Valikko
Ura

Suomalainen ratkoo suomalaisten ongelmia intialaisessa yrityksessä – joka sijaitsee Puolassa

Erityisesti palvelu- ja it -ala siirtävät työpaikkoja edullisten kustannusten maihin. Elämä Varsovassa maistuu, sanoo kaksi suomalaista. Puolassa palkasta jää enemmän käteen.

Kun Kimmo Pursiainen kävelee työpaikalleen Varsovan keskustassa, pääsisäänkäynnin yllä marmoriseinässä lukee mustin kohokirjaimin Millennium Plaza.

Lounasaikaan 26. kerroksisen tornitalon hisseissä on liikennettä, ihmiset kantavat lounaskeittojaan ja -salaattejaan, osa menee ulos syömään. Ollaan miljoonakaupungissa, eikä sosialismin karuudesta ole jäljellä juuri mitään. Stalinin Kulttuuripalatsi jää lasisten pilvenpiirtäjien varjoon.

Pursiainen jää pois 16:ssa kerroksessa, jossa sijaitsee hänen työpaikkansa Wipro. Hänen tittelinsä on Service Desk Analyst, mikä on käytännössä asiakasfirman työntekijöiden tietokoneongelmien ratkomista puhelimitse ja sähköpostitse. Asiakkaat ovat Suomessa.

Wipro on intialainen it-alan konsultointia ja järjestelmäintegraatiopalveluita kauppaava yritys. Se tarjoaa asiakkailleen mahdollisuutta yhdistää omia ohjelmistojaan laajempiin it-ratkaisuihin, ja se ratkaisee käyttö- ja yhteensopivuusongelmia. Liiketoimintaa on 67 maassa.

”Otan välillä etäyhteyden työntekijän tietokoneeseen, tai selvittelen sähköpostilla tulleita pyyntöjä. Osa työstä on vain salasanojen nollaamista”, kertoo Pursiainen, joka on työskennellyt it-alalla 25 vuotta.

”Aika asiakasta kohden on vähentynyt helpdesk-työssä koko ajan. Täytyy huomioida, ettei jonossa joudu odottamaan liian kauan. Kiirettä lukuun ottamatta pidän työstäni kovasti.”

Toimipiste Varsovassa säästää kuluja. Työnantaja pystyy Puolassa tarjoamaan työterveysedun, työpisteen keskeisen sijainnin ja kilpailukykyisen palkan edullisemmin kuin monessa muussa Euroopan maassa. Myös työntekijälle jää palkkaan kuuluvan kielilisän ja edullisten hintojen jälkeen enemmän rahaa omaan käyttöön.

Varsovan-toimistossa asiakaspalvelutyötä asiakasyrityksen äidinkielellä tekee 11 suomalaista, yksi suomea puhuva puolalainen ja kuusi hollantilaista. Samassa toimistossa on myös joitakin intialaisia ja puolalaisia, jotka tekevät muuta kuin puhelintyötä.

”Tarvitsemme koko ajan lisää helpdesk-työntekijöitä. Suomalaisesta tiimistä puuttuu kolme työntekijää”, Pursiaisen tiimin hollantilainen esimies Dennis Zuidwind kertoo.

Työntekijät vaihtavat paikkaa usein. Ollaan nuoria, halutaan kokeilla ulkomailla asumista, tulee uusia työtarjouksia ja koti-ikävä.

”Kaikki eivät voi eivätkä halua irtautua elämästään kotimaassaan. Myös kulttuuri Puolassa on kovin erilainen verrattuna esimerkiksi suomalaiseen, hollantilaiseen tai saksalaiseen”, Zuidwind sanoo.

Kimmo Pursiainen on moneen verrattuna kokenut ja vähän vanhempikin, 48-vuotias. Hän ehti tehdä pitkän työuran Suomessa ennen ulkomaille lähtöään.

”Olin vähän aikaa työttömänä vuonna 2007. Työvoimatoimiston nettisivuilla haettiin helpdesk-työntekijää Dubliniin. Olin eronnut muutama vuosi aiemmin eikä minulla ollut lapsia. Hain hommaa, ja päätös oli lopulta helppo tehdä.”

Suomessa on kansainvälisen työnvälityksen kautta työpaikkoja auki Eurooppaan noin parikymmentä viikossa, kertoo Taina-Tellervo Vilkama Pintos Uudenmaan TE-toimistosta. ”Monissa toivotaan suomen kielen osaamista, muttei kaikissa.”

Vilkama Pintos työskentelee asiantuntijana ja Eures-neuvojana. Eures on eurooppalainen työnvälistysverkosto.

”Euroopan lisäksi paikkoja on haettavana myös Thaimaahan, Kiinaan ja Qatariin.”

Jokin aika sitten haettiin Suomesta Kiinaan joulupukkia, koska haluttiin ”aito” pukki.

Ilmiö, jossa suomen kielellä työskenteleviä haetaan ulkomaille, näyttää laajenevan. Erilaisia palvelukeskuksia, esimerkiksi puhelinmyyntityötä, siirretään maihin, joissa on tarjolla joko edullista ja sopivaa työvoimaa, edulliset vuokrat tai matala hintataso.

Myös yritysten markkinat vapaan liikkuvuuden Euroopassa laajenevat koko ajan. Suomalaisia työntekijöitä lähtee ulkomaille useita satoja vuodessa. Tarkkoja lukuja lähtevistä työntekijöistä ei ole, sillä työllistymisväyliä on monia.

Eniten suomen kieltä edellyttäviä, ulkomailla sijaitsevia vapaita paikkoja on palvelu- ja it-alalla. Lehtien tai sähkösopimusten puhelinmyyntiä voi tehdä mistä vain. Skype, sähköposti ja puhelin toimivat.

STT-Lehtikuvakin on siirtänyt yötyövuoronsa Australiaan. Sinne muutamaksi vuodeksi muuttaneet suomalaiset toimittajat tekevät virkeinä päiväsaikaan sen, mitä täällä joudutaan tekemään kalliilla öiseen aikaan. Muita eurooppalaisia uutistoimistoja on seurannut suomalaisten esimerkkiä.

Eniten suomalaisia haetaan Pohjois-Irlantiin, Viroon, Saksaan, Espanjaan, Puolaan, Ruotsiin ja Norjaan. Muissa Pohjoismaissa arvostetaan suomenkielisiä kokkeja, insinöörejä ja opettajiakin. Ulkomailta voi hakea töitä työnantajilta myös suoraan.

Varsinkin it-alalla ahkeroivat myös yksityiset rekrytointikonsultit. He seuraavat alalla olevien LinkedIn-profiileja ja osallistuvat ympäri Eurooppaa järjestettäviin työnvälitystapahtumiin.

Suomalainen Rony Khan on Kimmo Pursiaisen nuorempi kollega. Kolmikymppinen Khan muutti Puolan Katowiceen 2013 haettuaan ensin töitä Suomesta 11 kuukautta.

”Ei lähteminen ihan helppoa ollut, kun minulla on perhe ja ystävät Helsingissä.”

Katowicesta löytyi tyttöystävä, mutta muuten kaupunki oli liian hiljainen menevälle nuorelle miehelle. Nyt hän on asunut noin vuoden Varsovassa.

”Täällä on paljon enemmän ravintoloita ja shoppailumahdollisuuksia.”

Katowicessa työskennellessään Khan ei hakenut uutta työpaikkaa aktiivisesti, vaan kansainvälinen rekrytointiyritys Hays otti häneen yhteyttä LinkedIn-profiilin kautta.

Kimmo Pursiainen on työskennellyt ennen Puolaa Irlannissa, Espanjassa, Pohjois-Ruotsissa, Virossa ja vähän aikaa hanttihommissa Yhdysvalloissa.

Pursiainen viihtyy Puolassa paremmin kuin missään muualla. Palkka ei ole ihan Suomen tasoa.

”Täällä palkka riittää hyvään asuntoon keskustassa ja ulkona syömiseen. Hinnat ovat sen verran halpoja. Vuokra keskustan asunnostani on alle 500 euroa.”

Pursiainen arvostaa myös sitä, että suihkusta tulee aina lämmintä vettä ja kaupan juustohyllyllä on muutakin kuin Irlannista tuttua cheddar-juustoa.

”Voi kuulostaa hassulta, mutta en kamalasti pidä matkustamisesta, vaikka minua kiinnostavat kielet ja uudet kulttuurit. Haluan elää täällä tavallista paikallista arkea. Olen kotonani paikassa, jossa sillä hetkellä olen.”

Rony Khan sen sijaan on ostanut palkkarahoillaan auton ja ajelee välillä Saksaan viikonlopuksi.

Kenen sitten kannattaa vaihtaa arki hyvinvointivaltiossa seikkailuun Euroopan työmarkkinoilla?

”Valittamaan tänne ei kannata lähteä. Pitää olla ennakkoluuloton ja valmis neuvottelemaan ja sopeutumaan erilaisiin työkulttuureihin”, Pursiainen sanoo.

”Asiakaspalvelutyössä pitää olla sosiaalinen ja iloinen, vaikka ei aina siltä tuntuisi”, Rony Khan sanoo.

Kimmo Pursiainen kävi Suomessa itsenäisyyspäivän tienoilla, edellisen kerran nelisen vuotta sitten. Hän ei kaipaa Suomeen, sillä Suomi on hänestä muuttunut riitaisammaksi maaksi, ainakin uutisten perusteella.

Pursiainen ei saa nykyisestä työstään eläkekertymää Suomeen. Se ei häntä huoleta.

”En ole ajatellut eläkevirkaa. Nykyinen työnantajani on todella hyvä. Voisin ihan hyvin lähteä vielä vaikka Intiaan töihin.”

Rony Khan viettää sosiaalista elämää. Hänellä on Varsovassa muutama hollantilainen kaveri, joiden kanssa hän käy keilaamassa ja pelaamassa biljardia. Välillä he vain istuskelevat jonkun luona tai käyvät baareissa.

”Haaveilen muuttavani vielä vähäksi aikaa töihin Maltan lämpöön. Sen jälkeen voisin asettua Saksaan ja elää loppuelämäni siellä.”

”Arvostan suuresti koulutustani Suomessa, mutta en varmaankaan enää pysyvästi muuta asumaan sinne.”

Työnhakuun Viroon ja Puolaan

Töitä toisesta Euroopan maasta voi löytää helposti Eures-työnvälitysportaalin ja TE-toimistojen kautta. Eures on eurooppalainen työnvälistysverkosto.

Lisäksi töitä välittävät yksityiset henkilöstöpalveluyritykset.

Viime syksynä järjestettiin Helsingissä, Turussa ja Tampereella työnvälitystapahtuma, jonne saatiin työnantajia mukaan useasta Euroopan maasta. Mukana olivat ainakin Ruotsi, Saksa, Hollanti, Tšekki, Pohjois-Irlanti ja Viro.

Aloilla, joilla Suomessa on työttömyyttä, voi helposti löytyä töitä Virosta tai Puolasta. Palkka ei ole sen isompi, mutta hintataso ja verotuskäytännöt vaihtelevat niin, että käteen jäävä summa on helposti reilumpi.

EU-maissa yrityksille on syksystä alkaen alettu myöntää tukea myös kulttuurisiin perehdyttämisohjelmiin. Käytännössä se on ulkomailta tulevien työntekijöiden kielikoulutusta ja sopeuttamista elinoloihin. Se voi olla apua maahantulotodistusten täyttämisessä, koulun etsimisessä lapsille tai työtodistusten kääntämistä paikalliselle kielelle.

Lue lisää: eures.europa.eu

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Työmarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  7. 7

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  8. 8

   Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta ei ole eroriita vaan henkistä väkivaltaa – miksi siihen ei puututa?

  9. 9

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  10. 10

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. KalPa nousi lähes tyhjästä Liigan tähtiin – ”Turha voivotella varsinkaan asioille, joille ei voi tehdä mitään”
  3. Painetaan rödaa bulilla kentällä ja toimistossa
  4. Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä
  5. Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta ei ole eroriita vaan henkistä väkivaltaa – miksi siihen ei puututa?
  6. Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää
  7. Kalliossa tokaluokkalaiset harjoittelevat 45 minuutin pikkutarkkaa itämaista teeseremoniaa – Ilmianna yhtä fiksu keksintö toisesta koulusta
  8. Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia
  9. Tunti sitten
  10. Mitä jos puhelimen voisikin korjata itse? Valmistajat tekevät korjaamisesta vaikeaa, mikä nostaa huollon hintaa – HS vertaili hintoja Helsingissä
  11. ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan
  12. Espoolaisen kerrostalon kellarissa paloi taas – edellisen palon siivousjätteet sytytetty todennäköisesti tahallaan
  13. Näytä lisää