Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuuden työelämällä pelotellaan turhaan – opettele pari perusasiaa niin pärjäät

Tulevaisuuden työelämässä menestyy samoin keinoin kuin aina ennenkin.

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Kun julkisuudessa puhutaan ja kirjoitetaan työelämästä, noin 95 prosenttia työssäkäyvistä unohtuu.

Syyllisiä olemme tietysti me, jotka osallistumme keskusteluun. Puhumme mukamas visionäärisesti työn uusista muodoista ja kirjoitamme työelämää koskevia kolumneja ja kirjoja, jotka käsittelevät lähinnä omaa työelämäämme. Se on kovin erilaista kuin valtaosan työelämä.

Naisten yleisimmät ammatit Suomessa ovat hoitaja, myyjä ja siivooja. Ne ovat myös uusien työllistyneiden yleisimmät ammatit. Miehet ovat tyypillisimmin rakentajia, kuljettajia ja asentajia.

Startup-pöhinän ja -höpinän alle hautautuu se tosiseikka, että aloittavan yrittäjän toimiala on tilastojen mukaan todennäköisimmin talonrakentaminen.

Me työelämän visionäärit käyskentelemme kannettaviemme kanssa pitkin Helsingin kantakaupunkia ja luulemme, että kohta kaikki tekevät samoin. Julistamme, että työaika ja -paikka ovat menettäneet merkityksensä, emmekä huomaa, että myyjät, opettajat, hoitajat, rakentajat ja siivoojat hymyilevät meille hiukan säälivästi.

Visionäärille ei ole kysyntää, jos hän sanoo, että tulevaisuus on samankaltainen kuin nykyisyys. Siksi visionääri maalailee murroksia ja mullistuksia. Fantasia myy paremmin kuin fakta.

Kaikki visionäärit hokevat samoja työelämän trendejä: työ muuttuu prosesseista projekteiksi, ryhmien tilalle tulevat verkostot, etätyö yleistyy.

Ai jaa, tuumii lähihoitaja, kertokaa enemmän siitä etätyöstä. Ihanko totta, kysyy rakentaja, että ihan projekteja ja verkostoja.

Työelämän asiantuntijoiden neuvot on melkein aina suunnattu johtajille ja muille toimistotyöntekijöille. Siksi lehdessä lukee, että työpaikalla kannattaa välttää istumista. Se on arvokkaampi neuvo johtajalle kuin linja-autonkuljettajalle.

Ihmisten välinen toiminta muuttuu hitaasti, jos ollenkaan. Tulevaisuuden työelämässä menestyy samoin keinoin kuin aina ennenkin.

Minkä teet, tee hyvin. Opettele sanomaan päivää, kiitos ja anteeksi.

Tätä ei automatisaatio, digitalisaatio, globalisaatio, robotisaatio eikä mikään muukaan sensaatio muuta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!