Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikoskonstaapeli pyrkii samalle aaltopituudelle nuorten kanssa

Emilia Savolainen pyrkii ottamaan ihmiset ihmisinä heidän teoistaan huolimatta.

Ura
 
Sirpa Raiha / HS
Emilia Savolainen ottaa ihmiset ihmisinä ja teot tekoina.
Emilia Savolainen ottaa ihmiset ihmisinä ja teot tekoina. Kuva: Sirpa Raiha / HS
Kuka?

Emilia Savolainen, 32

 Vanhempi rikoskonstaapeli. Työskennellyt Hämeen poliisilaitoksella vuodesta 2012.

 Osana työtään kuuluu moniammatilliseen Ankkuri-tiimiin, jonka tarkoitus on ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä.

 Valmistunut poliisiammattikorkeakoulusta vuonna 2013.

 Asuu Päijät-Hämeessä.

Millainen työntekijä olet?

”Olen aktiivinen ja yritän revetä myös oman ydinosaamiseni ulkopuolelle. Jos voin, yritän auttaa ja neuvoa ihmisiä sellaisissakin asioissa, jotka eivät kuulu varsinaisesti poliisin koulutukseen. Työskentelen vanhempana rikoskonstaapelina Hämeen poliisilaitoksella.”

Mitä työnkuvaasi kuuluu?

”Toimin rikostutkijana eli selvittelen rikoksia ja kuulustelen ihmisiä ynnä muuta. Osana työtä olen mukana moniammatillisessa Ankkuri-tiimissä, joka jalkautuu nuorten pariin. Selvitämme nuorten ongelmia ja rikoksia. Yritämme miettiä laajasti, miten voimme auttaa. Minun lisäkseni tiimissä on sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja nuorisotyöntekijöitä.”

Miten kehität itseäsi ammatissasi?

”Erilaisia koulutuksia on ollut viime aikoina esimerkiksi radikalisoitumisesta ja vihapuheesta. Ankkuri-työn takia pääsen myös koulutuksiin, jotka eivät liity suoraan poliisin työhön vaan esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmiin. Koulutukset auttavat kohtaamaan asiakkaita, tunnistamaan ongelmia ja etsimään ratkaisuja. Lisäksi opiskelen avoimessa yliopistossa oikeustieteiden perusteita. Opintojen ansiosta pystyn neuvomaan ihmisiä esimerkiksi korvausasioissa.”

Mitä olet oivaltanut ammatistasi?

”Helpottaa työtä, kun ihmistä kohtelee kuten jokaista meistä, oli hän sitten rikollinen tai joku muu. Ihmiset voi ottaa ihmisinä, ja teot ovat siellä takana. Jos lähestyy kovin hyökkäävästi ja syyttää vaikka varastamisesta, se tuskin johtaa mihinkään. Ennemmin kannattaa selvittää, miksi ihminen on varastanut.”

Mikä on vahvuutesi?

”Tulen nuorten kanssa hyvin toimeen. He kykenevät puhumaan minulle, ja aina on helppo kohdata uudelleen. Nuorten kanssa toimimista helpottaa hirveästi se, että juttelee ja yrittää päästä samalle aaltopituudelle. En sano hyi hyi, vaan kysyn miksi.”

Mikä on heikkoutesi?

”Haluan luottaa ihmisten sanaan. Välillä se ei ehkä kannata. Tulee pettymyksiä, kun on luottanut siihen, mitä joku on sanonut. Ehkä myös yritän tehdä liikaa. Joskus pitäisi ymmärtää, että ei pysty auttamaan.”

Mikä työssäsi mietityttää juuri nyt?

”Poliisin resurssit mietityttävät. Koko ajan väki vähenee niin hurjasti, että pelkään, milloin ennalta ehkäisevä toiminta häviää kokonaan. Se on sitä, mitä tykkään tehdä ja mikä on mielestäni äärimmäisen tärkeää.”

Palstalle haastatellaan eri alojen ammattilaisia, jotka raottavat ammattitaitonsa salaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!