Ura

Kiekkotähti Tony Salmelaisen jääkiekkoura päättyi päävammaan, mutta nyt hän opiskelee korkeakoulussa

Tony Salmelainen oli jääkiekkotähti, jonka ura päättyi aivovammaan. Ensin hänen piti opetella opiskelemaan. Nyt Salmelainen opiskelee korkeakoulussa.

Grogilasinkorkuinen syöttö laskeutuu B-pisteen kaarelle kuin minikokoinen ufo. Roope Hintzin maila heilahtaa ja musta kumilätkä singahtaa vasempaan yläkulmaan. Sama uudestaan. Ja uudestaan.

Pleksin takana Tony Salmelainen seuraa, kuinka nuori Hintz ja kokeneemmat pelaajat hiovat laukauksiaan. Menossa ovat HIFK:n liigajoukkueen aamuharjoitukset Helsingin jäähallissa.

Yhtäkkiä joku kumauttaa mailallaan laitapleksiin.

”Iso tähti on tullut kaupunkiin”, HIFK:n valmentaja Antti Törmänen tervehtii Salmelaista ja hymyilee lämpimästi.

Sitten kaukalon reunalle kurvaa Arttu Luttinen, HIFK:n kapteeni. Kymmenen vuotta sitten Luttinen ja Salmelainen pelasivat samassa ketjussa HIFK:ssa. He olivat silloin nuoria tähtiä. Salmelainen voitti liigan maali- ja pistepörssin.

Kauden jälkeen hän lähti isompiin liigoihin. Kunnes maailma pimeni.

Tony Salmelainen on pistäytymässä Suomessa koeputken jälkeen. Hänellä on takanaan kahdeksan mittavaa tenttiä puolentoista viikon ajalta: riskienhallintaa, sijoittamisen psykologiaa, johtamista, kuluttajakäyttäytymistä.

Salmelainen, 34, opiskelee rahoitusta englanninkielisessä bisneskoulussa Sveitsin Genevessä. Kolmen vuoden alempi korkeakoulututkinto on puolivälissä.

”Kokeet ovat kuin jääkiekkoilijan pudotuspelit. Pitää keskittyä huolellisesti ja elää yhtä juttua varten”, Salmelainen sanoo jäähallin kahviossa. Vähän väliä joku vanha tuttu tai entinen pelikaveri tervehtii häntä. Salmelainen kertaa kuulumiset. Ne ovat myönteisiä, pitkästä aikaa.

”Tähän mennessä kaikki tentit ovat menneet läpi. Ja vielä hyvällä keskiarvolla”, hän kertoo.

Koulumenestys ei ole itsestäänselvyys. Tony Salmelaisen jääkiekkoilijan ura päättyi vakavaan päävammaan.

Kymmenen vuotta sitten Tony Salmelainen siirtyi NHL:n Chicago Blackhawksiin. Runsaan vuoden jälkeen hän palasi Eurooppaan, ensin Venäjälle ja sitten Sveitsiin vuonna 2008.

Helmikuussa 2012 Salmelaisen seura Genève-Servette HC pelasi SC Berniä vastaan. Avauserässä Salmelainen sai taklauksen seurauksena kovan iskun päähänsä. Hän pelasi ottelun loppuun, vaikka olo oli kummallinen. Oireet pahenivat ottelun jälkeen: oksentelua, rajua päänsärkyä, huimausta, hajamielisyyttä, muistikatkoksia. Kävi ilmi, että hän oli saanut aivotärähdyksen ja niskavamman.

Alkoi hidas kuntoutus, jossa rasitusta lisättiin vähitellen. Ohjelman laati fysioterapeutti ja tutkija Matti Vartiainen, joka on erikoistunut jääkiekkoilijoiden aivovammojen kuntoutukseen. Salmelainen halusi palata kaukaloon, vaikka vamman takia tavallinen arki oli haastavaa.

”Usko oli koetuksella monta kertaa”, Salmelainen sanoo.

Lopulta lähes vuoden pelitauon jälkeen Salmelainen koki olevansa valmis kaukaloihin.

Syksyllä 2013 Salmelainen palasi Suomeen ja HIFK:iin. Lokakuussa HIFK pelasi Espoon Bluesin vastaan kotihallissaan. Vaarattomalta vaikuttaneessa tilanteessa vastustajan maila osui Salmelaista päähän. Salmelainen putosi polvilleen ja hänen silmissään sumeni hetkeksi.

Hän luisteli vaihtoon, mutta palasi hetken kuluttua jäälle. Iskusta oli kulunut alle minuutti, kun Salmelainen teki maalin.

Ensimmäisellä erätauolla oireet pahenivat. Ura päättyi siihen otteluun.

Iskun jälkeen Tony Salmelaisen puhe takelteli ja katse oli lasittunut. Hän kärsi pahoinvoinnista eikä pystynyt keskittymään kuin hetken. Lukemisesta tai television katselusta ei tullut mitään.

Jääkiekkoilijoiden päävammat ovat arka aihe lajin piirissä, mutta Salmelainen kertoi vammoistaan HS:n haastattelussa kaksi vuotta sitten. Hän on edelleen huolissaan kiekkoilijoiden asemasta, vaikka kiekkoilijoiden päävammoihin kiinnitetään onneksi jo enemmän huomiota.

”Paine mennä kentälle liian aikaisin on yhä välillä liian kova.”

Kiekkoilijalla saattaa olla lyhyt sopimus. Kun pelaaja pelkää pelipaikkansa menettämistä, hän saattaa mennä välillä jäälle liian aikaisin tällin jälkeen.

”Lääkäreillä on iso vastuu. Heidän pitää uskaltaa puuttua asiaan, eikä heidän sanansa yli saa kävellä.”

Salmelaisen uran päättänyt isku ei ollut poikkeuksellisen raju.

”Lääkärin mukaan näytti siltä kuin minulle olisi kroonistunut aivotärähdystila.”

Hänen oli vaikea käsittää koko tilannetta, vaikka muunlaiset vammat ovat pelaajien arkea.

”Olin tottunut pelaamaan ja elämään kivun kanssa. Mutta iskun jälkeen jokainen pieni tälli tuntui sata kertaa voimakkaammalta kuin ennen.”

Syksyllä 2013 hän vajosi pohjalle. ”Yritin ymmärtää, että hommat on ohi. Elämääni tuli iso tyhjiö.”

Salmelainen ei halunnut katsoa jääkiekkoa. Pelikavereiden kohtaaminen oli vaikeaa.

Ura oli päättynyt vammaan, joka varjosti koko loppuelämää.

”Terve Tony. Miten menee?”

Tällä kertaa tervehtijä on Simo Saarinen, yksi HIFK:n legendoista. Kun kuulumiset ja puhelinnumerot on päivitetty, Salmelainen jatkaa tarinaansa.

Uransa päättäneen iskun jälkeen hän kuntoutti itseään Suomessa. Matti Vartiainen neuvoi, kuinka vamman kanssa pitää oppia elämään. Salmelainen teki niskalihasten harjoituksia ja treenasi silmän ja käden koordinaatiota tennispallon avulla.

Keväällä 2014 kuntoutus oli edennyt sen verran, että Salmelainen palasi Sveitsiin tyttöystävänsä luo. Hän sai Genevestä osapäivätyön amatöörijoukkueen valmentajana. Seuran johtaja tarjosi myös työharjoittelupaikkaa pankista, mutta Salmelainen ei halunnut paikkaa. Hän oli viimein keksinyt, mikä olisi elämän seuraava askel.

Uransa aikana Tony Salmelainen oli haaveillut korkeakouluopinnoista. Syksyllä 2014 hän aloitti Geneven englanninkielisessä kauppakorkeakoulussa.

Opiskelu oli alussa lähes mahdotonta. Kahden tunnin luennolla Salmelainen jaksoi keskittyä ensimmäisen tunnin. ”Sen jälkeen olin sippi. Aivot eivät enää reagoineet.”

Kun ensimmäinen koe alkoi, Salmelainen tuijotti paperia itku kurkussa. Hän oli istunut viimeksi koulussa lukiovuosinaan.

”Mietin, mihin olen itseni laittanut. Ajatus katosi kokonaan. Silmät sumenivat lyhyenkin luku-urakan jälkeen.”

Vaikeina hetkinä pikkuveli Tobias Salmelainen antoi tukeaan. Tobias on entinen kiekkoilija ja nykyinen urheiluagentti.

”Pikkuveli sanoi, että siirrät opiskeluun vain saman asenteen, joka sinulla oli kiekossa.”

Vähitellen opiskelu alkoi sujua. ”Minun piti opetella keskittymään. Se vei pari kuukautta. Alussa jaksoin 45 minuuttia, nyt jo pitkän päivän. Jälkeenpäin sanottuna en tiedä, miten selvisin ensimmäistä kuukausista.”

Vuosi sitten hän jätti valmennuksen ja keskittyi opintoihinsa.

Tony Salmelainen avaa kannettavansa ja klikkaa auki Claned-sovelluksen. Se on suomalaisyhtiön kehittämä oppimissovellus, jota Salmelainen käyttää opiskeluissaan. ”Tämä on tavoitehakuisen opiskelijan työkalu, kuin Sports Tracker opintoja varten”, Salmelainen sanoo viitaten kuntoilusovellukseen.

Claned kertoo, että hän on käyttänyt Risk Management -kurssiin neljäkymmentä tuntia. Ohjelma kirjaa opiskeluajat ja muistiinpanot ja muun materiaalin yhteen paikkaan. Se ehdottaa aiheeseen liittyviä linkkejä ja kerää teemasta tietoa. Clanedin koekäyttäjänä ollut Salmelainen on sovelluksesta niin innoissaan, että hän on tehnyt veljensä kanssa yhtiöön pienen sijoituksen.

Salmelainen elää taas kurinalaisesti kuin huippu-urheilija. Luentoja on 4–6 tuntia neljänä päivänä viikossa. Sen päälle useampi tunti omaehtoista opiskelua. Liikuntaa sen minkä vointi sallii, kunnon yöunet ja terveellinen ruokavalio.

Tony Salmelainen on alkanut miettiä myös opintojen jälkeistä elämää. Hänelle kertyi pelivuosista säästöjä, mutta niistä 20 000 euron vuosittaiset lukukausimaksut vievät osansa.

”Investoin nyt itseeni.”

Tulevaisuus on auki. Töitä voisi tehdä Sveitsissä, Suomessa tai melkein missä tahansa. Suomessa hänellä on kuusivuotias tytär aiemmasta suhteesta.

”Kehitän itseäni koko ajan siihen, että voin ottaa uudet haasteet vastaan. Olen löytänyt uudet päämäärät ja välitavoitteet. Seuraava tavoite on työpaikka.”

Monelle urheilijalle uran lopettaminen on kova paikka. Töistä saa harvoin samanlaisia kokemuksia kuin kentiltä. Salmelaiselle totuttelu on ollut vielä haastavampaa, sillä ura loppui kuin seinään ja jätti jälkeensä elämää varjostavan vamman.

Hän on löytänyt omat keinonsa. ”Pitää löytää henkinen tasapaino. Sen jälkeen ei ole ongelmaa. Maailma on mahdollisuuksia täynnä.”

Tony Salmelainen

 Syntynyt Espoossa 1981.

 Opiskelee rahoitusta Genevessä.

 Entinen huippujääkiekkoilija. Pelasi Suomen lisäksi NHL:ssa, AHL:ssa, KHL:ssa ja Sveitsin liigassa.

 Harrastaa liikuntaa (tennis, golf ja vaellus) ja lukemista.

 Avoliitossa, yksi lapsi aiemmasta suhteesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työelämä
 • Kuntoutus
 • ammatinvaihto
 • Jääkiekko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Jehovan todistajille tulvii surunvalitteluja ulkomailta, nuori nainen jakoi esitteitä joutuessaan puukotetuksi – Turun uhreista kaksi makaa yhä hengityskoneessa

  3. 3

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  8. 8

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  9. 9

   Ruotsalaiskommentaattori ihmeissään Johaugin käytöksestä: ”Se kertoo jotain Norjan kulttuurista”

  10. 10

   HKL hankkiutuu eroon vanhoista matalalattia­raitiovaunuista – Bombardier maksaa korvauksia 33 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  6. 6

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää