Valikko
Ura

Headhunter kertoo, kuinka huippu­johtajia värvätään: Etsin koko ajan mahdollisia reikiä ehdokkaista

Suomessa arvostetaan yhä insinöörimäisiä johtajia, joilla on näyttöä numero-osaamisesta ja työstä muutosjohtajana. Ruotsissa taas arvostetaan paljon enemmän hyvää ihmisjohtajuutta, sanoo kansainvälisiin rekrytointeihin erikoistunut suorahakukonsultti Christopher Thölix.

Tuokiokuva 1990-luvun taitteesta: Tuntematon huumeidenkäyttäjä vaatii parikymppiseltä Christopher Thölixiltä rahaa uhaten tätä veitsi kurkulla. On puoliyö New Yorkissa.

Thölix ei panikoidu. Sen sijaan hän kysyy, mihin uhkaaja tarvitsee rahaa. Ja mikä oikeuttaa miestä vaatimaan sitä ohikulkijoilta kadulla veitsi ojossa?

Heppu osoittautuu raiteiltaan suistuneeksi muusikoksi. Veitsi on nyt vedetty pois, ja Thölix tekee ehdotuksen: mennään yhdessä laulamaan ihmisille, se on parempi tapa tienata.

Thölix vakuuttaa ryöstäjän. Kolmessa vartissa pukumiehen ja kerjäläisen duo ansaitsee yössä laulaen kahdeksisen dollaria, sitten he eroavat ystävinä.

Nyt, neljännesvuosisata myöhemmin, Thölix analysoi ihmisiä työkseen: hän on headhunter ja työskentelee kansainvälisiin ylimmän johdon rekrytointeihin erikoistuneena suorahakukonsulttina. Yritys, MPS Executive Search, on Suomen suurimpia suorahakuyrityksiä.

Urapolku huippujohtajia etsiväksi ja seulovaksi konsultiksi on kauppatieteen maisterille luonteva, sillä hän on arvioinut ihmisiä pienestä pitäen.

Suomessa tällaisia suuryritysten ylintä johtoa hakevia headhuntereita on Thölixin mukaan vain tusinan verran, jos sitäkään.

MPS:n toimisto sijaitsee Helsingin Meilahdessa, sopivasti piilossa katseilta. Johtajaehdokkaiden on helppo sujahtaa huomaamattomasti toimistotalon suojiin, kun he tulevat tapaamaan ”paholaisen asianajajaa”.

Paholaisen asianajaja on Thölixin headhuntereista käyttämä leikillinen nimi. Katolisessa kirkossa paholaisen asianajajalla on tarkoitettu kyseenalaistajan tehtävää kirkon tutkimuskomissiossa, ja Thölixin työssä nimi viittaa suorahakukonsultin rooliin.

Headhunter ei vain etsi hyviä johtajaehdokkaita asiakkaalleen vaan myös jatkuvasti haastaa toimeksiantajaa ja tämän näkemyksiä siitä, millainen palkattavan johtajan pitäisi olla.

Tyypillinen suorahakuyrityksen kautta tehtävä ylimmän johdon rekrytointi menee näin: Aluksi headhunter perehtyy kunnolla rekrytoivaan yritykseen – sen toimialaan, taustaan, taloustilanteeseen, arvomaailmaan, strategiaan ja johtamiskulttuuriin.

”Se on tärkein osa rekrytointiprosessia”, Thölix sanoo. Jos konsultti ei ymmärrä kunnolla yrityksen tarpeita, homma menee pieleen.

Sitten headhunter alkaa rakentaa noin 30–50 nimen listaa mahdollisista ehdokkaista. Avustava konsultti seuloo nimiä suorahakuyrityksen tietokannasta, käyttää usein myös sosiaalista mediaa ja hakukoneita.

Olennaisia ovat kuitenkin konsulttien omat verkostot. Sitä kautta he saavat sekä vinkkejä ehdokasnimistä että tiedustelevat suosituksia.

Vasta sitten ehdokkaalle soitetaan. Ensipuhelussa headhunter kartoittaa ehdokkaan elämäntilannetta ja sitä, onko henkilö pohtinut tehtävän vaihtoa.

Jos haku on salainen, ehdokkaalle saatetaan paljastaa tässä vaiheessa vain se, minkälaisesta vastuusta olisi kyse. Yrityksen nimi voidaan kertoa vasta vaiti­olosopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Pitkä lista lyhenee vähitellen. Lyhentyneellä listalla on usein tusinan verran nimiä.

”Hyvä suorahakukonsultti etsii koko ajan mahdollisia kysymysmerkkejä ja reikiä kandidaatista”, Thölix sanoo.

Ensimmäiseen pitkään syvähaastatteluun pyydetään noin kahdeksan henkilöä. Sen perusteella ainakin kuusi testataan. Ehdokkaat täyttävät itseanalyyseja, jotka voivat olla persoonallisuustestejä, motivaatiotestejä sekä numeerisia, verbaalisia tai kokonaisuuksien hahmottamista selvittäviä kykytestejä.

Loppusuoralle – ”pieneen inkvisitioon– päätyy tyypillisesti neljä finalistia. Rekrytoivan yrityksen johto ja suorahakukonsultti tapaavat ehdokkaat yhden päivän aikana.

Lopullisessa valinnassa ratkaisevia ovat sekä suositukset että ehdokkaiden persoonallisuuserot. Headhunter haastaa asiakasta: Millainen ihminen johtoon parhaiten sopii? Introvertti vai ekstrovertti, analyyttinen vai nopeisiin päätöksiin taipuvainen, kokonaisuuksia vai yksityiskohtia näkevä?

Päätöksen tekee aina rekrytoiva yritys.

”Hyvä suorahakukonsultti ei saa myydä tehtävää kandidaatille. Eikä hän saa myydä kandidaattia työnantajalle”, Thölix korostaa.

Millaisia huippujohtajia Suomessa sitten nyt etsitään?

Sellaisia, joilla on näyttöä numero-osaamisesta ja kovasta työstä muutosjohtajana, vastaa Thölix. Insinöörimäinen johtajuus on arvossaan – yhä.

”Suomessa johtajuuskulttuuria leimaa kärsimättömyys, ja aika on tehokkuuden mitta”, hän jatkaa ja vertaa Suomea länsinaapuriin:

”Ruotsissa taas arvostetaan paljon enemmän hyvää ihmisjohtajuutta. Hyvä johtaja ei vain fokusoi lukuihin vaan saa myös ihmiset toimimaan toivotulla tavalla. Hän rohkaisee ihmisiä ja antaa heille mandaattia toimia.”

Maa- ja kulttuurirajat ylittäviin rekrytointeihin erikoistunut Thölix tietää, mistä puhuu. Hän asuu tällä hetkellä Ruotsissa ja toimii vanhempana osakkaana Ruotsin MPS:ssä. Helsingissä hän käy pari kertaa kuussa muutaman päivän keikoilla.

Syitä naapureiden erilaisiin johtajamalleihin Thölix on etsinyt historiasta. Suomi oli pitkään kahden suurvallan kahlitsema periferia, joka keskittyi selviytymiseen ja kääntyi sisäänpäin. Yli 200 vuotta rauhan aikaa elänyt Ruotsi taas on kohdannut maahanmuuton ja kansainvälisyyden paljon aiemmin, pohtinut enemmän itseään ja imenyt samalla muista kulttuureista parhaita puolia.

”Suomalainen johtaja on enemmän epäilevä pessimisti, realisti ja jopa fatalisti. Ruotsalaisuutta on positiivisuus ja optimismi. Ruotsalainen johtaja haluaa nähdä mahdollisuudet.”

Suomalaispomot pitävät ruotsalaista johtajuutta usein liian pehmeänä. Mutta kun katsoo vaikka nyky-Ruotsin taloustilannetta tai globaaleiksi jäteiksi kasvaneita ruotsalaisyrityksiä, ei suomalainen malli näytä menestyneen ainakaan paremmin. Empaattisempi ihmisjohtajuus onkin vähitellen rantautumassa myös Suomeen.

Thölix kaipaa Suomeen enemmän johtajia ulkomailta, tuomaan johtajuuteen niitä muiden kulttuurien parhaita puolia.

Hissiyhtiö Koneen poikkeuksellista menestystä konsultti selittää sillä, että yhtiö on ulkomailla kasvaessaan ja yrityksiä itseensä sulauttaessaan kunnioittanut muita kulttuureja – tyypillisestä suomalaistavasta poiketen. Suomalaisista johtajista Thölix kehuukin erikseen vain yhtä: Konetta 2005–2014 toimitusjohtajana luotsannutta Matti Alahuhtaa.

”Alahuhta ymmärtää oman harmautensa ja arvostaa sitä osaamista, mitä muut pystyvät palapeliin tuomaan.”

Hyvän johtajan persoonallisuuspiirteitä on Thölixistä kuitenkin mahdoton määrittää.

”Tarpeeksi empaattinen, tarpeeksi kommunikoiva ja rehti”, kuuluvat headhunterin kriteerit.

Toimitusjohtajan on yleensä hyvä hahmottaa kokonaisuuksia, talousjohtajan taas yksityiskohtia ja numeroita.

Mutta vaikka olisi kuinka hyvä johtaja, ei paikka ole taattu. Kvartaalitalouteen kuuluvat omistajamuutokset. Niissä johtajia ei palkita lojaalisuudesta.

Siksi Thölix kehottaa jokaista yrityspomoa valmistautumaan henkisesti potkuihin.

Ja potkut ainakin kerran elämässä tekevät hyvää johtajalle, Thölix pamauttaa. Vastoinkäymiset tuovat perspektiiviä ja opettavat empatiaa.

Yritykset hakevat nyt entistä nuorempia johtajia. Karkeasti ottaen ihanneikä on 35–45 vuotta.

Thölix haastaa tätäkin näkemystä. Hän löysi hiljattain 60-vuotiaan johtajan, jota asiakasyritys alkuun karsasti iän vuoksi. Ikää tärkeämpää on motivaatio.

Thölix uskoo seitsemän vuoden sykleihin. Ihminen tarvitsee työssäkin vähintään seitsemän vuoden välein muutosta – joko uusia tehtäviä samassa organisaatiossa tai työnantajan vaihtoa.

Thölix itse on hypännyt uusiin tehtäviin ja kulttuureihin tiuhaan tahtiin: Shanghaihin, Lontooseen, Tukholmaan, Hongkongiin, Tokioon, New Yorkiin.

Matkatyössä maiden vaihtuessa perhe ei vuosiin mahtunut nopealiikkeisen konsultin kuvioihin.

Kunnes headhunter alkoi etsiä kumppania itselleen. Ystävänsä kehotuksesta hän kokeili kerran seuranhakusivustoa.

”Se meni täysin väärin. Lähdin pohtimaan ammattimaisuuttani. Olenko näin huono arvioimaan ihmisiä”, Thölix nauraa.

Vuotta myöhemmin sama ystävä kehotti kokeilemaan toisen kerran. Olihan Thölix itse aina neuvonut, että kaikkea pitää yrittää vähintään kahdesti.

Lopulta headhunter löysi tarpeeksi analyyttisen sivuston.

”Löytyi henkilö, joka erottui muista. Hänessä oli kuusi prosenttiosuutta enemmän asioita, mitä hain elämänkumppanilta ja mitä itselläni oli.”

Innostunut kehittäjä oli löytänyt tasapainottajan, jolla oli samanlainen arvomaailma. Tästä tasapainottajasta tuli vaimo ja pariskunnan kahden pienen tyttären äiti.

”Se oli oikea ihminen.”

Nyt Thölix arvostaa perhe-elämää. Mutta vaikka puhelin onkin kotona päivällisaikaan äänettömällä, työ vaikuttaa yksityis­elämään paljon.

Johtajien metsästys on ympärivuorokautista bisnestä.

Christopher Thölix

 47-vuotias Hankenilta valmistunut kauppatieteiden maisteri ja suorahakukonsultti. Auttaa yrityksiä ylimmän johdon rekrytoinneissa, arvioi myös hallitusten ja johtoryhmien kokoonpanoja.

 Työskenteli ennen headhunter-uraa pitkään verkkoyhtiö Nortelilla useissa tehtävissä ympäri maailmaa.

 Ihmisten arvioimisesta ja kulttuureista kiinnostuneena halusi alkujaan antropologiksi tai arkeologiksi.

 Helsingissä kasvanut suomenruotsalainen asuu nyt pääosan ajasta Tukholman kupeessa. Käy Helsingissä pari kertaa kuussa.

 Perhe: ruotsalainen vaimo sekä vauva- ja taaperoiässä olevat tyttäret. Löysi vaimon hakupalvelun avulla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johtajat
 • Headhunters
 • Työnhaku
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  4. 4

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  5. 5

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  6. 6

   Europolin joulukalenteri esittelee Kontiolahdella kolmesta puukotuksesta epäillyn

  7. 7

   Alkon toimitusjohtaja harmittelee Suomen 100-vuotisjuhlan liköörihälyä: ”Ei tällaista päätöstä voi muuttaa”

  8. 8

   Salomonsaarilla ja Kaliforniassa voimakkaita maanjäristyksiä

  9. 9

   Rinnekoti-säätiö luopuu vammaisten hoivakodista – Toimitusjohtaja: Omaiset painostaneet kehitysvammaisten asumisyksikön työntekijöitä Espoossa

  10. 10

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  7. 7

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  8. 8

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  9. 9

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  10. 10

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää