Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osaatko vaihtaa töistä vapaalle? Näin se onnistuu, vaikka työaikoja ei ole

Kirkkoherra Kari Kanala kertoo.

Ura
 
Jenna Lehtonen
Kirkkoherra Kari Kanala.
Kirkkoherra Kari Kanala. Kuva: Jenna Lehtonen

”Papin työ on kutsumusammatti ja elämäntapa, jossa työ tulee väistämättä osaksi vapaa-aikaa. Jos haluaa pysyä tolkuissaan, asioilla pitää olla tärkeysjärjestys. Itse olen ensisijaisesti ihminen, sitten mies ja vasta sitten pappi. Aloitin pappina vuonna 1997, ja nyt olen toiminut vuoden verran kirkkoherrana.

Papin pitää olla nykyään entistä useammin tavoitettavissa, ja sosiaalinen media tuo työn lähemmäs vapaa-aikaani. Pitää olla koko ajan online. Myönnän olevani liikaa kiinni sosiaalisessa mediassa. Ihmiset lähestyvät minua sen kautta myös vapaapäivinäni. Silloin saatan pyytää ottamaan uudestaan yhteyttä vaikka seuraavana päivänä, jos hätä ei ole suuri.

Papit ovat tosin olleet ”online” jo ennen sosiaalista mediaa. Rukoilen vapaa-aikana heidän puolestaan, jotka ovat pyytäneet esirukousta. Muuten yritän olla kantamatta työasioita mielessä, kun pääsen vapaalle.

Kirkkoherralla ei ole varsinaisia työaikoja, mutta pyrin pitämään kaksi vapaapäivää viikossa. Vapaalla rentoudun musiikin, kirjojen, elokuvien ja jalkapallon – sekä sen pelaamisen että katselun – avulla. Marraskuussa vietän perheeni kanssa viikon mökillä, minkä lisäksi meillä on ollut vaimon kanssa tapana lähteä pariksi viikoksi ulkomaille. Lomailua helpottaa se, että voin luottaa sijaisenani toimivaan kappalaiseen täysin.

Papin ammatissa pitää varoa olemasta liian vahva. Vahvuudella nujertaa helposti herkän, kyselevän mielen. Työuupumus ei ole harvinaista hengellisen työn tekijöillä, ja itsekin väsähdin Hampurin-merimieskirkkoaikoina, kun kävin töiden ohella läpi eron. Se muutti kokemukseni elämänhallinnasta.

Elämää ei voi hallita, mutta hyvinvointia lisääviä asioita voi. Yksi tällainen on liikunta.

Armo – myös omaa itseä kohtaan – on papin ammatissa tärkeä asia. Pitää päästä eroon Jeesus-syndroomasta ja hyväksyä, ettei kaikkia voi auttaa.”

Kari Kanala on Helsingin Paavalin seurakunnan kirkkoherra.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!