Valikko
Ura

Kun minusta tuli pomo, olin nuori nainen, jolla oli irokeesi – Annukka Matilainen ei halua esittää töissä mitään roolia

Annukka Matilainen, 36, on Elisan osastopäällikkö. ”Olen sellainen töissä kun olen oikeasti.”

”Aloitin 14 vuotta sitten asiakaspalvelussa. Vastailin asiakkaiden puheluiden. Silloinen työpaikkani oli Jippii Group, josta tuli myöhemmin osa Elisaa.

Se oli kasvattava kokemus. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja auttaa ihmisiä.

Siihen aikaan tein vielä tosissani musiikkia. Vuorotyö sopi muusikolle. Pystyin käymään keikoilla ja tekemään levyjä.

Perustimme Nerdee-yhtyeen lukiossa 1995. Soitin rumpuja ja tein biisejä. Teimme C-kasettidemon ja lähetimme sen toiveikkaina levy-yhtiöihin. Yllättäen Poko Rekords Tampereelta vastasi.

Vastausviesti oli hauska: Mielenkiintomme on herännyt. Soittonne on aneemista, mutta biisit ovat erinomaisia. Ilman hyviä biisejä Beatleskin olisi ollut vain neljä pallinaamaa Liverpoolista. Viestin oli laatinut Juha Torvinen, Eppu Normaalin kitaristi, joka työskenteli Pokossa.

Levy-yhtiön miehet halusivat kuulla lisää. Kutsuimme heidät lukiomme puurojuhlaan Tavastialle. Siellä pönötti 16-vuotiaiden teinien seassa Juha Torvinen ja Pokon perustaja ja toimitusjohtaja Epe Helenius.

Ensimmäinen iso juttu oli, kun olimme Rockin SM-kilpailuissa eli Jyrki-ohjelman Hit Challengessa kakkosia vuonna 1999. Voitimme Klamydian mutta hävisimme Tiktakille.

Televisiosta nousimme isompaan tietoisuuteen. Kirjoittamastani Broken Glass -biisistä tuli listahitti. Se soi vieläkin joskus radiossa. Yksi biisimme oli Levottomat-elokuvan jatko-osassa.

Esikoislevymme julkaistiin vuonna 2000. Teimme yhteensä kolme levyä ja kokoelman. Keikkailimme ympäri Suomea, ja ajelimme pikkuteitä pakettiautolla. Roudasimme itse kamoja Nivalan Puustellin lavalle. Sieltä sitten seuraavaan paikkaan. Monet luulevat, että listahitin tehnyt bändi tienaa rahaa, mutta ei se niin mene. Keikoista ei jää hirveästi käteen, ja etäisyydet Suomessa ovat pitkiä. Sitä touhua pitää tosissaan rakastaa.

Osa bändistä heittäytyi soittamisen varaan, mutta itse tein koko ajan samalla töitä. Minulla oli taustalla pieni pelkuruus tai selväjärkisyys. Haluan tietää, mistä seuraavan vuokran rahat tulevat. Siksi menin Jippiille töihin vuonna 2002.

Olen tehnyt jotain töitä 12-vuotiaasta asti. Siivonnut äidin toimistoa, ollut kesätöissä.

Joskus 2006–2007 bändihommat alkoivat hiljentyä. Olimme soittaneet kymmenen vuotta. Totesimme, että meidän yhteinen tiemme päättyy nyt.

Se loppui, mitä olin todella halunnut tehdä. Mietin, mitä seuraavaksi.

Seurasi etsikkoaika. Sitten aloin kanavoida kunnianhimoani työhön. Jos teen jotain, tykkään olla siinä hyvä. En ollut erityisesti suunnitellut uraa Elisalla, mutta pian sain lisää vastuuta.

Musiikissa minulle tärkeintä oli säveltäminen ja biisien tekeminen. Käytössä on tietyt sävelet, joista pitää keksiä jotain uutta. Jotain, joka koskettaa ihmistä.

Löysin samaa luomisen iloa myös työstä. Kehitystyössä on tietty paletti tehdä asioita. Voit keksiä tapoja tehdä luovemmin ja tehokkaammin asioita.

Bänditouhusta voi sanoa, että olen tehnyt jotain, josta voi kertoa lapsille.

Nyt vastaan Elisassa kuluttajien online-asiakaspalvelun kehityksestä. Siihen kuuluu kaikenlaista: itsepalvelua, sosiaalisen median asiakaspalvelua, asiakastukisivustot, chatti, asiakasyhteisön ylläpitoa.

Meillä on asiakkaiden silmissä historian painolastia. Moni ajattelee, että olemme yhä se kankea teleoperaattori, johon pitää aina soittaa puhelimella. Yritämme murtaa sitä mielikuvaa.

Johdan kahdeksan hengen tiimiä. Osa työskentelee Helsingissä, osa Joensuussa ja osa Tampereella. Omat päiväni menevät enimmäkseen palavereissa. Teemme paljon yhteistyötä talon muiden osastojen kanssa.

Esimiehenä minun pitää sparrata muita ja varmistaa, ettei heillä ole mitään esteitä omassa työssään.

Haluan olla rehellinen ja suorapuheinen esimies. Annan vastuuta ja vapautta. Käymme yhdessä tavoitteet läpi ja jokainen saa sitten itse suunnitella, miten tavoite saavutetaan. Sen jälkeen tuen heitä.

Huumori on olennaista. Työn pitää olla hauskaa. Työ on niin iso osa elämää. Jos työ ei kiinnosta, se ei ole kenelläkään hyvä. Ei itsellesi eikä työnantajalle.

Töissä pitää tunnistaa, milloin siihen ei ole enää draivia. Onko tämä vain hetkellistä? Vai onko niin, että työn sisältö ei enää kiinnosta.

Yritän kannustaa tiimiläisiäni eteenpäin. Sanon heille, että tavoitteeni on, että kolmen vuoden päästä et tekisi enää samoja hommia – että olet löytänyt uusia, haastavampia hommia Elisalta.

Välillä tulee tehtyä pitkiä iltoja ja viikonloppuja. Kun on itse innostunut, työmäärää ei laske. Sitten voi ottaa iisimmin lomakaudella tai kun on hiljaisempaa. Olennaista on, että hommat tulevat tehtyä.

Reissaan joskus konferensseissa maailmalla. Parin viikon päästä lähden Intiaan tutustumaan yhteistyökumppanimme toimintaan.

Tulin aikanaan lukion jälkeen töihin ylioppilaspohjalta. Nyt tähtään tutkintoon, ja teen töiden ohessa kauppakorkeakoulun kursseja avoimessa yliopistossa. Työnantaja tukee opiskeluani maksamalla kurssimaksut. Olen siitä kiitollinen. Kyllä aikataulut saa järjestymään, jos opeteltavat asiat ovat kiinnostavia. Opiskelun kanssa on ollut tiukkoja hetkiä esimerkiksi matematiikan ja tilastotieteen parissa. Niistäkin on selvitty.

Lukiovuosina 1990-luvulla aloin soittaa rumpujen lisäksi säkkipilliä. Soitan nykyään Helsinki Pipes and Drums -orkesterissa. Se on Suomen ainoa skotlantilainen säkkipilliorkesteri. Olemme esiintyneet Hamina Tattoo -tapahtumassa ja Pyhän Patrikin päivän paraatissa New Yorkissa. Koko Manhattanin Fifth Avenue oli suljettu ja katsojia oli pari miljoonaa. Se oli huikeaa.

Esiintymisasuni on teetetty Skotlannissa. Yhtyeemme pukeutuu skotlantilaisen MacIntosh-klaanin tartan-kuvioituun kilttihameeseen.

Skotit panivat sodissa säkkipillinsoittajat yleensä etulinjaan. En tiedä, johtuiko se siitä, että haluttiin pelotella vihollisia vai haluttiinko soittajista päästä eroon.

Olen soittanut säkkipilliä häissä ja hautajaisissa. Firmarock-tapahtumassa soitin Elisound-bändissämme, jonka ohjelmistossa oli muun muassa AC/DC:n kappaleita.

Kun tulin aikanaan esimiestehtäviin, olin nuori nainen, jolla oli irokeesi. En vastannut mielikuvaa.

En halua erotella työminää ja sitä, kuka muuten olen. Olen ottanut elämässä sen linjan, että minulla on yksi persoonallisuus. Olen sellainen töissä kun olen oikeasti.

Uskon siihen, että osaamisen kautta ja olemalla oma itsensä saa enemmän aikaan kuin laittamalla jakkupuvun päälle ja pönkittämällä asemaansa ulkoisilla seikoilla. Sellaisen aika on ohi.

Perheeseeni kuuluvat tyttöystävä ja kaksi lasta, 7-vuotias ja 2-vuotias. Lisäksi on kolme kissaa ja koira. Kun äskettäin vaihdoin kaksivuotiaan kakkavaippaa, hän sanoi: Annu, sä oot paras. Se palaute tuli oikeassa kohdassa.

En ole koskaan kokenut töissä, että joutuisin peittelemään jotain. Että joutuisin puhumaan vaikka lounaspöydässä jostain ”kumppanista”. Voin sanoa suoraan, että minulla on tyttöystävä. Jos se on jollekin ongelma, se olkoon hänen ongelmansa.

Mitä enemmän olen sinut itseni kanssa, sitä helpompaa muillekin on hyväksyä, että ihmiset ovat erilaisia. Meillä on työntekijöitä monista maista. Kaikenlaisia tyyppejä.

Tärkeintä on se, että yhteistyö toimii. Ja huumori lentää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työelämä
 • Johtaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  5. 5

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Rinnekoti-säätiö luopuu vammaisten hoivakodista – Toimitusjohtaja: Omaiset painostaneet kehitysvammaisten asumisyksikön työntekijöitä Espoossa

  9. 9

   Ylen johtajat toivat itse kohunsa uudestaan julkisuuteen – miten luottamus palautetaan?

  10. 10

   Saksan tiedustelu varoittaa: Venäjä yrittää horjuttaa vaalejamme – Kybervakoilussa varsinainen piikki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  6. 6

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  7. 7

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  8. 8

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  9. 9

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  10. 10

   Olga Maltseva kirjoitti 50 Venäjää ylistävää kommenttia päivässä – Pietarin trollitehdas kärsii entisten työntekijöiden avautumisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  3. 3

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  4. 4

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  5. 5

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  6. 6

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  7. 7

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  8. 8

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  9. 9

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  10. 10

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  11. Näytä lisää