Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työuupumus ei ole aina omaa syytä – jämäkkäkin työntekijä voi uupua

Tutkijatohtori Sanna Rikalan mielestä työuupumus on muidenkin kuin tunnollisten ja kilttien ongelma. Taustalla on tietoisia poliittisia päätöksiä.

Ura
 
Siivoaminen on hyvin naisvaltainen työ.
Siivoaminen on hyvin naisvaltainen työ.

Jämäkkyys ja omista rajoista kiinni pitäminen eivät takaa sitä, että työntekijä välttyisi työuupumukselta, arvioi tutkijatohtori Sanna Rikala Tampereen yliopiston yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksiköstä.

”Vahva ja jämäkkä työntekijä voi uupua, jos työtä on liikaa. Työn määrä ei ole aina kiinni työpaikasta tai työyhteisöstä, vaan painetta tulee suuremmista yhteiskunnallisista ratkaisuista, kun esimerkiksi naisvaltaisilla aloilla säästetään”, Sanna Rikala sanoo.

Hän on yksi tänään torstaina ilmestyneen tietokirjan Ruumiillisuus ja työelämä (Vastapaino) kirjoittajista. Tietokirjassa käsitellään työelämän kasvavia vaatimuksia, jotka ovat yhteydessä myös ihmisen ruumiilliseen kuntoon.

Rikala kirjoittaa kirjassa naisten uupumisesta. Artikkeli perustuu hänen muutaman vuoden takaiseen väitöskirjaansa.

Naisten työuupumuksen käsitteleminen on Rikalan mielestä erityisen ajankohtaista nyt, kun hallitus suunnittelee hoitajien vähentämistä vanhuspalveluissa. Suunnitelman mukaan hoitajien vähimmäismitoitus laskisi 0,5 hoitajasta 0,4 hoitajaan vanhusta kohden. Se tarkoittaa neljää hoitajaa kymmentä vanhusta kohden.

”Työtahdin kiristys lisää varmasti hoitajien uupumusta”, Rikala arvioi.

Omassa tutkimuksessaan hän on tutkinut muun muassa viisikymmenvuotiaiden siivoojan ja kirjanpitäjän uupumista. Molempien kohdalla uupuminen johti siihen, että työpaikka piti jättää.

”Siivoja oli töissä tehtaassa ja viihtyi hyvin. Hän oli kiinnostunut ammattitaitonsa kehittämisestä. Ongelmat alkoivat, kun tehdasta laajennettiin, mutta siivoukseen ei palkattu lisää työntekijöitä. Ilo työstä kaikkosi, laatu heikkeni ja siivooja uupui. Hän sinnitteli aikansa, mutta joutui lopulta sairauslomalle, jonka aikana hänet irtisanottiin”, Rikala kertoo.

Siivooja oli ottanut puheeksi työpaikan ongelmat, mutta mitään ei tapahtunut. Irtisanomisen jälkeen siivooja etsi uuden työpaikan.

Kirjanpitäjän tapaus oli hyvin samankaltainen. Keskisuuressa yrityksessä tunnollisen kirjanpitäjän pöydälle kannettiin yhä enemmän töitä, ja hänen oletettiin venyvän maratonsuorituksiin. Kun kirjanpitäjä otti puheeksi työn kuormittavuuden, häntä uhattiin irtisanomisella. Kirjanpitäjä jäi sairauslomalle ja varhaiseläkkeelle.

”Usein ajatellaan, että tunnolliset ja kiltit ihmiset sairastuvat työuupumukseen, koska he eivät osaa sanoa ei liialle työmäärälle. Näissä tapauksissa jämäkkyys ei auttanut.”

Rikala tutkii nyt kolmikymppisiä nuoria. Monien näkymät ovat huolestuttavia.

”Hoiva-alalla nuoret hankkivat hyvän koulutuksen ja työskentelevät sen jälkeen pätkätöissä tai muissa kuormittavissa työtehtävissä. Osa uupuu nopeasti ja jää pois töistä mielenterveyssyistä. Tästä voi päätellä, että hoiva-alalla on liian vähän työntekijöitä ja arvostus on huono”, Rikala sanoo.

Hänen mielestään yksilötasolla on hyvä käyttää erilaisia keinoja, joilla lievitetään työuupumista, esimerkiksi kuntoutusta. Ongelma on kuitenkin useissa tapauksissa yhteiskunnallinen. Työtaakan kasvua voitaisiin hillitä poliittisilla päätöksillä.

Työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola listaa kolme oiretta, jotka kuvaavat työuupumusta: laaja-alainen väsymys, kyynistyminen ja alentunut tunne aikaansaamisesta.

Työstä uupuneen ihmisen väsymys eroaa tavallisesta väsymyksestä, joka menee ohi levolla. Uupuneella väsymys jää päälle. Hän ei ole virkeä viikonlopun jälkeen. Väsymys on jatkuva olotila, eikä liity siihen, että työpäivä olisi ollut erityisen kuormittava.

Kyyninen asenne kertoo siitä, että ihminen on menettänyt uskon työnsä merkityksellisyyteen.

”Työnteko tuntuu turhalta tai mahdottomalta. Ihminen ottaa henkisesti etäisyyttä työhönsä, eikä ole siinä mukana koko sydämellään. Tämä ei ole valintakysymys vaan psyykkinen suojamekanismi mahdotonta työtilannetta kohtaan”, Kirsi Ahola kuvailee.

Kun väsymys ja turhautuminen painavat työntekijää, hän kokee itsensä muita huonommaksi eikä usko selviytyvänsä työn asettamista haasteista.

Aholan mukaan työuupumus ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan kyse on prosessista. Uupumus alkaa lievästä oireilusta, josta se yleistyy ja alkaa hallita arkea. Uupumus kehittyy pitkittyneen stressin seurauksena.

”Tsemppaaminen ei auta, eikä vapaa-ajalla ehdi palautua työn rasituksesta. Työssä tulee virheitä ja työtä jää tekemättä. Ihminen voi raivota tai purskahtaa itkuun. Kun oireet häiritsevät arkea tai työn sujumista, kyse ei ole stressistä, vaan vakavasta ongelmasta, joka voi johtaa jopa sairauteen.”

Työuupumista on eri asteista. Suomessa käytössä olevan luokittelun mukaan työuupumus on lievää, jos ihminen kokee uupumusoireita kuukausittain. Voimakkaaksi työuupumus luokitellaan, jos oireet vaivaavat viikoittain tai useammin.

Suomalaisten terveydentilaa mitanneessa Terveys 2011 -tutkimuksessa ilmeni, että naisista kolme prosenttia oli vakavasti uupuneita ja miehistä kaksi prosenttia. Lievästä työuupumuksesta kärsi 24 prosenttia naisista ja 23 prosenttia miehistä.

”Tilastollisesti ero naisten ja miesten välillä ei ole merkittävä, mutta naiset ja miehet kokevat uupumuksen eri tavalla. Naiset valittavat väsymystä, miehillä lisääntyy kyynisyys.”

Ammattiryhmittäin uupumuksen on havaittu liittyvän suuriin muutoksiin työpaikoilla ja työn kuvassa. Pankkialalla koettiin työuupumusta 1990-luvun lopussa, kun pankkien toiminta muuttui paljon. 2000-luvulla työuupumusta ovat kokeneet julkishallinnon, opetusalan, terveydenhoidon, maatalouden ja kuljetusalan työntekijät.

Kun työuupumusta aletaan hoitaa, Aholan mukaan pitää edetä kahdella raiteella. Ihmisen voimavaroja täytyy elvyttää levolla, mutta lepo yksinään on pelkkä laastari. Uupumusoireet palaavat, ellei työoloissa tapahdu muutosta. Työ täytyy järjestää niin, että ihminen suoriutuu siitä.

”Työntekijän kannattaa puhua ensin esimiehen kanssa työn järjestämisestä. Yhteyttä voi ottaa myös työterveyshuoltoon. Esimies, työntekijä ja työterveyshuolloin edustaja voivat kokoontua miettimään, mitä voisi tehdä toisin.”

Aholan mukaan suomalaiset työnantajat ymmärtävät melko hyvin, että työntekijöistä on pidettävä huolta. Työturvallisuuslaki määrittelee Suomessa esimiehen vastuulle sen, että työ ei aiheuta työntekijälle terveysongelmia.

”Ruuvia ei voi kiristää loputtomasti. Se kääntyy itseään vastaan. Laatu heikkenee ja työ muuttuu rutiininomaiseksi. Silloin luovuus kärsii.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!