Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki yhteiskunnan tuki yksilöille – yksikään yritys ei ole koskaan luonut yhtään työpaikkaa

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Onko joku toinenkin kyllästynyt hokemaan ”yritykset luovat työpaikat”? Ammun sen alas. Yksikään yritys ei ole vielä koskaan luonut yhtään työpaikkaa.

Noin helposti se kävi.

Ihminen – työntekijä, yrittäjä, kuluttaja – luo työn, ei yritys. Yksilöt ovat kaikkien innovaatioiden takana.

Yritys ei keksi mitään, yksilöt yhdessä keksivät, toisen palveluksessa tai omillaan. Jokainen työhönsä paloa tunteva luo uusia työpaikkoja. Ne syntyvät hyvin tehdyn työn kylkiäisenä.

Kiinnostus poikii menestystä. Kysymys ei kuulu, mitä toimialoja tai yrityksiä tukemalla Suomi saataisiin nousuun, vaan miten useampi meistä voisi rakastaa työtään.

Yrityksiin ei pitäisi syytää tukirahaa. Yritystuet eivät tuo pysyvää hyötyä. Lisäksi ne vääristävät kilpailua.

Kaikki yhteiskunnan tuki tulisi suunnata yksilöille: koulutukseen, terveydenhuoltoon, työttömyysturvaan, sairaudenhoitoon ja turvaan kuoleman kohdatessa. Yksilöiden toimintaedellytyksistä huolehtiminen on todennäköisesti ainoa tukimuoto, joka ei estä, vaan edistää kilpailua ja markkinoiden toimintaa.

Poliittinen koneisto toimii Suomessa tällä hetkellä täsmälleen päinvastoin – siirtää tukia yksilöiltä yrityksille. Leikkaamalla toimintakykyä ylläpitävästä ja turvaavasta tuesta heikennetään ihmisten mahdollisuuksia pärjätä globaalissa kilpailussa. Uutena esimerkkinä ehdotus henkivakuutuskorvauksen verotuksen kiristämisestä. Ikään kuin läheisensä menettäneen selviytymistä olisi varaa entisestään vaikeuttaa.

Tekoäly mullistaa talouden ja työmarkkinat. Vanhat hierarkiat murtuvat ja tulevaisuus luodaan niiden ulkopuolella. Ihmiset organisoituvat uusilla tavoilla, eikä ”yritys” tai ”työpaikka” ole enää taloudellisen toiminnan ja työn pääasiallinen kehys.

Yhteiskunnan tärkein tehtävä on huolehtia reilun kilpailun edellytyksistä ja valvoa yhteisten pelisääntöjen noudattamista.

Suomen pahin rakenteellinen ongelma on tsaarin ajoilta periytyvä instituutiorakkaus ja esivaltakeskeisyys. Narulla työntämisen sijaan olisi jo aika alkaa luottaa ihmiseen. Ja antaa dynaamisten vaikutusten hoitaa loput.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!