Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savuttomuus työpaikoilla lisääntyy – ketjupolttaja Härski Hartikaisen roolimallikin on ollut jo pitkään ilman tupakkaa

Keskustelu työpaikkojen savuttomuudesta käy kiivaampana kuin koskaan aiemmin, kertoo työterveyden professori Kari Reijula. Uusi tupakkalaki käytännössä kieltää työpaikkojen tupakkakopit.

Ura
 
Akseli Valmunen / HS
Eriarvoistuminen näkyy tupakoinnissa. Tupakansavu nakertaa eniten pienituloisia työntekijöitä, joilla on muitakin terveyshuolia.
Eriarvoistuminen näkyy tupakoinnissa. Tupakansavu nakertaa eniten pienituloisia työntekijöitä, joilla on muitakin terveyshuolia. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Pellolainen Voitto Hartikainen on hyvä esimerkki työpaikkatupakoinnin trendistä.

Voitto Hartikainen oli Pertti ”Spede” Pasasen roolimalli, kun tämä kehitti Härski Hartikainen -hahmon, joka seikkaili Uuno Turhapuro -elokuvissa. Molemmat Hartikaiset tupakoivat runsaasti työpaikalla, erityisesti Spede Pasasen näyttelemä automekaanikko Härski Hartikainen, jonka suussa roikkui koko ajan tupakkaholkki.

Alkuperäinen Härski eli Voitto Hartikainen on ollut pitkään eläkkeellä – mutta myös savuton. Hän lopetti tupakoinnin parikymmentä vuotta sitten.

”Olin rakennuksilla töissä ja sain keuhkoihin asbestia. Työterveyslääkäri suositteli tupakoinnin lopettamista, jotta syöpäriski pienenisi. Se oli se kannustava voima”, Voitto Hartikainen kertoo puhelimessa.

Timo Lindholm
Voitto Hartikainen oli esikuvana Spede Pasasen esittämälle Härski Hartikaiselle. Hän on ollut polttamatta jo parikymmentä vuotta.
Voitto Hartikainen oli esikuvana Spede Pasasen esittämälle Härski Hartikaiselle. Hän on ollut polttamatta jo parikymmentä vuotta.

Työterveyslääkäri Kari Reijula melkein haltioituu, kun kuulee alkuperäisen Härski Hartikaisen päätöksestä.

”Uuno-elokuvien Härski Hartikainen oli suomalaisen duunarimiehen perusmalli. Tutkijana en voisi ajatella parempaa esikuvaa, esimerkkiä ja nykytilanteen vertauskuvaa kuin tupakoinnin lopettanut Härski Hartikainen”, sanoo Reijula, joka on Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekunnan työterveyden professori.

”Empiirisesti oikea ratkaisu. On tutkittu tosiasia, että altistuminen sekä asbestille että tupakansavulle yhdessä nostaa riskin sairastua keuhkosyöpään 50-kertaiseksi.”

Reijula on ollut ykkösnyrkki, kun Suomessa on kitketty tupakointia työpaikoilta. Hän oli vetämässä tutkimusprojektia jo 1995, jolloin tupakointi kiellettiin työpaikoilla sisätiloissa. Eli työnantaja joutui vastuuseen, jos työntekijä altistui työpaikalla tupakansavulle.

Lakiin jäi kuitenkin porsaanreikä, joka tukittiin vasta muutamia viikkoja sitten. Ennen riitti, jos työpaikalla oli sisällä jonkinlainen tupakkakoppi. Nyt elokuussa nämä tupakkaeriöt käytännössä kiellettiin, sillä niille asetettiin yhtä kovat ja tarkat ehdot kuin ravintoloissa sallituille erityisille tupakkakopeille.

”Näissä kopeissa muun muassa ilmanvaihdolle ja savun kulkeutumiselle on niin kovat vaatimukset, että niiden noudattaminen tulee erittäin kalliiksi ja hankalaksi. Eli voidaan sanoa, että tupakointi työpaikkojen sisätiloissa on nyt käytännössä ja oikeasti kielletty”, Reijula sanoo.

Reijulan mukaan työpaikkojen savuttomuudessa on kaksi tasoa: minimitaso, eli noudatetaan lakia, tai tätä edistyksellisempi aktiivinen savuttomuus, jossa työnantaja kieltää polttamisen työaikana ja kannustaa työntekijöitä lopettamaan tupakoinnin.

”Olemme mielenkiintoisen muutoksen äärellä. Olen ollut noin 20 vuotta intensiivisesti mukana enkä muista, että koskaan olisi ollut näin aktiivista keskustelua työpaikkojen savuttomuudesta. Nyt on jokin myönteinen vyöryliike menossa.”

On mahdotonta sanoa, kuinka monta aktiivisesti savutonta työpaikkaa Suomessa on, mutta Reijulan mielestä niitä tulee koko ajan enemmän.

”Kaikki Suomen 20 sairaanhoitopiiriä ovat täysin savuttomia työpaikkoja. Lisäksi monet kunnat ja suuryhtiöt ovat aktiivisesti savuttomia. Mukana on myös paljon metallialan äijätyöpaikkoja, kuten Valtra ja Boliden.”

Asiantuntijaorganisaatioissa monesti vain muutama prosentti työntekijöistä tupakoi, kun kaikista työikäisistä suomalaisista noin 15 prosenttia tupakoi päivittäin. Sen sijaan matalapalkka-alojen pienissä ja keskisuurissa yrityksissä pahimmillaan jopa yli puolet työntekijöistä polttaa tupakkaa.

Reijulan mielestä eriarvoistuminen näkyy erityisesti tupakoinnissa. Tupakansavu nakertaa eniten pienituloisia työntekijöitä, joilla on muitakin terveyshuolia. Restonomiopiskelijoista jopa 40–50 prosenttia tupakoi.

Juuri sellaiset Härski Hartikaisen kaltaiset äijät saattavat keskenään sopia työpaikalla, että ei se haittaa, vaikka firman tupakoitsijat polttavat sisällä.

”Näinhän ei saa tehdä, se on laitonta. Alle viisi prosenttia työntekijöistä ilmoittaa altistuvansa tupakansavulle sisällä. Se on suuri määrä ihmisiä”, professori Reijula sanoo.

Härski Hartikaisen esikuva Voitto Hartikainen lähettää Pohjois-Suomesta terveisiä: hän suosittelee tupakoinnin lopettamista kaikille.

”On sen jälkeen ollut helpompi hengittää. Ei se ainakaan pahenna asiaa. Alussa tuli käytyä aika paljon jääkaapilla, mutta sekin väheni.”

Noin 80 prosenttia tupakoitsijoista on huolissaan terveydestään. Noin 60 prosenttia tupakoitsijoista haluaakin lopettaa, mutta se todella on vaikeaa.

”Nikotiiniriippuvuus on niin vahva, että vain kolme sadasta tupakoinnin itsenäisesti lopettavasta on vielä vuosi lopettamispäätöksen jälkeen savuton”, Reijula sanoo.

Reijulan mukaan pelkät kiellot eivät riitä, vaan tupakoitsijoita pitää auttaa lopettamaan.

”Vain 33 prosenttia tupakoitsijoista sanoo, että heitä on terveydenhuollossa vahvasti kehotettu lopettamaan. Miksi terveydenhuolto sulkee silmänsä?”

Vaikka tupakoitsijan lopettamispäätöstä tuettaisiin kaikin mahdollisin keinoin työterveyshuollossa eli lääkkein ja valvomalla, niin silti vain 30–35 prosenttia onnistuu heti jättämään tupakan.

”Aina kannattaa silti yrittää. Kaikkien lopettamisyrityksien jälkeen on todennäköisemmin lähempänä onnistumista.”

Akseli Valmunen / HS
Asiantuntijaorganisaatioissa tupakoi monesti vain pari prosenttia työntekijöistä.
Asiantuntijaorganisaatioissa tupakoi monesti vain pari prosenttia työntekijöistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!