Ura

Valikko
Ura

Benjamin Peltonen teki ammatinvalintatestin, mutta ei ymmärtänyt sen tulosta

Laulaja ja Instagram-julkkis Benjamin Peltonen tulkitsi ammatinvalinta­testien tuloksia vanhan oponsa avulla.

Agronomi. ”Mitä se edes tarkoittaa?” Benjamin Peltonen, 18, on juuri tehnyt ammatinvalintatestin, jonka mukaan hänestä pitäisi tulla agronomi. Ensin täytyy selvittää, mikä se on.

Mol.fi:n mukaan agronomit työskentelevät maatalouden asiantuntija- neuvonta- ja kehitystehtävissä.

”En välttämättä lähtisi siihen”, Peltonen naureskelee, vaikka ainakin sukunimen perusteella maatalousala sopisi hyvin.

Peltosen ei onneksi tarvitse miettiä koulutusvaihtoehtoja kuumeisesti juuri nyt. Hän palasi äskettäin seitsemänneltä Espanjan-kiertueeltaan, jossa fanilaumat ympäröivät hotellia ja kaupan kassakin tunnisti vaaleatukkaisen laulajan.

Instagram-kuvilla julkisuuteen noussut nuori mies tekee nykyään musiikkia artistinimellä Benjamin. Hänellä on levytyssopimus Warner Music Finlandin kanssa ja uusi levy tulossa. Jo Instagram-aikoina Peltosella oli enemmän seuraajia ulkomailta kuin Suomesta, ja Espanjassa hänen musiikkiuransa urkenee kovaa vauhtia.

”Fanit saattavat juosta perään ja tulla halaamaan”, Peltonen kuvailee.

Fanien hehkutuksen ympäröimänä jo pari vuotta elänyt Peltonen ei ole tehnyt vielä muita urasuunnitelmia, mutta hän tiedostaa, että suunnitelma b saattaa joskus tulla tarpeeseen. Annetaan siis ammatinvalintatestin kertoa lisää ehdotuksia.

Matkaopas.

”Se oli itse asiassa haaveammattini lapsena!” Peltonen riemastuu. Testin mukaan matkaoppaan ammatti sopisi hänelle toisiksi parhaiten. Pienenä hän katseli matkaoppaita ihaillen.

”Ajattelin, että heillä on kiva elämä, kun saa olla ulkomailla ja tehdä ihmisten kanssa hauskoja juttuja”, Peltonen kertoo.

Samaa hän saa toisaalta tehdä nytkin. Moni nuori voi kadehtia elämää, jossa käydään keikkailemassa Espanjassa ja saadaan Instagram-kuville aina yli 20 000 tykkäystä. Peltonen muistuttaa, että elämä on silti ihan normaalia.

”Mullakin on huonoja päiviä, ja välillä tunnen itseni yksinäiseksi.”

Sitten hän myöntää jotain yllättävää.

”Ikävöin joskus tosi paljon kouluun. Ihan jo sitä koulumatkaa, kävelyä bussipysäkille – ja jopa läksyjä.”

Viimeksi hän kävi koulussa syksyllä 2015, lukion toisen luokan ensimmäisen jakson. Sitten musiikkikiireet veivät mennessään.

Moni kritisoi Peltosen ratkaisua jäädä pois koulusta, ja se on hänelle itselleenkin kova pala. Laulajan uraa hän kuvaa kuitenkin mahdollisuutena, jota ei nyt voi jättää käyttämättä.

”Ennen välitin enemmän siitä, mitä muut ajattelivat päätöksistäni. Huomasin kuitenkin tulevani onnellisemmaksi, kun en anna muiden vaikuttaa niin paljon siihen mitä teen.”

Esimerkkinä hän mainitsee lukion valinnan. Alppihiihtoa harrastanut Peltonen sai paikan Tahkon Alppikoulusta, jossa kilpaurheilun pystyy yhdistämään koulunkäyntiin. Hän jätti kuitenkin menemättä kouluun kavereidensa mielipiteiden sekä oman epävarmuutensa takia.

Tästä hetkestä katsottuna päätös tosin kannatti.

”Jos olisin mennyt, tämä mahdollisuus olisi saattanut mennä ohi. Viettäisin suurimman osan päivästäni rinteessä, toisin kuin nyt, kun olen studiossa ja keikkalavoilla”, Peltonen sanoo.

Yksi on varma: lukion Benjamin Peltonen haluaa käydä loppuun, vaikka sitten aikuislukiossa Helsingissä.

”Pidän koulutusta tärkeänä varmaankin siksi, että vanhempani ovat molemmat korkeasti koulutettuja.”

Peltonen ei mielestään ole lukijatyyppi, vaan oppii mieluiten tekemällä. Hän ei ollut hyvä koulussa, mutta tykkää ottaa asioista selvää ja oppia uutta jatkuvasti.

Tällä hetkellä opiskeluintoa saa purettua Espanjan-tunneilla. Peltonen käy joka viikko yksityisopettajan luona opiskelemassa espanjaa, jotta pystyisi juttelemaan faneilleen ja toimittajille siellä paremmin.

”Olen opiskellut espanjaa nyt puoli vuotta, ja osaan sanoa yksinkertaisia lauseita.”

Otetaan ajatusleikki. Jos Benjamin Peltonen jonain aamuna heräisi ja huomaisi, että koko musiikkiura olikin vain unta, mitä hän tekisi?

”Ääh! Varmaan itkisin, vajoaisin sängynpohjalle ja katsoisin Netflixiä koko loppuelämäni”, Peltonen parkaisee.

”No kävisin kyllä sen lukion loppuun, mutta muusta en tiedä.”

Turvaudumme ammattiapuun ja soitamme Turkuun. Sieltä saamme avuksi Peltosen vanha opinto-ohjaajan Inka Halkivahan. Tätä kohtaa haastattelusta Peltonen myönsi jännittäneensä - onhan hän kuitenkin keskeyttänyt koulunkäynnin. Mitä jos opo suuttuu? Skype-yhteys aukeaa ja yhtäkkiä Halkivaha hymyilee ruudulla. Hän ei vaikuta vihaiselta.

He vaihtavat kuulumiset ruotsiksi, koska se on Benjamin Peltosen äidinkieli ja hänen entisen koulunsa opetuskieli. Peltonen pahoittelee, ettei ole ehtinyt opiskella. Sitten päästään opinto-ohjaukseen.

Mitä mieltä Halkivaha on Peltosen ammatinvalintatestin tuloksista, ja siitä, että ensimmäiseksi tuli niin kummallinen ammatti?

”Jotta ammatinvalintatestin tulos osuisi oikeaan, sen täytyisi olla todella laaja. Lyhyemmät testit ovat hyviä keskustelunavauksia”, Halkivaha sanoo.

Hänen mukaansa testeillä pyritään itsetuntemukseen. Tärkeää on myös oivaltaa, mitä ei halua.

”Onko sulla mielestäsi hyvä itsetuntemus?” hän kysyy Peltoselta.

”On, mutta en mä silti yhtään tiedä, mitä haluaisin tehdä aikuisena”, Peltonen vastaa.

Opo myöntää, että Peltosen tilanne on erikoinen, koska hän on jo nuorena päässyt niin pitkälle ja löytänyt jonkun uran. Moni muu seilailee opiskelupaikasta toiseen koko nuoruutensa.

Halkivahan mielestä Peltosen kannattaa miettiä, mitä kaikkea oman alan piirissä voi tehdä. Laulaja voi ryhtyä myös kappaleiden tekijäksi tai tuottajaksi ja kouluttautua siihen.

”Tuota en ollut miettinyt! Levy-yhtiössä tehdään kaikkea mielenkiintoista. Ehkä siirryn niihin muihin hommiin, jos en jaksa enää seistä lavalla”, Peltonen toteaa.

Toinen hänen tekemänsä ammatinvalintatesti luonnehti Peltosta ”ennustavaksi neuvonantajaksi”. Tuloksen mukaan hän pitää oppimisesta ja tarvitsee työn, joka mahdollistaa luovuuden. Se kuulostaa osuvalta.

Halkivaha lisää, että Peltonen voisi sopia työhön, jossa ollaan paljon ihmisten kanssa. Sellaista hänen työnsä on nytkin. Peltonen nyökyttelee.

Tänä selfieiden aikakautena monen haaveammatti tuntuu olevan julkkis. Opon mielestä tällainen ajatus menee helposti nuorten aliarvioimiseksi. Nuoret pystyvät kyllä tarkastelemaan vahvuuksiaan ja punnitsemaan erilaisia tulevaisuudensuunnitelmia.

Entä jos kuitenkin haluaa julkkikseksi? Siitä Benjamin Peltosella on vahva mielipide.

”Mä inhoan sitä sanaa. Työ on työtä, ja julkisuus tulee sen sivutuotteena.”

Sopisivatko sinulle samat ammatit kuin Benjaminille? Tee Benjaminin tekemät ammatinvalintatestit.

HS:n ammatinvalintatesti

TAT:n Duunikone

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Työelämä
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Väsyttääkö, vaikka nukut riittävästi? Kyse voi olla fyysisistä ongelmista, jotka voi hoitaa

  5. 5

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  6. 6

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  7. 7

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  8. 8

   17-vuotiaan pojan epäillään salakuljettaneen kilokaupalla kovia huumeita Suomeen – Maastokätköjä löytynyt Käpylästä ja Tapiolasta

  9. 9

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  10. 10

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Itsenäisyyspäivän mielen­osoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  4. 4

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  5. 5

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  6. 6

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  7. 7

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  8. 8

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää