Valikko
Ura

Nyt on pulaa koodareista ja rakennusmiehistä – ”Olen sanonut monelle humanistitutulle, että kouluttaudu uudelleen”

It-firmoilla ja rakennusalalla vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä. It-yrityksen toimitusjohtaja visioi työelämän Tinderistä, jossa työnantaja ja työntekijä löytäisivät toisensa.

Application Support Analyst, analytiikkapäällikkö, atk-suunnittelija, CAM-ohjelmoija, C++-koodari, Cloud Administrator, Data Scientist, Svensktalande service desk.

Nämä ja neljäsataa muuta it-alan työpaikkaa ovat juuri nyt avoinna työ- ja elinkeinoministeriön TEMin mol.fi-palvelussa.

Vielä enemmän töitä olisi tarjolla rakennusalalla – lähes tuhat pestiä.

Vilkaistaanpa tarjontaa tarkemmin.

It-alan työnimikkeet vilisevät erilaisten ohjelmistojen ja koodikielten lyhenteitä, jotka ovat maallikolle hädin tuskin ymmärrettäviä. Mitä tekee esimerkiksi Front End C++ Desktop APP Developer, johon tanskalainen Ordbogen etsii Suomesta osaajaa?

Odensessa Tanskassa puhelimeen vastaa Whitney Jørgensen, joka hoitaa yhtiössä rekrytointeja ja henkilöstöasioita. Käy ilmi, että Ordbogen on käännösohjelmiin ja verkkosanakirjoihin erikoistunut yritys. Kyseiseen tehtävään haettava henkilö tulee työskentelemään yhtiön uuden sovelluksen parissa. Sen avulla kielitaidoton voi kirjoittaa vieraalla kielellä tekstiä, sillä sovellus kääntää kieltä simultaanisti.

Kuulostaa kiinnostavalta, mutta suomalaisen hakijan kannalta haasteeksi voi osoittautua se, että työpaikka olisi Odensessa Tanskassa.

”Ordbogen.com on kansainvälinen firma ja haluamme edelleen kansainvälistyä. Suomi on Pohjoismaa, ja siksi kulttuurierot ja elämäntavat eivät juuri poikkea Tanskasta. Suomesta on helpompi muuttaa Tanskaan kuin sanokaamme vaikka Portugalista”, Whitney Jørgensen sanoo.

Nyt avoinna olevaan sovelluskehittäjän työhön on itse asiassa jo tarjolla pätevä suomalainen hakija, Jørgensen kertoo.

”Lennätimme hänet kolmeksi päiväksi tänne tutustumaan yhtiöön ja työhön. Nyt jatkamme keskusteluja hänen kanssaan. Ilmoituksesta on siis ollut apua.”

Suomalainen sovelluskehitykseen erikoistunut Houston Inc. on etsinyt osaajia vitsikkäiden rekrytointivideoiden avulla. Mallia on otettu Konttori-tv-sarjasta. Firmalla olisi tarvetta parillekymmenelle tekijälle saman tien, kertoo toimitusjohtaja Tomi Ruotimo.

”Kaikki alan firmat kisailevat nyt diplomi-insinööreistä, jotka kulkevat toimistolta toimistolle palkkaansa korottaen”, Ruotimo sanoo.

Ruotimon mukaan LinkedIn on it-alalla käytetyin rekrytointikanava. Osa yrityksistä käyttää headhuntereita.

”Olen miettinyt, pitäisikö tehdä työnantajan ja työntekijän Tinder-palvelu. Me kertoisimme kiinnostavista projekteistamme ja työnhakijat kertoisivat itsestään”, Ruotimo pohtii.

Hänen mukaansa osaajia pitää nyt houkutella muilla tekijöillä kuin palkalla.

”Työntekijän huomio on herätettävä houkuttelevalla kulttuurilla ja houkuttelevilla asiakasprojekteilla. Firman pitää osoittaa tekevänsä yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita.”

Hänen mukaansa alalla olisi erityisesti tarvetta sovelluksenkehittäjille. Ruotimo sanoo rohkaisseensa monia humanistituttujaan vaihtamaan it-alalle.

”Olen sanonut monelle, että kouluttaudu uudestaan. Työt tältä alalta eivät lopu meidän elinaikanamme.”

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli maaliskuun aikana avoinna yhteensä 108 700 työpaikkaa, kertoo TEMin työllisyyskatsaus. Määrä on 3 200 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Suuri osa paikoista täytettiin maaliskuun aikana. Maaliskuun lopussa avoimia paikkoja oli runsaat 47 000.

TEMin mukaan eniten ovat lisääntyneet asiantuntijoiden, toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden työpaikat.

Kovin työvoimapula on TEMin mukaan lääkäreistä, puhelinmyyjistä, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, hammaslääkäreistä ja suuhygienisteistä.

Rekrytointisivustojen perusteella myös rakennusalalla on selvästi pulaa tekijöistä. TEMin tuoreen työllisyyskatsauksen mukaan vuodessa työttömyys on eniten laskenut rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden keskuudessa.

”Rakennusalan tilanne on parantunut selvästi viime aikoina”, sanoo neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala TEMistä.

”Vuosi sitten alkoi tulla ensimmäisiä merkkejä siitä, että rakennusalalla taloudelliset tunnusluvut lähtivät nousuun. Nyt näyttää siltä, että nousu näkyy myös työllisyydessä.”

Mol.fi-sivustolla on lähes tuhat työpaikkaa tarjolla rakennustyöntekijöille. Töitä olisi tarjolla kirvesmiehille, rakennusapumiehille, työnjohtajille, maalareille, sähköasentajille, rakennussiivoojille.

Esimerkiksi asbestinpurkajia tarvittaisiin muun muassa Kuopiossa, Kajaanissa, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Vantaalla. Suurin osa rakennusalan työpaikoista on kuitenkin pääkaupunkiseudulla. Uudellamaalla rakennusalan työttömyysprosentti on nyt runsaat 13, kun esimerkiksi Kainuussa se on yli 35 prosenttia.

Monet rakennusalan paikoista ovat tarjolla henkilöstövuokrausfirmojen kautta.

”On haasteellista löytää ammattitaitoista työvoimaa rakennusalalle, erityisesti pääkaupunkiseudulla”, sanoo Kai Hämeenniemi, joka työskentelee henkilöstövuokrausfirma Staffpointissa asiakkuuspäällikkönä.

Pelkästään Staffpointin kautta tarjolla on Hämeenniemen mukaan kymmeniä vapaita rakennusalan työpaikkoja.

”Tekijöitä haetaan nyt laidasta laitaan. Työpäälliköistä kustannuslaskijoihin ja kokeneista timpureista aina apumiehiin.”

Rakennusala on säännelty, joten työturvakortti pitää olla suoritettuna ja edellytyksenä on usein suomen kielen taito.

”Se johtuu turvallisuusmääräyksistä ja siitä, että esimerkiksi korjausrakentamisessa pitää pystyä kommunikoimaan asukkaiden kanssa”, Hämeenniemi sanoo.

Suomen rakennustyömailla on ollut runsaasti virolaisia työntekijöitä. Suomenlahden eteläpuolelta ei kuitenkaan enää löydy apua työvoimapulaan.

”Virosta hyvät suomen kielen taitoiset tekijät on jo haettu. Jos lähdetään katsomaan Latviasta, Liettuasta tai Venäjältä, kielitaito asettuu haasteeksi.”

Muualla Suomessa on työttömänä rakennusalan tekijöitä, mutta heistä vain osa on valmis lähtemään Etelä-Suomen työmaille.

Yksi Staffpointin ratkaisuista tilanteeseen on tiivis yhteistyö ammattikoulujen kanssa.

”Pyrimme saamaan sieltä tekijöitä työharjoitteluun ja valmistumisen jälkeen suoraan töihin meidän kauttamme.”

Hämeenniemi uskoo, että rakennusbuumi jatkuu lähivuosina erittäin voimakkaana varsinkin pääkaupunkiseudulla.

”Pula ei tule hellittämään ainakaan heti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • työvoimapula
 • Ura
 • Työelämä
 • IT-ala
 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  2. 2

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  3. 3

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  4. 4

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  7. 7

   Kylmän vielä kestää, nälkää ei

  8. 8

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Valkoposkihanhille voisi saada tappamisluvan, mutta se on monen mutkan takana – kaasutykki voisi auttaa hanhien hätistelyssä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  7. 7

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  8. 8

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  9. 9

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  10. 10

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää