Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bonobo-apinat ratkovat kiistojaan seksillä – mitä niiltä voisi ottaa opiksi työelämän pulmakohdissa?

Leikin ja naurun merkitys työelämässä korostuu, kun miettii mihin hyvä johtaminen perustuu, kirjoittaa Juha-Pekka Raeste.

Ura
 
Juha-Pekka Raeste Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Syvällä Kongon viidakoissa elää bonobo-apinoiden yhdyskunta. Ne ovat simpanssien ohella ihmisten lähimpiä eläinsukulaisia.

Eläintutkijat kutsuvat niitä maailman onnellisimmiksi eläimiksi. Eläintarhoissa bonoboja ei paljoa nähdä, koska ne rakastelevat päivittäin niin paljon, että sitä pidetään lasten silmille sopimattomana.

Bonobo-apinoilla valta on naarailla. Yhdyskunnat ovat erittäin suvaitsevia, eikä vakavaa väkivaltaa juuri esiinny. Bonobot ratkovat kiistojaan seksillä.

Tätä erityispiirrettä lukuun ottamatta näiden ihmisapinoiden käyttäytymisestä voisi ottaa oppia monessa työelämän pulmakohdassa.

Oxfordin yliopiston tutkija Isabel Benchke on tutkinut Kongossa bonobojen yhdessäoloa ja niiden päivittäistä tuntikausia kestävää leikkimistä.

Benchken mukaan leikki kasvattaa ihmisapinoiden pitkämielisyyttä ja luottamusta. Se lisää luovuutta, paineensietokykyä ja opettaa kestämään tappioita.

Leikin ja naurun merkitys työelämässä korostuu, kun miettii mihin hyvä johtaminen perustuu. Siinä on lopulta kyse on yhteisten arvojen ja luottamuksen luonnista. Sellainen edellyttää itsensä alttiiksi laittamista ja itse kunkin haavoittuvaisuuden ymmärtämistä.

Moni pidempään työelämässä ollut tietää, kuinka paljon oikeaan hetkeen osunut kunnon nauru parantaa oloa. Kun tunnelma on alamaissa, yksikin rehellinen ja hauska kommentti voi auttaa porukan löytämään vakaan pohjan, ja hyvä henki alkaa pulputa.

Hollantilaisamerikkalainen Lehmann-Willenbrockin ja Allenin tutkimusryhmä tutki Saksassa erilaisia tiimikokouksia. Tutkijat huomasivat, että vitsiin vastattiin usein uudella vitsillä. Näin kävi aina, paitsi silloin, kun työpaikat olivat vaakalaudalla.

Vuorineuvos Jorma Elorannan kerrotaan Metson toimitusjohtajana vaatineen yhtiön vaikeina vuosina johtajiltaan, että jokainen kokous pitää aloittaa kolmella positiivisella asialla. Jos sellaisia ei löytynyt, piti kertoa vitsi. Se oli tapa luoda optimismia taloon. Sillä jos pomotkaan eivät usko tulevaan, niin ketkä sitten?

Start up -yhtiöissä leikkisyydestä ei tarvitse edes puhua. Monimutkaistuvassa maailmassa leikkisä uteliaisuus voi olla yksi ihmiskunnan elinehdoista. Leikki opettaa joustavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!