Valikko
Ura

Juhani, 51, on tyypillinen suomalainen toimitusjohtaja – ja hän elää kuplassa

Suomalainen yrityspomo tekee keskimäärin 52,5-tuntista työviikkoa, kertoo tuore selvitys. Toimitusjohtaja on itse paljon tyytyväisempi työhönsä kuin yrityksen hallitus tai johtoryhmä. Tuloskeskeisyys ja hierarkkisuus jylläävät.

Paiskii töitä 52 tuntia ja 34 minuuttia viikossa. 51-vuotias. Ja – tietenkin mies.

Tällainen on tyypillinen suomalainen toimitusjohtaja. Nimikin hänellä on: Juhani.

Tulokset ilmenevät keskiviikkona julkaistusta Future CEO 2016 -tutkimuksesta. Siihen haastateltiin 220 suomalaista toimitusjohtajaa suurista ja keskisuurista, yli sata henkeä työllistävistä yrityksistä. Toimitusjohtajan nimi on otannan perusteella useimmin Juhani.

Selvitys luo synkän kuvan ihmisjohtajuudesta Suomessa vuonna 2016. Tuloskeskeisyys ja hierarkkisuus jylläävät yhä.

Kun toimitusjohtajilta kysyttiin viittä asiaa, jotka heitä eniten työssä inspiroivat, ihmiset tulivat listassa viimeisinä. Edelle menivät kehittäminen, onnistumiset, mahdollisuus vaikuttaa ja tulokset.

Ihmiset näyttäytyivät stressin lähteinä. Henkilöstöön liittyvät asiat stressasivat toimitusjohtajia kaikkein eniten.

”Ajattelemme johtamista hyvin ahtaasti, nimenomaan tulosten kautta. Meidän pitäisi murtaa tätä kuviota niin, että johdettaisiin ihmisten kautta, uusia ideoita ja sitä kautta uusiutumista kohden. Byrokraattisuus nousee tuloksissa kautta linjan”, sanoo työhyvinvointipalvelujen päällikkö Tomi Hussi eläkevakuutusyhtiö Eterasta. Etera on yksi selvityksen tuottajista.

Tutkimukseen haastateltiin lisäksi hallitusten ja johtoryhmien jäseniä.

”Hallitusten jäsenten näkemyksissä havahduttavinta on, että tuloskeskeinen, hierarkkinen, siiloutunut, vähän byrokraattinen kulttuuri näkyy monessa, monessa yrityksessä”, sanoo puolestaan Minna Telanne, tutkimuksen tilaajiin niin ikään kuuluvan sijoitusyhtiö Panostajan kehitysjohtaja.

Lähes neljä kymmenestä hallituksen jäsenestä painottaa yrityskulttuurissa tuloskeskeisyyttä ja hierarkkisuutta. Johtoryhmien jäsenistä näin tekee puolet vastanneista.

Toimitusjohtajat itse pitävät yrityskulttuurissa kokeilevaa ja kommunikoivaa tapaa tärkeämpänä, samoin turvallisuutta ja luottamusta.

”Toimitusjohtaja näkee itsensä itsensä huomattavasti enemmän ihmisten johtajana kuin hallitus ja johtoryhmä näkevät”, yksityispankkiiri Jani Heikkala Evlistä tiivistää.

Suomalaiset toimitusjohtajat elävätkin kuplassa, tutkimus päättelee. He olivat itse työhönsä paljon tyytyväisempiä kuin hallitus tai johtoryhmä.

Toimitusjohtajat arvioivat työtään kouluarvosanalla 8,2. Hallituksen jäsenet päätyivät keskiarvoon 7,2 ja johtoryhmän jäsenet arvosanaan 6,9.

Suomessa ei siis ole vallalla Yhdysvalloista tuttua superpomokulttuuria, jossa johtajat paiskivat 80–100-tuntista työviikkoa.

Onko suomalaisjohtajan 52,5 tunnin työviikko sitten hirveän paljon?

On se, sanoo työhyvinvoinnin asiantuntija Hussi. Palautumiselle ja muulle elämälle pitäisi jäädä kunnolla aikaa.

”Toimitusjohtajilla on yrityksessä se perimmäinen vastuu. Jos skarppius ja vastuu eivät kulje käsi kädessä, olemme pinteessä. Jos toimitusjohtaja on koko ajan äärirajoilla, miten voimme varmistaa se, että yritys menee oikeaan suuntaan”, Hussi sanoo.

Hussin mielestä työviikon pituudelle on kuitenkin mahdoton antaa yksiselitteistä suositusta.

”Peräänkuuluttaisin joustavuutta ja armeliaisuutta itselleen. Jos olet tilanteessa, että tulee 12–14-tuntisia päiviä, tarvitseeko joka päivä puskea niin hurjia päiviä.”

Selvityksen julkistustilaisuudessa esiteltiin myös vuoden toimitusjohtaja. Hän on metsäkoneyhtiö Ponssen Juho Nummela, 39.

”Suurin motivaatio minulle on nähdä, kun meidän omat ihmiset onnistuvat”, tulevaisuuden toimitusjohtajaksi nimetty Nummela kiittää.

Korjaus 18.2. kello 10.22: Yksityispankkiiri Jani Heikkalan sukunimi korjattu Heikkilästä Heikkalaksi.

Kattava katsaus yritysjohdosta

 Future CEO 2016 -selvitykseen osallistui 452 suuren tai keskisuuren yrityksen toimitusjohtajaa sekä hallituksen ja johtoryhmän jäsentä. Heistä toimitusjohtajia oli 220.

 Otanta on tekijöiden mukaan tilastollisesti luotettava, vaikka 1000–5000 henkeä työllistävien yritysten osuus on hieman yliedustettuna.

 Tutkimuksen toteutti Viewpoint Finland. Sen ovat tuottaneet Etera, Evli Pankki, Hanken & SSE Executive Education, Odgers Bendtson, Panostaja, Pohjantähti ja Ratkaisutoimisto Seedi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johtajat
 • Johtaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  4. 4

   Mielipide­kirjoittaja ihmetteli löytö­tavaroilla tehtävää ”armotonta bisnestä” – VR ja HSL vastaavat: Junien henkilö­kunnan on keskityttävä työhönsä

  5. 5

   Räikkönen otti vahvan startin ja johtaa Monacossa – HS seuraa suomalaisten taistelua

  6. 6

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  7. 7

   Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

  8. 8

   Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  9. 9

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  10. 10

   Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  7. 7

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  8. 8

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  9. 9

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  10. 10

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää