Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Kujanpää soittaa lukuisissa bändeissä, opettaa, tekee musiikki­videoita ja – pohtii, miten saisi tekemisistään palkkatyön

Jazz-muusikon työ eli musiikki on kommunikoimista, mutta se ei aina lyö leiville.

Ura
 
Rio Gandara / HS
Syyskuussa Antti Kujanpää treenasi kvartettinsa Kvaldan ja Umon eli Uuden musiikin orkesterin yhteisiä keikkoja varten Kaapelitehtaalla.
Syyskuussa Antti Kujanpää treenasi kvartettinsa Kvaldan ja Umon eli Uuden musiikin orkesterin yhteisiä keikkoja varten Kaapelitehtaalla. Kuva: Rio Gandara / HS
Kuka?

Antti Kujanpää, 37

 Freelance-muusikko. Soittaa koskettimia muun muassa Kvaldassa, Stadin kadonneissa ja Yonan Liikkuvat Pilvet -orkesterissa.

 Opettaa pianonsoittoa päivän viikossa Keskuspuiston ammattiopistossa.

 Valmistui 2009 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, pääaineena jazzpiano.

 Asuu Helsingissä.

Millainen työntekijä olet?

”Työskentelen freelance-muusikkona. Olen huomannut, etten ole ihan paras pomo itselleni. Esimerkiksi viime aikoina olen tehnyt tosi paljon sovitustyötä yksin kotona. Saan työt tehtyä ajallaan, mutta bänditreeneissä ja keikoilla olen paljon tunnollisempi. Toimin parhaiten muiden ihmisten kanssa yhdessä. Musiikki on kommunikoimista.”

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

”Soitan erilaisia kosketinsoittimia eri bändeissä. Tänä vuonna olen keikkaillut noin kymmenen vakiokokoonpanon kanssa ja tehnyt päälle yksittäisiä keikkoja tilapäisillä kokoonpanoilla. Teen myös studiosessioita, esimerkiksi olen soittanut pariin Angry Birds -peliin koskettimia. Lisäksi opetan pianonsoittoa päivän viikossa. Olen myös alkanut kuvata ja editoida musiikkivideoita.”

Mitä olet oivaltanut ammatistasi?

”Aika uskomattomia juttuja pystyy tekemään, jos vain itse uskoo niihin. Keksimme Reporters-trion kanssa, että voisimme tehdä musiikkia, jossa olisi reportteri lukemassa uutisia ja muita tekstejä. Idea tuli bändin nimestä. Soitimme Madventuresista tunnetulle Riku Rantalalle, joka lämpeni idealle. Nyt olemme tehneet hänen kanssaan keikkoja ja pohdimme levyn tekoa.”

Miten kehität itseäsi ammatissasi?

”Uudet laitteet vievät soittamaan erilaisia keikkoja. Uusin aluevaltaukseni on hammond-urut, joita soitan Reporters-yhtyeessä. Soittotaidon kehittymisessä tärkeä rooli on ollut treenikämpällä ja -kavereilla. Kun ei ole keikkoja, käymme treenikämpällä jamittelemassa.”

Mitä haluat seuraavaksi opetella?

”Olin alkuvuodesta Beninissä Villa Karon taiteilijaresidenssissä. Muusikko Noël Saïzonou opetti siellä minulle voodoo-rytmejä. Nyt suunnitelmissani on tehdä levy, jonka työnimi on Voodoo-piano. Siinä soitan voodoo-rytmejä preparoidulla pianolla, eli pianolla, jonka kielien väliin laitan vaikka metallia tai kumia. Sen äänimaailma muistuttaa minua Afrikasta.”

Mikä työssäsi mietityttää juuri nyt?

”Tuilla ja apurahoilla on suuri merkitys ammatissani. Niitä on enemmän kuin monissa muissa maissa, mutta tuntuu, ettei se puoli ole ainakaan parempaan päin menossa. Olen tehnyt tosi paljon töitä, mutta silti odotan aina vuokranmaksua sormet ristissä. Tähän asti rahat ovat riittäneet, mutta yritän koko ajan miettiä, onko olemassa palkkatyötä, jossa saisin yhdistettyä kaikkia tekemiäni asioita.”

Palstalle haastatellaan eri alojen ammattilaisia, jotka raottavat ammattitaitonsa salaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!