Valikko
Ura

Teknologia mullistaa ammatteja – mistä löytyvät tulevaisuuden työt?

Teknologia mullistaa ammatteja ja koneet korvaavat ihmistyötä. Ihmistä tarvitaan silti luovuuteen ja sosiaalisiin taitoihin perustuvissa hommissa. Liikunnanohjaajiksi ja valmentajiksi opiskeleville teknologia on mahdollisuus, ei uhka.

Harri Heinonen hengittää syvään ja keskittää katseensa eteenpäin. Oikea tukijalka joustaa kohti kyykkyä, vasen jalka ojentuu takaviistoon.

Takaviistossa maassa makaa mittanauha ja sen päällä pieni pahvilaatikko. Heinonen alkaa työntää sitä jalallaan yhä loitommalle.

”Metri ja kaksi senttiä”, mittaa 21-vuotias kurssikaveri Patrik Björkskog. Niin pitkälle Heinonen, 24, onnistuu pahvilaatikon siirtämään.

Meneillään on ammattikorkeakoulu Haaga-Helian ammattivalmennukseen erikoistuvien opiskelijoiden tasapainotestaus Vierumäen urheiluhallilla. Takaviistoon sijoitetun pahvilaatikon kurottelu muistuttaa jääkiekkoilijan luistelupotkuasentoa.

Pian jatketaan jäälle treenaamaan.

Opiskelijajoukko on kansainvälistä, sillä jääkiekkoon painottuva noin 3,5-vuotinen ammattivalmennuskoulutus on niittänyt mainetta ulkomaillakin.

Haluttuja opiskelupaikkoja ovat myös muut Haaga-Helian Vierumäen-liikuntakoulutukset. Sisään pääsee vain murto-osa hakijoista.

Kun Elsa Mantere pääsi ensiyrittämällä vuonna 2013 liikunnanohjaajakoulutukseen, 60 opiskelupaikan koulutusohjelma oli huiman 1 013 hakijan ensisijainen vaihtoehto. Kaikkiaan hakijoita oli 2 191, joten sisään pääsi alle 3 prosenttia hakeneista.

Tänä keväänä Mantere, 21, aikoo valmistua. Edessä on joko työpaikan etsintä tai jatko-opiskelut.

Liikunnanohjaajien työmarkkinat vaikuttavat Mantereen mielestä ”ihan hyviltä”.

Todella luottavaiselta kuulostaa jääkiekkovalmennusta opiskeleva kanadalainen Adam West.

”Koululla on maailmanlaajuinen maine. Calgarystä on tultu tänne viisi vuotta putkeen, ja valmistuneet saavat töitä heti”, itsekin Calgarystä kotoisin oleva West kehuu.

Mutta millaiset ovat suositun liikunta-alan työnäkymät tulevaisuudessa? Riittääkö töitä? Kun teknologia kehittyy ja harrastajat sekä urheilijat voivat käyttää uusia huippulaitteita ja ohjelmia treenauksessa, onko liikunnanohjaajille entisenlaista kysyntää?

Digitalisaatio mullistaa työelämää nyt lähes kaikilla aloilla. Koneet korvaavat ihmisten tekemiä töitä kiihtyvällä tahdilla.

Suuret digitaaliset tietovarastot ja analytiikka mahdollistavat ihmistyön korvaamisen esimerkiksi kirjanpidon kaltaisissa rutiiniaivotöissä, mutta myös luovissa ei-rutiininomaisissa tehtävissä. Robotit valloittavat työpaikkoja. 3D-printtaus edistyy harppauksin.

Seuraukset ovat huimat: Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan mukaan tietokoneistuminen uhkaa yli kolmannesta Suomen nykyammateista.

Eniten uhattuina ovat matalapalkkaiset, vähemmän koulutetut ja teollisuustyöntekijät, mutta myös rutiininomaiset tietotyöt.

Uhattujen ammattien kärjessä ovat puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät. Synkkä ennuste on myös sihteereillä ja monilla muilla toimistotyöntekijöillä.

Miltä aloilta löytyvät sitten tulevaisuuden työpaikat?

Tätä monet vanhemmat kysyvät Etlatiedon toimitusjohtajalta Petri Rouviselta. Hänen mukaansa lupaavia tulevaisuuden ammatteja kannattaa miettiä siitä näkökulmasta, mitkä tehtävät ovat koneelle vaikeita 20 vuodenkin päästä.

Ihminen on koneeseen verrattuna ylivertainen erityisesti luovuutta, sosiaalisia taitoja sekä aisteja ja motoriikkaa vaativissa tehtävissä. (Tarkemmin aloja eritellään oikealla olevassa jutussa.)

Vähiten uhattujen ammattien kärkipäässä ovat monet sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan työt: lääkärit, hoitajat, psykologit ja opettajat.

Esimerkiksi motivointitehtävissä ihmisiä tarvittaneen aina: ihmiset kaipaavat toisen ihmisen ohjausta niin opiskelussa kuin jumppasalilla.

”Ryhmävalmennuskin on pohjimmiltaan hyvin henkilökohtainen palvelu. Viime kädessä se menee yksilöön aika kokonaisvaltaisesti. Sen tyyppinen toimiminen säilyy hyvin potentiaalisesti tästä ikuisuuteen jossain muodossa”, Rouvinen sanoo.

Vierumäellä ammattivalmentamisen opiskelijat harjoittelevat motivointia toinen toisiaan vuoroin valmentamalla. Luennointi on siirtynyt koulutuksessa vähemmälle ja henkilökohtainen ohjaaminen on keskiössä.

”Psykologinen osa-alue on tosi tärkeä. Valmentajalla on niin iso psykologinen vaikutus joukkueeseen”, jääkiekkoa kuusivuotiaasta harrastanut opiskelija Harri Heinonen sanoo.

Heinonen ehti pelata kiekkoa pari vuotta Floridassakin yliopistojoukkueessa ennen Vierumäen opintoja. Kokemusta on kertynyt sekä tsemppaavista valmentajista että sellaisista, joista saa pelätä, mitä nämä milloinkin jäällä huutavat.

”Jos urheilija rupeaa pelkäämään ja jännittämään valmentajaa, niin hän epäonnistuu takuulla varmemmin”, Heinonen sanoo.

Kurssikaveri Antti Kinnunen vetää tasapainotestaukset ja jää­treenit tänään täysin ilman teknisiä apulaitteita. Silti teknologia tunkee jääkiekkovalmennukseenkin.

Koulutuksessa on kokeiltu muiden muassa iPad-avusteista jäätreeniä, ja SM-liigassa otetaan juuri käyttöön älykiekko, joka kerää kiekon liikkeistä jäällä dataa jopa pelaajakohtaisesti. Valmennuksessa käytetään myös mobiilisovelluksia.

Opiskelijoiden ja heidän opettajiensa mielestä teknologian kehittyminen on työn kannalta huima mahdollisuus, ei uhka.

”Datan saaminen voi motivoida valmentajia – ja urheilijoita. Jos dataa osaa hyödyntää oikein, se on iso etu”, sanoo urheilupsykologian lehtori Markus Arvaja.

Selvää on, että tulevaisuudessa töitä on huippuosaajille. Pelkän peruskoulun käyneille ei ole 15 vuoden päästä tarjolla juuri mitään työpaikkoja, opetus- ja kulttuuriministeriön trendiennuste toteaa.

Mutta vaikka digitalisaatio uhkaa eniten matalapalkka-aloja ja vähemmän koulutettuja työntekijöitä, korkeasti koulutetutkaan eivät ole välttämättä turvassa.

Asiantuntijat eivät silti synkistele. Ajatushautomo Demoksen Johannes Koponen ottaa esimerkin: vaikka myyjän työ on yksi uhatuimmista ammateista, se ei tarkoita ammattikunnan täydellistä katoamista.

”Myyjästä voi tulla vaikka kuudesta automaattikassasta vastaava kassacontroller tai kirjanpitäjästä automatisoidun kirjanpidon valvoja”, ennakointiin erikoistunut Koponen sanoo.

”Kyse on siitä, että ihmisen ja koneen vuorovaikutus lisääntyy. Ei välttämättä riitä, että kone voisi korvata jonkun ihmisen työstä 86 prosenttia. Jos se ihmiselle jäävä 14 prosentin osuus on tärkein, työhön voidaan palkata yhä ihminen”, Rouvinen huomauttaa.

Harri Heinonen haluaisi tulevaisuudessa vaikuttaa Suomen nuorten fysiikkavalmennukseen. Paremmat työmarkkinat jääkiekkovalmentajalle ovat kuitenkin ulkomailla.

Liikunnanohjaajaksi valmistuvan Elsa Mantereen unelmatyö olisi urheilutapahtumakoordinaattori tai liikuntapalvelujen kehittäjä.

Molemmissa tarvitaan tulevaisuudessakin ihmistä ideoimaan – koneet kun eivät ajattele aidosti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu
 • Digitalisaatio
 • Työmarkkinat
 • Tulevaisuus
 • Koulutus
Luetuimmat - Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  2. 2

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Kiistellyt amerikkalaisohjukset saapuivat Etelä-Koreaan – lentotukialus vielä matkalla

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   WSJ: Trump alentamassa yritysveroa roimasti

  9. 9

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  10. 10

   Hallitus nimittää uusia ministereitä – kokoomus saamassa painavan oikeusministerin salkun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  5. 5

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  6. 6

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  7. 7

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  8. 8

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  9. 9

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  10. 10

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää