pohjoismaiden suurimman matkanjärjestäjän Thomas Cook Northern Europen talousjohtaja Regina Sippel kertoo olevansa työnarkomaani.

Nauraen Sippel kertoo vastaavansa työpuheluihin myös lomalla.

”Ihmiset ovat erilaisia. Pystyn palaamaan lomanvietto tunnelmaan vaikka hoitaisin välillä jonkun työasian. En kuitenkaan lähetä alaisilleni meilejä keskiyöllä. Ainoastaan johtoryhmälle.”

Regina Sippel sanoo olevansa työnarkomaani, joka saa energiaa työstä.

”Mitä enemmän töitä teen sitä enemmän saan energiaa. Tylsistyn, jos minulla on liian vähän tekemistä.”

Sippel muistuttaa, että johtajan on tärkeää tietää rajansa: Kun työ kuormittaa, on osattava kieltäytyä.

”On omalla vastuullani pitää huoli siitä, ettei työtahti ole liian rankka.”

Aika paljon Sippel tuntuu kyllä kestävän; kaksitoistatuntisia työpäiviä sekä pari matkustuspäivää viikossa.

Talousjohtajan toimenkuva on Sippelin mukaan kuitenkin niin vapaa, että hän on onnistunut räätälöimään juuri itselleen sopivan päivärytmin.

”Annan joka päivä kolme tuntia ajastani perheelle.”

Perheeseen kuuluu kansainvälisenä projektipäällikkönä hissiyhtiö Koneella työskentelevä aviomies ja kuusivuotias Viktor.

Sippel pyrkii lähtemään töistä viideltä.

”Kotiin tultuani syömme yhdessä. Illallisen jälkeen laitan poikani nukkumaan ja luen hänelle iltasadun.”

Sippel kertoo miehensä olevan paitsi hänen paras ystävänsä, myös suurin kannustajansa.

”Olemme olleet 15 vuotta yhdessä, joten työtahtini ei ole hänelle yllätys.”

Pariskunta on pyrkinyt lapsenhoidossa mahdollisimman tasaiseen työnjakoon. Sippelin mies matkustaa työnsä takia myös. Apua lapsensa kanssa menevä pariskunta saa isovanhemmilta.

Kun Viktor-poika on nukahtanut, Sippel avaa kannettavan tietokoneensa ja jatkaa töitä. Yleensä läppäri sulkeutuu puolen yön aikoihin.

Aamulla Sippel palaa puoli kymmeneksi toimistoonsa Urho Kekkosen kadulle Helsingin keskustassa.

”Se on sopiva aika, koska Englannissa ja Tukholmassa herätään myöhemmin.”

Joinain aamuina Sippel ehtii salille vietyään lapsensa esikouluun.

”Kotona työtahdilleni vuorotellen irvistellään ja hymyillään. Pojat taitavat välillä nauttia kun en ole kotona komentelemassa.”

Sippelin ura matkailualan huipulle on ollut rakettimaisen nopea. Hän lähti alalle, koska siellä hän pystyi yhdistämään työn ja harrastuksen.

”Olen utelias ja haluan oppia ja kokea uutta. Matkailuala on myös kovatempoinen ja vaihteleva. Se sopii minulle.”

Samaan aikaan, kun Sippeliä edellisen kerran pyydettiin astumaan isoihin saappaisiin eli Tjäreborgin toimitusjohtajaksi, hänen äitinsä kuoli pitkäaikaisen syövän seurauksena. Se oli vaikea paikka nuorelle uratykille, joka oli oppinut kovan työeetoksen juuri äidiltään.

”Menetin jotain ja sain jotain”, Sippel kertoo kolmen vuoden takaisista tapahtumista silmät kostuen.

Äiti oli työskennellyt 20 vuotta toiminnanjohtajana Pohjola-Norden -kansalaisjärjestössä. Hän oli tyttärensä esikuva.

”Minulla ajoi halu onnistua ja näyttää se hänelle.”

Äiti kasvatti Sippelin ja tämän veljen uskomaan, että vain kovalla työllä pääsee elämässä eteenpäin.

”Äidin kaikki aika kului työhön. Yritin saada häntä hankkimaan siivoojan, mutta äiti halusi tehdä kaiken itse. Äidin oli vaikea pyytää apua.”

Sippelillä on itsellään siivooja ja perhekalenteri, johon hän merkitsee miehensä kanssa vapaat ja lomat.

”Suunnittelemalla pääsee jo pitkälle.”

Nuoren talousjohtajan pitemmälle ulottuviin suunnitelmiin kuuluu se, että hän nousisi jonain päivänä kansainvälisen yrityksen toimitusjohtajaksi tai operatiiviseksi johtajaksi.

Työtä siis riittää. Viikonloppuisin johtaja ei kuitenkaan tee töitä, vaan rentoutuu käymällä perheen kanssa esimerkiksi Heurekassa tai veneilemässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!