Valikko
Ura

Benjamin Peltonen teki ammatinvalintatestin, mutta ei ymmärtänyt sen tulosta

Laulaja ja Instagram-julkkis Benjamin Peltonen tulkitsi ammatinvalinta­testien tuloksia vanhan oponsa avulla.

Agronomi. ”Mitä se edes tarkoittaa?” Benjamin Peltonen, 18, on juuri tehnyt ammatinvalintatestin, jonka mukaan hänestä pitäisi tulla agronomi. Ensin täytyy selvittää, mikä se on.

Mol.fi:n mukaan agronomit työskentelevät maatalouden asiantuntija- neuvonta- ja kehitystehtävissä.

”En välttämättä lähtisi siihen”, Peltonen naureskelee, vaikka ainakin sukunimen perusteella maatalousala sopisi hyvin.

Peltosen ei onneksi tarvitse miettiä koulutusvaihtoehtoja kuumeisesti juuri nyt. Hän palasi äskettäin seitsemänneltä Espanjan-kiertueeltaan, jossa fanilaumat ympäröivät hotellia ja kaupan kassakin tunnisti vaaleatukkaisen laulajan.

Instagram-kuvilla julkisuuteen noussut nuori mies tekee nykyään musiikkia artistinimellä Benjamin. Hänellä on levytyssopimus Warner Music Finlandin kanssa ja uusi levy tulossa. Jo Instagram-aikoina Peltosella oli enemmän seuraajia ulkomailta kuin Suomesta, ja Espanjassa hänen musiikkiuransa urkenee kovaa vauhtia.

”Fanit saattavat juosta perään ja tulla halaamaan”, Peltonen kuvailee.

Fanien hehkutuksen ympäröimänä jo pari vuotta elänyt Peltonen ei ole tehnyt vielä muita urasuunnitelmia, mutta hän tiedostaa, että suunnitelma b saattaa joskus tulla tarpeeseen. Annetaan siis ammatinvalintatestin kertoa lisää ehdotuksia.

Matkaopas.

”Se oli itse asiassa haaveammattini lapsena!” Peltonen riemastuu. Testin mukaan matkaoppaan ammatti sopisi hänelle toisiksi parhaiten. Pienenä hän katseli matkaoppaita ihaillen.

”Ajattelin, että heillä on kiva elämä, kun saa olla ulkomailla ja tehdä ihmisten kanssa hauskoja juttuja”, Peltonen kertoo.

Samaa hän saa toisaalta tehdä nytkin. Moni nuori voi kadehtia elämää, jossa käydään keikkailemassa Espanjassa ja saadaan Instagram-kuville aina yli 20 000 tykkäystä. Peltonen muistuttaa, että elämä on silti ihan normaalia.

”Mullakin on huonoja päiviä, ja välillä tunnen itseni yksinäiseksi.”

Sitten hän myöntää jotain yllättävää.

”Ikävöin joskus tosi paljon kouluun. Ihan jo sitä koulumatkaa, kävelyä bussipysäkille – ja jopa läksyjä.”

Viimeksi hän kävi koulussa syksyllä 2015, lukion toisen luokan ensimmäisen jakson. Sitten musiikkikiireet veivät mennessään.

Moni kritisoi Peltosen ratkaisua jäädä pois koulusta, ja se on hänelle itselleenkin kova pala. Laulajan uraa hän kuvaa kuitenkin mahdollisuutena, jota ei nyt voi jättää käyttämättä.

”Ennen välitin enemmän siitä, mitä muut ajattelivat päätöksistäni. Huomasin kuitenkin tulevani onnellisemmaksi, kun en anna muiden vaikuttaa niin paljon siihen mitä teen.”

Esimerkkinä hän mainitsee lukion valinnan. Alppihiihtoa harrastanut Peltonen sai paikan Tahkon Alppikoulusta, jossa kilpaurheilun pystyy yhdistämään koulunkäyntiin. Hän jätti kuitenkin menemättä kouluun kavereidensa mielipiteiden sekä oman epävarmuutensa takia.

Tästä hetkestä katsottuna päätös tosin kannatti.

”Jos olisin mennyt, tämä mahdollisuus olisi saattanut mennä ohi. Viettäisin suurimman osan päivästäni rinteessä, toisin kuin nyt, kun olen studiossa ja keikkalavoilla”, Peltonen sanoo.

Yksi on varma: lukion Benjamin Peltonen haluaa käydä loppuun, vaikka sitten aikuislukiossa Helsingissä.

”Pidän koulutusta tärkeänä varmaankin siksi, että vanhempani ovat molemmat korkeasti koulutettuja.”

Peltonen ei mielestään ole lukijatyyppi, vaan oppii mieluiten tekemällä. Hän ei ollut hyvä koulussa, mutta tykkää ottaa asioista selvää ja oppia uutta jatkuvasti.

Tällä hetkellä opiskeluintoa saa purettua Espanjan-tunneilla. Peltonen käy joka viikko yksityisopettajan luona opiskelemassa espanjaa, jotta pystyisi juttelemaan faneilleen ja toimittajille siellä paremmin.

”Olen opiskellut espanjaa nyt puoli vuotta, ja osaan sanoa yksinkertaisia lauseita.”

Otetaan ajatusleikki. Jos Benjamin Peltonen jonain aamuna heräisi ja huomaisi, että koko musiikkiura olikin vain unta, mitä hän tekisi?

”Ääh! Varmaan itkisin, vajoaisin sängynpohjalle ja katsoisin Netflixiä koko loppuelämäni”, Peltonen parkaisee.

”No kävisin kyllä sen lukion loppuun, mutta muusta en tiedä.”

Turvaudumme ammattiapuun ja soitamme Turkuun. Sieltä saamme avuksi Peltosen vanha opinto-ohjaajan Inka Halkivahan. Tätä kohtaa haastattelusta Peltonen myönsi jännittäneensä - onhan hän kuitenkin keskeyttänyt koulunkäynnin. Mitä jos opo suuttuu? Skype-yhteys aukeaa ja yhtäkkiä Halkivaha hymyilee ruudulla. Hän ei vaikuta vihaiselta.

He vaihtavat kuulumiset ruotsiksi, koska se on Benjamin Peltosen äidinkieli ja hänen entisen koulunsa opetuskieli. Peltonen pahoittelee, ettei ole ehtinyt opiskella. Sitten päästään opinto-ohjaukseen.

Mitä mieltä Halkivaha on Peltosen ammatinvalintatestin tuloksista, ja siitä, että ensimmäiseksi tuli niin kummallinen ammatti?

”Jotta ammatinvalintatestin tulos osuisi oikeaan, sen täytyisi olla todella laaja. Lyhyemmät testit ovat hyviä keskustelunavauksia”, Halkivaha sanoo.

Hänen mukaansa testeillä pyritään itsetuntemukseen. Tärkeää on myös oivaltaa, mitä ei halua.

”Onko sulla mielestäsi hyvä itsetuntemus?” hän kysyy Peltoselta.

”On, mutta en mä silti yhtään tiedä, mitä haluaisin tehdä aikuisena”, Peltonen vastaa.

Opo myöntää, että Peltosen tilanne on erikoinen, koska hän on jo nuorena päässyt niin pitkälle ja löytänyt jonkun uran. Moni muu seilailee opiskelupaikasta toiseen koko nuoruutensa.

Halkivahan mielestä Peltosen kannattaa miettiä, mitä kaikkea oman alan piirissä voi tehdä. Laulaja voi ryhtyä myös kappaleiden tekijäksi tai tuottajaksi ja kouluttautua siihen.

”Tuota en ollut miettinyt! Levy-yhtiössä tehdään kaikkea mielenkiintoista. Ehkä siirryn niihin muihin hommiin, jos en jaksa enää seistä lavalla”, Peltonen toteaa.

Toinen hänen tekemänsä ammatinvalintatesti luonnehti Peltosta ”ennustavaksi neuvonantajaksi”. Tuloksen mukaan hän pitää oppimisesta ja tarvitsee työn, joka mahdollistaa luovuuden. Se kuulostaa osuvalta.

Halkivaha lisää, että Peltonen voisi sopia työhön, jossa ollaan paljon ihmisten kanssa. Sellaista hänen työnsä on nytkin. Peltonen nyökyttelee.

Tänä selfieiden aikakautena monen haaveammatti tuntuu olevan julkkis. Opon mielestä tällainen ajatus menee helposti nuorten aliarvioimiseksi. Nuoret pystyvät kyllä tarkastelemaan vahvuuksiaan ja punnitsemaan erilaisia tulevaisuudensuunnitelmia.

Entä jos kuitenkin haluaa julkkikseksi? Siitä Benjamin Peltosella on vahva mielipide.

”Mä inhoan sitä sanaa. Työ on työtä, ja julkisuus tulee sen sivutuotteena.”

Sopisivatko sinulle samat ammatit kuin Benjaminille? Tee Benjaminin tekemät ammatinvalintatestit.

HS:n ammatinvalintatesti

TAT:n Duunikone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Työelämä
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  5. 5

   Macronin ja ranskalaisten kuherruskuukausi on ohi – suosio hiipuu, tyytymättömät moittivat kivikasvoiseksi muuttunutta presidenttiä ylimieliseksi ja itsevaltaiseksi

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  8. 8

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  9. 9

   Verottaja on tutkinut Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin

  10. 10

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  6. 6

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää