Valikko
Ura    |   Näin minä teen työtä

”Flow’ta voi olla kaikentapaisissa töissä” – kerho-ohjaaja uskoo, että kaikista töistä löytyy luovuutta

Anneli Bäckström heittäytyy aina täysillä töihinsä.

Flow’ta voi olla kaikentapaisissa töissä. Vaikka työn imusta puhutaan usein tietotyön yhteydessä, yhtä lailla myös esimerkiksi siivoojat voivat tuntea palkitsevaa virtausta työssään.

Väitän, että tunnen omassa työssäni flow’ta. Työskentelen kerho-ohjaajana Vallilan leikkipuistossa. Lapset vievät mennessään, ja heittäydyn mukaan, kun he kehittelevät jotain. Saan myös perheiltä palautetta, että innostuminen näkyy työssä.

Neljä viisi vuotta sitten aloin vetää kaupungin uusia maksuttomia leikkitoiminnan kerhoja. Ne on tarkoitettu 2–5-vuotiaille kotihoidossa oleville lapsille.

Monta kertaa, kun lapsi tulee tänne kerhoon, tämä on ensimmäinen kontakti, jonka he saavat perheen ja suvun ulkopuolisiin ihmisiin. Ajattelen, että on kuin puhdas paperi, johon me tätä työtä tekevät rupeamme vetämään pensselillä värejä. Ne ovat niin pieniä ja hauraita, kun tulevat tänne minun käteeni.

Iltapäivisin leikkipuistoon tulee koululaisia iltapäivätoimintaan, ja osana aamupäivistä vedän avoimia kerhoja vauvoille, pikkulapsille ja heidän vanhemmilleen. Kesällä jaan kauhan varressa puistoruokaa.

Tästä ei makseta isoja palkkoja, mutta työ on ihan mieletöntä. Kuka saa sellaisen määrän halauksia kuin tässä työssä saa?

Tulin töihin Helsinkiin Kimmon puistoon kesällä 1990. Kotikaupungissani Hangossa olin työskennellyt jo lastenohjaajana päiväkodissa, nuorisotalolla, lastenkodissa ja nuorisokodissa. Sitten kävi klassinen tapaus: tapasin Helsingissä asuvan miehen, ja töitäkin Helsingissä oli hyvin.

Olin Kimmon puistossa 23 vuotta ja Vallilassa nyt 3 vuotta. Vaikka olen ollut puistotyössä pitkään, minulla on koko ajan tietty kehittämisen tarve. Pienin väliajoin pitää saada uutta.

1990-luvun lopulla opiskelin lähihoitajaksi. Olisin halunnut lähteä opiskelemaan sosionomiksikin, mutta sitten tuli ero, ja se jäi haaveeksi. Sairaalatyö kiinnosti myös, mutta kolmivuorotyö ei henkilökohtaisista syistä sopinut. Elämä meni niin, että olen jatkanut tällä puolella.

Työn ohessa olen opiskellut lasten ja nuorten erityisohjaajaksi, ja ensi kuun alusta lähden lähihoitajatutkinnon täydennyskoulutukseen. Haluan päivittää tietoja. Työ on muuttunut todella paljon, vaikka rakennukset ja ihmisten kohtaaminen ovat pysyneet samoina.

Vasta se, miten teet työtäsi määrää sen, minkälaista työstäsi tulee. Leikkipuistotyössä on tietenkin omat raaminsa, mutta esimerkiksi leikkitoiminnan kerhoissa meillä on aika vapaat kädet. Olen suunnitellut omien kerhojen toiminnan aika lailla tyhjästä, kerhovihoista lähtien. Määrärahoja ei ole paljon.

Suunnittelen itse tietysti paljon, mutta annan myös lasten vaikuttaa. Oma tapani tehdä työtä on kuunnella ja havainnoida lapsia. Juuri nämä lapset, jotka kerhoissa nyt ovat, vaikuttavat sen vuosiryhmän toimintaan. Ei niin, että kymmenen vuotta sitten tehtiin näin. Koululaisten kanssa pidämme kokouksiakin, joissa on ehdotuksista esityslistat ja pöytäkirjat. Niin lapset oppivat vaikuttamaan.

Ja juhlia pidämme tietysti aina kun on mahdollista.

En sano, etteikö tätä työtä pystyisi tekemään sellainen, jolla ei ole lapsia, mutta kyllä oma lapsi antaa perspektiiviä ja ymmärrystä työhön. Minulla on 24-vuotias tyttö, joka asuu jo omillaan. Hän on kasvattanut minua kaikkein eniten.

Lapsena hän oli aina tosi kiltti, mutta 13-vuotiaana tuli paha murrosikä. Kun hän tuli murrosikään, enää ei toiminutkaan se, että minä sanon ja sinä tottelet.

On vietetty ja valvottu öitä ja etsitty neitiä. Muutama vuosi meni hänen perässä juostessa. Aika syvissä vesissä olen silloin käynyt, mutta sain onneksi silloin myös yhteiskunnalta apua.

Olen kulkenut aika pitkän matkan. Osa niistä äideistä, jotka ovat tuoneet lapsiaan kerhoihini, on nyt mummoja. Yksi ympyrä sulkeutui, kun ensimmäisiin välipalakoululaisiini aikoinaan kuulunut tyttö toi oman lapsensa leikkitoiminnan kerhoon.

Toinen äiti sanoi, että leikkitoiminnan kerho on paljon enemmän kuin kerho. Vanhemmat kokevat, että he saavat kasvatusapua ja tukea. Voidaan puhua vaikeistakin asioista.

Kun vaihdoin puistoa Kimmosta Vallilaan, kävi niin, että osa perheistä seurasi mukana.

Jotkut ovat sanoneet, että työssä pääsisi vähemmälläkin. Tulen usein töihin jo puoli tuntia ennen työajan alkua, sillä haluan aloittaa päivän rauhassa. Kriteerini on, että teen työtä siten kuin toivoisin että omien läheisteni kanssa tekemisissä olevat ihmiset tekevät työtään.

En voisi tehdä puolinaisesti tätä työtä. Sen takia olen ehkä jaksanut näin pitkään. Sinä päivänä lopetan, kun en enää saa työn iloa tämän työn tekemisestä.”

Uudessa sarjassa työntekijät kertovat työtavoistaan. Vinkkaa meille omasta työfilosofiastasi: hs.tyoelama@hs.fi

Anneli Bäckström toivoo päättäjiltä viisaita ratkaisuja. HS.fi/HSTV

Kerho-ohjaajan työpäivä

 8.45 Työaika alkaa. 15 minuuttia aikaa valmistautua päivään.

 9–11.30 Leikkitoiminnan kerho 2–5-vuotiaille.

 11.30–12 Lounaseväiden syönti samassa tilassa avoimen perhekerhon asiakkaiden kanssa, mahdollista toimistoasioiden hoitoa.

 12–15 Koululaisten iltapäiväkerho sisätiloissa. Kello 13.30 koululaisten välipala-aika, Bäckström syö myös itse. Kolmen jälkeen siirrytään ulos.

 15.45 Työpäivä päättyy.

 Bäckströmin työajat vaihtelevat viikonpäivän mukaan. Osana päivistä hän aloittaa kello 9.30 ja jatkaa silloin iltapäiväkerhossa 16.30:een saakka, jolloin leikkipuisto menee kiinni.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ura
 • Työelämä
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla Suomelle enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  5. 5

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  6. 6

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää