Valikko
Ura

Kun minusta tuli pomo, olin nuori nainen, jolla oli irokeesi – Annukka Matilainen ei halua esittää töissä mitään roolia

Annukka Matilainen, 36, on Elisan osastopäällikkö. ”Olen sellainen töissä kun olen oikeasti.”

”Aloitin 14 vuotta sitten asiakaspalvelussa. Vastailin asiakkaiden puheluiden. Silloinen työpaikkani oli Jippii Group, josta tuli myöhemmin osa Elisaa.

Se oli kasvattava kokemus. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja auttaa ihmisiä.

Siihen aikaan tein vielä tosissani musiikkia. Vuorotyö sopi muusikolle. Pystyin käymään keikoilla ja tekemään levyjä.

Perustimme Nerdee-yhtyeen lukiossa 1995. Soitin rumpuja ja tein biisejä. Teimme C-kasettidemon ja lähetimme sen toiveikkaina levy-yhtiöihin. Yllättäen Poko Rekords Tampereelta vastasi.

Vastausviesti oli hauska: Mielenkiintomme on herännyt. Soittonne on aneemista, mutta biisit ovat erinomaisia. Ilman hyviä biisejä Beatleskin olisi ollut vain neljä pallinaamaa Liverpoolista. Viestin oli laatinut Juha Torvinen, Eppu Normaalin kitaristi, joka työskenteli Pokossa.

Levy-yhtiön miehet halusivat kuulla lisää. Kutsuimme heidät lukiomme puurojuhlaan Tavastialle. Siellä pönötti 16-vuotiaiden teinien seassa Juha Torvinen ja Pokon perustaja ja toimitusjohtaja Epe Helenius.

Ensimmäinen iso juttu oli, kun olimme Rockin SM-kilpailuissa eli Jyrki-ohjelman Hit Challengessa kakkosia vuonna 1999. Voitimme Klamydian mutta hävisimme Tiktakille.

Televisiosta nousimme isompaan tietoisuuteen. Kirjoittamastani Broken Glass -biisistä tuli listahitti. Se soi vieläkin joskus radiossa. Yksi biisimme oli Levottomat-elokuvan jatko-osassa.

Esikoislevymme julkaistiin vuonna 2000. Teimme yhteensä kolme levyä ja kokoelman. Keikkailimme ympäri Suomea, ja ajelimme pikkuteitä pakettiautolla. Roudasimme itse kamoja Nivalan Puustellin lavalle. Sieltä sitten seuraavaan paikkaan. Monet luulevat, että listahitin tehnyt bändi tienaa rahaa, mutta ei se niin mene. Keikoista ei jää hirveästi käteen, ja etäisyydet Suomessa ovat pitkiä. Sitä touhua pitää tosissaan rakastaa.

Osa bändistä heittäytyi soittamisen varaan, mutta itse tein koko ajan samalla töitä. Minulla oli taustalla pieni pelkuruus tai selväjärkisyys. Haluan tietää, mistä seuraavan vuokran rahat tulevat. Siksi menin Jippiille töihin vuonna 2002.

Olen tehnyt jotain töitä 12-vuotiaasta asti. Siivonnut äidin toimistoa, ollut kesätöissä.

Joskus 2006–2007 bändihommat alkoivat hiljentyä. Olimme soittaneet kymmenen vuotta. Totesimme, että meidän yhteinen tiemme päättyy nyt.

Se loppui, mitä olin todella halunnut tehdä. Mietin, mitä seuraavaksi.

Seurasi etsikkoaika. Sitten aloin kanavoida kunnianhimoani työhön. Jos teen jotain, tykkään olla siinä hyvä. En ollut erityisesti suunnitellut uraa Elisalla, mutta pian sain lisää vastuuta.

Musiikissa minulle tärkeintä oli säveltäminen ja biisien tekeminen. Käytössä on tietyt sävelet, joista pitää keksiä jotain uutta. Jotain, joka koskettaa ihmistä.

Löysin samaa luomisen iloa myös työstä. Kehitystyössä on tietty paletti tehdä asioita. Voit keksiä tapoja tehdä luovemmin ja tehokkaammin asioita.

Bänditouhusta voi sanoa, että olen tehnyt jotain, josta voi kertoa lapsille.

Nyt vastaan Elisassa kuluttajien online-asiakaspalvelun kehityksestä. Siihen kuuluu kaikenlaista: itsepalvelua, sosiaalisen median asiakaspalvelua, asiakastukisivustot, chatti, asiakasyhteisön ylläpitoa.

Meillä on asiakkaiden silmissä historian painolastia. Moni ajattelee, että olemme yhä se kankea teleoperaattori, johon pitää aina soittaa puhelimella. Yritämme murtaa sitä mielikuvaa.

Johdan kahdeksan hengen tiimiä. Osa työskentelee Helsingissä, osa Joensuussa ja osa Tampereella. Omat päiväni menevät enimmäkseen palavereissa. Teemme paljon yhteistyötä talon muiden osastojen kanssa.

Esimiehenä minun pitää sparrata muita ja varmistaa, ettei heillä ole mitään esteitä omassa työssään.

Haluan olla rehellinen ja suorapuheinen esimies. Annan vastuuta ja vapautta. Käymme yhdessä tavoitteet läpi ja jokainen saa sitten itse suunnitella, miten tavoite saavutetaan. Sen jälkeen tuen heitä.

Huumori on olennaista. Työn pitää olla hauskaa. Työ on niin iso osa elämää. Jos työ ei kiinnosta, se ei ole kenelläkään hyvä. Ei itsellesi eikä työnantajalle.

Töissä pitää tunnistaa, milloin siihen ei ole enää draivia. Onko tämä vain hetkellistä? Vai onko niin, että työn sisältö ei enää kiinnosta.

Yritän kannustaa tiimiläisiäni eteenpäin. Sanon heille, että tavoitteeni on, että kolmen vuoden päästä et tekisi enää samoja hommia – että olet löytänyt uusia, haastavampia hommia Elisalta.

Välillä tulee tehtyä pitkiä iltoja ja viikonloppuja. Kun on itse innostunut, työmäärää ei laske. Sitten voi ottaa iisimmin lomakaudella tai kun on hiljaisempaa. Olennaista on, että hommat tulevat tehtyä.

Reissaan joskus konferensseissa maailmalla. Parin viikon päästä lähden Intiaan tutustumaan yhteistyökumppanimme toimintaan.

Tulin aikanaan lukion jälkeen töihin ylioppilaspohjalta. Nyt tähtään tutkintoon, ja teen töiden ohessa kauppakorkeakoulun kursseja avoimessa yliopistossa. Työnantaja tukee opiskeluani maksamalla kurssimaksut. Olen siitä kiitollinen. Kyllä aikataulut saa järjestymään, jos opeteltavat asiat ovat kiinnostavia. Opiskelun kanssa on ollut tiukkoja hetkiä esimerkiksi matematiikan ja tilastotieteen parissa. Niistäkin on selvitty.

Lukiovuosina 1990-luvulla aloin soittaa rumpujen lisäksi säkkipilliä. Soitan nykyään Helsinki Pipes and Drums -orkesterissa. Se on Suomen ainoa skotlantilainen säkkipilliorkesteri. Olemme esiintyneet Hamina Tattoo -tapahtumassa ja Pyhän Patrikin päivän paraatissa New Yorkissa. Koko Manhattanin Fifth Avenue oli suljettu ja katsojia oli pari miljoonaa. Se oli huikeaa.

Esiintymisasuni on teetetty Skotlannissa. Yhtyeemme pukeutuu skotlantilaisen MacIntosh-klaanin tartan-kuvioituun kilttihameeseen.

Skotit panivat sodissa säkkipillinsoittajat yleensä etulinjaan. En tiedä, johtuiko se siitä, että haluttiin pelotella vihollisia vai haluttiinko soittajista päästä eroon.

Olen soittanut säkkipilliä häissä ja hautajaisissa. Firmarock-tapahtumassa soitin Elisound-bändissämme, jonka ohjelmistossa oli muun muassa AC/DC:n kappaleita.

Kun tulin aikanaan esimiestehtäviin, olin nuori nainen, jolla oli irokeesi. En vastannut mielikuvaa.

En halua erotella työminää ja sitä, kuka muuten olen. Olen ottanut elämässä sen linjan, että minulla on yksi persoonallisuus. Olen sellainen töissä kun olen oikeasti.

Uskon siihen, että osaamisen kautta ja olemalla oma itsensä saa enemmän aikaan kuin laittamalla jakkupuvun päälle ja pönkittämällä asemaansa ulkoisilla seikoilla. Sellaisen aika on ohi.

Perheeseeni kuuluvat tyttöystävä ja kaksi lasta, 7-vuotias ja 2-vuotias. Lisäksi on kolme kissaa ja koira. Kun äskettäin vaihdoin kaksivuotiaan kakkavaippaa, hän sanoi: Annu, sä oot paras. Se palaute tuli oikeassa kohdassa.

En ole koskaan kokenut töissä, että joutuisin peittelemään jotain. Että joutuisin puhumaan vaikka lounaspöydässä jostain ”kumppanista”. Voin sanoa suoraan, että minulla on tyttöystävä. Jos se on jollekin ongelma, se olkoon hänen ongelmansa.

Mitä enemmän olen sinut itseni kanssa, sitä helpompaa muillekin on hyväksyä, että ihmiset ovat erilaisia. Meillä on työntekijöitä monista maista. Kaikenlaisia tyyppejä.

Tärkeintä on se, että yhteistyö toimii. Ja huumori lentää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työelämä
 • Johtaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  2. 2

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Berner tulistui tv-keskustelussa: ”Hallitus päättää onko liikenne-esitykseni surkea”

  9. 9

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  10. 10

   Millaisia ovat Trumpin kannattajat ja mitä he haluavat presidentiltään? – HS kokosi seitsemän toivetta, joihin Trumpin on vastattava

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  4. 4

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  10. 10

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää