Valikko
Ura

Data-analyytikko nimettiin maailman seksikkäimmäksi ammatiksi – Olli Luukkonen kuuluu alan huippuihin

Hyvä data-analyytikko on matikkanörtti, joka ymmärtää myös ihmistä. Sellainen on Olli Luukkonen, ja sellaisia työmaailma nyt haluaa.

Seuraava tarina on huhu, mutta se kuvaa Olli Luukkosen ammatin mahdollisuuksia niin hyvin, että se on syytä kertoa.

Tarina liittyy Netflix-videopalvelun menestyssarja House of Cardsiin sekä data-analyytikon työhön.

Tarinan kertoo Taneli Tikka. Hän on Tiedon Teollinen internet -yksikön johtaja, ja hänen alaisuudessaan työskentelee tämä Luukkonen, data-analyytikko.

”He (Netflixissa) eivät sitä ole ikinä myöntäneet, mutta Netflixillä on kuulemma niin hyvä data-analytiikkakoneisto, että sarja olisi syntynyt niin sanotusti nappia painamalla: Netflix kerää tarkkaa tietoa siitä, kuka katsoo, milloin katsoo, mitä katsoo, ketä näyttelijää katsoo ja niin edespäin. Kerätty tieto on analysoitu ja ajettu erilaisten algoritmien läpi, ja lopputuloksena syntyi House of Cards.”

Kärjistetysti sanottuna trendikäs laatusarja on syntynyt matemaattisen analyysin pohjalta, ilman minkäänlaista niin sanottuun hyvään makuun tai taiteelliseen silmään liittyvää aspektia.

Tällaisia juttuja tekevät data-analyytikot. He ovat tällä hetkellä työmarkkinoilla kuumaa tavaraa. Esimerkiksi arvostettu johtamisen alan ammattilehti Harvard Business Review on kutsunut data-analyytikon toimea vuosisadan seksikkäimmäksi työksi.

Olli Luukkonen, 35, ei ole Netflixillä töissä, mutta hän on silti kuumaa tavaraa kaikin puolin.

Tietokoneista ja matematiikasta ymmärtävät nörtit ovat juuri nyt halutuimpia ihmisiä työmarkkinoilla, eikä sosiaalisissakaan tilanteissa enää tarvitse hävetä matematiikka- ja teknologiaorientoituneisuuttaan, päinvastoin.

Trendikkäimmät työpaikat liittyvät jollain tavalla teknologiaan. Startup-maailma on täynnä lähinnä teknologiaosaamisen kautta syntyneitä kasvuyrityksiä. Tietokonepeleillä tehdään miljoonia.

Kohta tv:ssäkin tulee varmaan Huippumalli haussa -ohjelman sijaan Huippu data-analyytikko haussa. Jos haluaa saada isoa palkkaa, sellaiseen ohjelmaan kannattaisi hakea.

”Hyvät, asiansa osaavat ammattilaiset tienaavat USA:ssa äkkiä 200 000 – 300 000 dollaria vuodessa. Ja jos puhutaan oikeasti huippuosaajista, palkka saattaa olla 900 000 dollaria vuodessa”, Taneli Tikka sanoo.

Data-analyytikoiden kysynnän kasvuun on vaikuttanut moni asia.

Tiedon eli datan tallentaminen ja työstäminen on käynyt tekniikan kehityttyä niin halvaksi, että ala on kasvanut nopeasti. Lisäksi on mahdollista hyödyntää dataa uudenlaisella tavalla, kun lähes kaikki laitteet ovat elektronisia.

Ja se tieto, sitä vasta riittääkin. Erilaisen datan määrä kaksinkertaistuu maailmassa joka kolmas vuosi. Sitä pitää seuloa sillä tavalla, että siitä on organisaatiolle hyötyä. Sitä data-analyytikko tekee.

Näillä kavereilla riittää töitä, ja sen Olli Luukkonenkin on huomannut. Mutta ennen data-analyytikoksi ryhtymistä hänen piti päästä ulos ”tutkijan kammiosta”.

Kannelmäestä kotoisin olevaa, Tapiolan lukion käynyttä Luukkosta on aina kiinnostanut etenkin matematiikka ja fysiikka. ”Matematiikka on vähän kuin kieli. Sillä voi kuvata asioita”, Luukkonen sanoo.

Hän meni Otaniemeen teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan pääaineenaan sähköfysiikka. Siihen aikaan, reilut kymmenen vuotta sitten, nörtit eivät olleet kovassa huudossa. Luukkosen kaverit kyselivät, että eikö ole vähän hassua käydä opiskelijajuhlissa, joissa on pelkästään miehiä paikalla.

”Niillä korteilla pitää pelata, jotka jaetaan”, Luukkonen sanoo ja nauraa.

Hän tosin ei jäänyt pelaamaan sillä pakalla, vaan keräsi vuosien varrella paljon valtteja hihaansa eri paikoista.

Vuonna 2004 Luukkonen lähti puoleksi vuodeksi Berliiniin vaihto-oppilaaksi. Sieltä tarttui ymmärrys rennommasta työskentelyilmapiiristä.

Ihan vastakkaisesta työskentelyilmapiiristä Luukkonen taas sai kuvan, kun hän lähti vuonna 2009 USA:han Pennsylvania yliopistoon Fullbright-stipendillä.

Luukkosen väitöstutkimus kuulostaa korkealentoiselta: Keinotekoiset impedanssipinnat. Väitöskirjan ohessa Luukkonen oli Yhdysvalloissa mukana tutkimassa esineiden tutkapoikkipinta-alan pienentämistä tekemällä niistä näkymättömiä.

Näiden juttujen selittämiseen menisi sivu jos toinenkin, joten tyydytään sanomaan, että kyse on korkealentoisesta matematiikasta ja fysiikasta.

”USA:ssa meno oli hyvin työorientoitunutta. Kollegat tekivät väitöskirjojaan ja asuivat siellä laboratorioissa 24/7. Kyllä sitä hetken jaksaa, kunnes tulee raja vastaan”, Luukkonen sanoo.

USA:sta palattuaan Luukkonen meni tutkimustöihin Nokialle. Kun Nokia leikkasi projekteistaan, Luukkonen sai lähteä.

Työt Nokialla sekä aiemmin yliopistolla olivat olleet pitkälti yksityiskohtaista teknistä tutkimusta, jossa dialogia käytiin kuten tutkijat usein käyvät. Luukkonen kertoo esimerkin.

”Olin puhumassa eräässä tiedekonferenssissa Venäjällä. Esitin kaavoillani, miten asia on. Eräs vanha venäläinen professori nousi yhtäkkiä seisomaan ja sanoi, että ’Ei! Ei ei ei! Olet väärässä!’ Tuo kuvaa hyvin sitä, mille tasolle dialogi tutkijoiden kesken usein jää. Intressissä ei ole ratkaista ongelmaa, kuin puolustaa omaa tutkimusta.”

Luukkonen pääsi lähemmäs ongelmanratkaisukeskeisempää maailmaa, kun hän siirtyi töihin startup-yritys Fairspectrumille vuonna 2012.

Hän oli nyt ensimmäistä kertaa tekemisissä asiakkaan kanssa. Tutkijan kammio sai jäädä. Silloin hän aloitti myös mallin työt.

Luukkosen kaveri oli jo pitkään sanonut, että Luukkosen pitäisi lähettää kuviaan mallitoimistoon. Koska startup-maailmassa tulot eivät ole erityisen säännölliset, mallin hommat silloin tällöin toisivat varmuutta.

”Se [mainosmaailma] on aika erilainen ympäristö. Ihmiset ovat siellä ehkä enemmän ulospäin suuntautuneita kuin insinööripiireissä on tottunut”, Luukkonen sanoo.

Vuonna 2014 Luukkonen tapasi Taneli Tikan. He keskustelivat, ja lopulta Tikka palkkasi Luukkoseen tekemään data-analyytikon hommia Tiedolle.

Luukkonen on sen verran vaatimaton kaveri, että häneltä on vähän turha kysyä, miksi hän on niin hyvä työssään. Kysytään sitä siis hänen pomoltaan.

”Hänellä on kova tieteellinen ura noin nuoreksi mieheksi. Ollilla taitaa olla kuutisenkymmentä tieteellistä julkaisua. Lisäksi hän tulee toimeen ihmisten kanssa ja osaa kaivaa asiakkaalta sen, mitä tämä haluavat ratkaista”, Tikka sanoo.

Tässä tiivistyy se, mitä hyvältä data-analyytikolta vaaditaan: kova tiedepohja, mutta myös ymmärrystä käytännön asioista ja ihmisistä.

Tätä kaikkea Luukkonen on oppinut vähän sattumalta erilaisten elämänsä aikana tekemiensä töiden pohjalta.

”Urani on mennyt sillä lailla, että koko ajan olen tavallaan tullut sieltä tutkijan kammiosta lähemmäs päivänvaloa, ja pidän siitä. Matkan varrella tosin osa kavereista on juossut takaisin sinne kammion suojaan”, hän sanoo ja nauraa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Ura
 • Kasvuyritykset
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  6. 6

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  7. 7

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  8. 8

   Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta ei ole eroriita vaan henkistä väkivaltaa – miksi siihen ei puututa?

  9. 9

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  10. 10

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. KalPa nousi lähes tyhjästä Liigan tähtiin – ”Turha voivotella varsinkaan asioille, joille ei voi tehdä mitään”
  3. Painetaan rödaa bulilla kentällä ja toimistossa
  4. Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä
  5. Lapsen vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta ei ole eroriita vaan henkistä väkivaltaa – miksi siihen ei puututa?
  6. Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää
  7. Kalliossa tokaluokkalaiset harjoittelevat 45 minuutin pikkutarkkaa itämaista teeseremoniaa – Ilmianna yhtä fiksu keksintö toisesta koulusta
  8. Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia
  9. Tunti sitten
  10. Mitä jos puhelimen voisikin korjata itse? Valmistajat tekevät korjaamisesta vaikeaa, mikä nostaa huollon hintaa – HS vertaili hintoja Helsingissä
  11. ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan
  12. Espoolaisen kerrostalon kellarissa paloi taas – edellisen palon siivousjätteet sytytetty todennäköisesti tahallaan
  13. Näytä lisää