Valikko
Ura    |   Näin minä teen työtä

”Flow’ta voi olla kaikentapaisissa töissä” – kerho-ohjaaja uskoo, että kaikista töistä löytyy luovuutta

Anneli Bäckström heittäytyy aina täysillä töihinsä.

Flow’ta voi olla kaikentapaisissa töissä. Vaikka työn imusta puhutaan usein tietotyön yhteydessä, yhtä lailla myös esimerkiksi siivoojat voivat tuntea palkitsevaa virtausta työssään.

Väitän, että tunnen omassa työssäni flow’ta. Työskentelen kerho-ohjaajana Vallilan leikkipuistossa. Lapset vievät mennessään, ja heittäydyn mukaan, kun he kehittelevät jotain. Saan myös perheiltä palautetta, että innostuminen näkyy työssä.

Neljä viisi vuotta sitten aloin vetää kaupungin uusia maksuttomia leikkitoiminnan kerhoja. Ne on tarkoitettu 2–5-vuotiaille kotihoidossa oleville lapsille.

Monta kertaa, kun lapsi tulee tänne kerhoon, tämä on ensimmäinen kontakti, jonka he saavat perheen ja suvun ulkopuolisiin ihmisiin. Ajattelen, että on kuin puhdas paperi, johon me tätä työtä tekevät rupeamme vetämään pensselillä värejä. Ne ovat niin pieniä ja hauraita, kun tulevat tänne minun käteeni.

Iltapäivisin leikkipuistoon tulee koululaisia iltapäivätoimintaan, ja osana aamupäivistä vedän avoimia kerhoja vauvoille, pikkulapsille ja heidän vanhemmilleen. Kesällä jaan kauhan varressa puistoruokaa.

Tästä ei makseta isoja palkkoja, mutta työ on ihan mieletöntä. Kuka saa sellaisen määrän halauksia kuin tässä työssä saa?

Tulin töihin Helsinkiin Kimmon puistoon kesällä 1990. Kotikaupungissani Hangossa olin työskennellyt jo lastenohjaajana päiväkodissa, nuorisotalolla, lastenkodissa ja nuorisokodissa. Sitten kävi klassinen tapaus: tapasin Helsingissä asuvan miehen, ja töitäkin Helsingissä oli hyvin.

Olin Kimmon puistossa 23 vuotta ja Vallilassa nyt 3 vuotta. Vaikka olen ollut puistotyössä pitkään, minulla on koko ajan tietty kehittämisen tarve. Pienin väliajoin pitää saada uutta.

1990-luvun lopulla opiskelin lähihoitajaksi. Olisin halunnut lähteä opiskelemaan sosionomiksikin, mutta sitten tuli ero, ja se jäi haaveeksi. Sairaalatyö kiinnosti myös, mutta kolmivuorotyö ei henkilökohtaisista syistä sopinut. Elämä meni niin, että olen jatkanut tällä puolella.

Työn ohessa olen opiskellut lasten ja nuorten erityisohjaajaksi, ja ensi kuun alusta lähden lähihoitajatutkinnon täydennyskoulutukseen. Haluan päivittää tietoja. Työ on muuttunut todella paljon, vaikka rakennukset ja ihmisten kohtaaminen ovat pysyneet samoina.

Vasta se, miten teet työtäsi määrää sen, minkälaista työstäsi tulee. Leikkipuistotyössä on tietenkin omat raaminsa, mutta esimerkiksi leikkitoiminnan kerhoissa meillä on aika vapaat kädet. Olen suunnitellut omien kerhojen toiminnan aika lailla tyhjästä, kerhovihoista lähtien. Määrärahoja ei ole paljon.

Suunnittelen itse tietysti paljon, mutta annan myös lasten vaikuttaa. Oma tapani tehdä työtä on kuunnella ja havainnoida lapsia. Juuri nämä lapset, jotka kerhoissa nyt ovat, vaikuttavat sen vuosiryhmän toimintaan. Ei niin, että kymmenen vuotta sitten tehtiin näin. Koululaisten kanssa pidämme kokouksiakin, joissa on ehdotuksista esityslistat ja pöytäkirjat. Niin lapset oppivat vaikuttamaan.

Ja juhlia pidämme tietysti aina kun on mahdollista.

En sano, etteikö tätä työtä pystyisi tekemään sellainen, jolla ei ole lapsia, mutta kyllä oma lapsi antaa perspektiiviä ja ymmärrystä työhön. Minulla on 24-vuotias tyttö, joka asuu jo omillaan. Hän on kasvattanut minua kaikkein eniten.

Lapsena hän oli aina tosi kiltti, mutta 13-vuotiaana tuli paha murrosikä. Kun hän tuli murrosikään, enää ei toiminutkaan se, että minä sanon ja sinä tottelet.

On vietetty ja valvottu öitä ja etsitty neitiä. Muutama vuosi meni hänen perässä juostessa. Aika syvissä vesissä olen silloin käynyt, mutta sain onneksi silloin myös yhteiskunnalta apua.

Olen kulkenut aika pitkän matkan. Osa niistä äideistä, jotka ovat tuoneet lapsiaan kerhoihini, on nyt mummoja. Yksi ympyrä sulkeutui, kun ensimmäisiin välipalakoululaisiini aikoinaan kuulunut tyttö toi oman lapsensa leikkitoiminnan kerhoon.

Toinen äiti sanoi, että leikkitoiminnan kerho on paljon enemmän kuin kerho. Vanhemmat kokevat, että he saavat kasvatusapua ja tukea. Voidaan puhua vaikeistakin asioista.

Kun vaihdoin puistoa Kimmosta Vallilaan, kävi niin, että osa perheistä seurasi mukana.

Jotkut ovat sanoneet, että työssä pääsisi vähemmälläkin. Tulen usein töihin jo puoli tuntia ennen työajan alkua, sillä haluan aloittaa päivän rauhassa. Kriteerini on, että teen työtä siten kuin toivoisin että omien läheisteni kanssa tekemisissä olevat ihmiset tekevät työtään.

En voisi tehdä puolinaisesti tätä työtä. Sen takia olen ehkä jaksanut näin pitkään. Sinä päivänä lopetan, kun en enää saa työn iloa tämän työn tekemisestä.”

Uudessa sarjassa työntekijät kertovat työtavoistaan. Vinkkaa meille omasta työfilosofiastasi: hs.tyoelama@hs.fi

Anneli Bäckström toivoo päättäjiltä viisaita ratkaisuja. HS.fi/HSTV

Kerho-ohjaajan työpäivä

 8.45 Työaika alkaa. 15 minuuttia aikaa valmistautua päivään.

 9–11.30 Leikkitoiminnan kerho 2–5-vuotiaille.

 11.30–12 Lounaseväiden syönti samassa tilassa avoimen perhekerhon asiakkaiden kanssa, mahdollista toimistoasioiden hoitoa.

 12–15 Koululaisten iltapäiväkerho sisätiloissa. Kello 13.30 koululaisten välipala-aika, Bäckström syö myös itse. Kolmen jälkeen siirrytään ulos.

 15.45 Työpäivä päättyy.

 Bäckströmin työajat vaihtelevat viikonpäivän mukaan. Osana päivistä hän aloittaa kello 9.30 ja jatkaa silloin iltapäiväkerhossa 16.30:een saakka, jolloin leikkipuisto menee kiinni.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työelämä
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  9. 9

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  3. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  4. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  5. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  6. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  7. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  8. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  9. Tunti sitten
  10. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  11. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  12. Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille
  13. Näytä lisää