Valikko
Ura

Naiset masentuvat miehiä useammin, ja tutkijat nostavat nyt syyksi palkkaerot

Naiset eivät ole miehiä masentuneempia sukupuolensa vaan elämänolosuhteiden takia, aiheesta väitellyt tutkija Sanna Rikala sanoo. Samankaltaiseen tulokseen tulivat amerikkalaistutkijat.

Sukupuolten välinen palkkaero voi lisätä naisten masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta, tuore amerikkalaistutkimus kertoo.

Jo pitkään on tiedetty, että naiset kärsivät masennuksesta miehiä useammin. Syitä naisten suurempaan masentuneisuuteen tutkimukset eivät kuitenkaan ole tyhjentävästi pystyneet selittämään.

Nyt New Yorkin Columbian yliopiston tutkijat ovat löytäneet yhden mahdollisen syyn: miesten ja naisten väliset palkkaerot ja taustalla vaikuttavan syrjinnän.

Columbian yliopiston Mailman-laitoksen tutkijat kävivät tutkimusta varten läpi 22 581 amerikkalaisen työntekijän tiedot.

Naisilla oli kaksi ja puoli kertaa suurempi todennäköisyys sairastua masennukseen, jos he ansaitsivat vähemmän samoissa työtehtävissä kuin miehet. Ahdistuneisuuden todennäköisyys oli neljä kertaa suurempi kuin miehillä.

Ero tasaantui, jos palkkaeroa ei ollut. Kun naiset tienasivat saman verran kuin samanlaisia tehtäviä hoitavat mieskollegansa, masennuksen ja ahdistuneisuuden todennäköisyys oli lähes sama kuin miehillä.

Tutkijatohtori Sanna Rikala pitää tutkimustulosta kiinnostavana – mutta se ei yllätä häntä.

”Melkein aina kun tasataan olosuhteet, eli kun on samanlainen työ ja palkka sekä samanlainen määrä kotityötä, lastenhoitoa tai muuta vastuuta elämässä, masentuneisuuden esiintyminen tasaantuu tai ero häviää. Tämä on todistettu moneen kertaan”, Tampereen yliopistossa työskentelevä Rikala sanoo.

Columbian yliopiston tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, jossa Rikala on nähnyt palkkaerot ja masentuneisuuden yhdistettävän näin suoraan.

Rikala on tehnyt työssä uupuneista naisista väitöskirjatutkimuksensa. Sitä varten hän haastatteli sairauslomalle jääneitä naisia.

Haastateltavien mielestä heidän masennuksensa syy oli yritetty laittaa naisten yksilöllisten psyykkisten ominaisuuksien piikkiin. Naiset itse sen sijaan kokivat, että masennus oli työperäinen asia, joka johtui esimerkiksi muutoksista töissä, työpaikkakiusaamisesta tai muista sosiaalisista tilanteista.

Rikalan väitöskirja ja Columbian yliopiston tutkimus ovat siis linjassa keskenään.

”Tuloksissa tulee ilmi, etteivät naiset ole masentuneempia sukupuolensa vaan elämänolosuhteidensa takia”, Rikala sanoo.

”Tutkimustulokseni puoltavat vahvasti olosuhteisiin, sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin liittyvää tulkintaa masennuksesta.”

Samasta asiasta puhuu amerikkalaistutkimukseen osallistunut apulaisprofessori Katherine Keyes Columbian yliopiston tiedotteessa.

”Vaikka yleisesti uskotaan, että sukupuolten erot masentuneisuudessa ja ahdistuneisuudessa ovat juuriltaan biologisia, nämä tulokset viittaavat siihen, että erot ovat sosiaalisesti rakentuneita paljon enemmän kuin on luultu”, Keyes sanoo.

Tulokset pätivät myös johtajanaisiin. Kollegojaan vähemmän tienaavilla johtajanaisilla oli suurempi todennäköisyys kärsiä masennuksesta tai ahdistuksesta kuin miehillä.

Yhdysvalloissa naisen dollari on tutkijoiden mukaan 82 senttiä. Yhdysvaltain väestörekisterin mediaanitulotietojen mukaan naisen dollari on vain 79 senttiä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Palkkaerot
 • Masennus
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  2. 2

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  6. 6

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  7. 7

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  8. 8

   Haluatko päästä vauhdilla juoksukuntoon? Valmentaja antaa kymmenen vinkkiä harjoitteluun tauon jälkeen

  9. 9

   Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

  10. 10

   Villit huhut samuraimiekan kanssa riehuvasta koiransilpojasta leviävät Vantaalla – kaupan edessä ollut koira sai haavan ilmeisesti ryöstön yhteydessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää