Valikko
Ura

Nyt on pulaa koodareista ja rakennusmiehistä – ”Olen sanonut monelle humanistitutulle, että kouluttaudu uudelleen”

It-firmoilla ja rakennusalalla vaikeuksia löytää osaavia työntekijöitä. It-yrityksen toimitusjohtaja visioi työelämän Tinderistä, jossa työnantaja ja työntekijä löytäisivät toisensa.

Application Support Analyst, analytiikkapäällikkö, atk-suunnittelija, CAM-ohjelmoija, C++-koodari, Cloud Administrator, Data Scientist, Svensktalande service desk.

Nämä ja neljäsataa muuta it-alan työpaikkaa ovat juuri nyt avoinna työ- ja elinkeinoministeriön TEMin mol.fi-palvelussa.

Vielä enemmän töitä olisi tarjolla rakennusalalla – lähes tuhat pestiä.

Vilkaistaanpa tarjontaa tarkemmin.

It-alan työnimikkeet vilisevät erilaisten ohjelmistojen ja koodikielten lyhenteitä, jotka ovat maallikolle hädin tuskin ymmärrettäviä. Mitä tekee esimerkiksi Front End C++ Desktop APP Developer, johon tanskalainen Ordbogen etsii Suomesta osaajaa?

Odensessa Tanskassa puhelimeen vastaa Whitney Jørgensen, joka hoitaa yhtiössä rekrytointeja ja henkilöstöasioita. Käy ilmi, että Ordbogen on käännösohjelmiin ja verkkosanakirjoihin erikoistunut yritys. Kyseiseen tehtävään haettava henkilö tulee työskentelemään yhtiön uuden sovelluksen parissa. Sen avulla kielitaidoton voi kirjoittaa vieraalla kielellä tekstiä, sillä sovellus kääntää kieltä simultaanisti.

Kuulostaa kiinnostavalta, mutta suomalaisen hakijan kannalta haasteeksi voi osoittautua se, että työpaikka olisi Odensessa Tanskassa.

”Ordbogen.com on kansainvälinen firma ja haluamme edelleen kansainvälistyä. Suomi on Pohjoismaa, ja siksi kulttuurierot ja elämäntavat eivät juuri poikkea Tanskasta. Suomesta on helpompi muuttaa Tanskaan kuin sanokaamme vaikka Portugalista”, Whitney Jørgensen sanoo.

Nyt avoinna olevaan sovelluskehittäjän työhön on itse asiassa jo tarjolla pätevä suomalainen hakija, Jørgensen kertoo.

”Lennätimme hänet kolmeksi päiväksi tänne tutustumaan yhtiöön ja työhön. Nyt jatkamme keskusteluja hänen kanssaan. Ilmoituksesta on siis ollut apua.”

Suomalainen sovelluskehitykseen erikoistunut Houston Inc. on etsinyt osaajia vitsikkäiden rekrytointivideoiden avulla. Mallia on otettu Konttori-tv-sarjasta. Firmalla olisi tarvetta parillekymmenelle tekijälle saman tien, kertoo toimitusjohtaja Tomi Ruotimo.

”Kaikki alan firmat kisailevat nyt diplomi-insinööreistä, jotka kulkevat toimistolta toimistolle palkkaansa korottaen”, Ruotimo sanoo.

Ruotimon mukaan LinkedIn on it-alalla käytetyin rekrytointikanava. Osa yrityksistä käyttää headhuntereita.

”Olen miettinyt, pitäisikö tehdä työnantajan ja työntekijän Tinder-palvelu. Me kertoisimme kiinnostavista projekteistamme ja työnhakijat kertoisivat itsestään”, Ruotimo pohtii.

Hänen mukaansa osaajia pitää nyt houkutella muilla tekijöillä kuin palkalla.

”Työntekijän huomio on herätettävä houkuttelevalla kulttuurilla ja houkuttelevilla asiakasprojekteilla. Firman pitää osoittaa tekevänsä yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita.”

Hänen mukaansa alalla olisi erityisesti tarvetta sovelluksenkehittäjille. Ruotimo sanoo rohkaisseensa monia humanistituttujaan vaihtamaan it-alalle.

”Olen sanonut monelle, että kouluttaudu uudestaan. Työt tältä alalta eivät lopu meidän elinaikanamme.”

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli maaliskuun aikana avoinna yhteensä 108 700 työpaikkaa, kertoo TEMin työllisyyskatsaus. Määrä on 3 200 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Suuri osa paikoista täytettiin maaliskuun aikana. Maaliskuun lopussa avoimia paikkoja oli runsaat 47 000.

TEMin mukaan eniten ovat lisääntyneet asiantuntijoiden, toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöiden sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden työpaikat.

Kovin työvoimapula on TEMin mukaan lääkäreistä, puhelinmyyjistä, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, hammaslääkäreistä ja suuhygienisteistä.

Rekrytointisivustojen perusteella myös rakennusalalla on selvästi pulaa tekijöistä. TEMin tuoreen työllisyyskatsauksen mukaan vuodessa työttömyys on eniten laskenut rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden keskuudessa.

”Rakennusalan tilanne on parantunut selvästi viime aikoina”, sanoo neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala TEMistä.

”Vuosi sitten alkoi tulla ensimmäisiä merkkejä siitä, että rakennusalalla taloudelliset tunnusluvut lähtivät nousuun. Nyt näyttää siltä, että nousu näkyy myös työllisyydessä.”

Mol.fi-sivustolla on lähes tuhat työpaikkaa tarjolla rakennustyöntekijöille. Töitä olisi tarjolla kirvesmiehille, rakennusapumiehille, työnjohtajille, maalareille, sähköasentajille, rakennussiivoojille.

Esimerkiksi asbestinpurkajia tarvittaisiin muun muassa Kuopiossa, Kajaanissa, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Vantaalla. Suurin osa rakennusalan työpaikoista on kuitenkin pääkaupunkiseudulla. Uudellamaalla rakennusalan työttömyysprosentti on nyt runsaat 13, kun esimerkiksi Kainuussa se on yli 35 prosenttia.

Monet rakennusalan paikoista ovat tarjolla henkilöstövuokrausfirmojen kautta.

”On haasteellista löytää ammattitaitoista työvoimaa rakennusalalle, erityisesti pääkaupunkiseudulla”, sanoo Kai Hämeenniemi, joka työskentelee henkilöstövuokrausfirma Staffpointissa asiakkuuspäällikkönä.

Pelkästään Staffpointin kautta tarjolla on Hämeenniemen mukaan kymmeniä vapaita rakennusalan työpaikkoja.

”Tekijöitä haetaan nyt laidasta laitaan. Työpäälliköistä kustannuslaskijoihin ja kokeneista timpureista aina apumiehiin.”

Rakennusala on säännelty, joten työturvakortti pitää olla suoritettuna ja edellytyksenä on usein suomen kielen taito.

”Se johtuu turvallisuusmääräyksistä ja siitä, että esimerkiksi korjausrakentamisessa pitää pystyä kommunikoimaan asukkaiden kanssa”, Hämeenniemi sanoo.

Suomen rakennustyömailla on ollut runsaasti virolaisia työntekijöitä. Suomenlahden eteläpuolelta ei kuitenkaan enää löydy apua työvoimapulaan.

”Virosta hyvät suomen kielen taitoiset tekijät on jo haettu. Jos lähdetään katsomaan Latviasta, Liettuasta tai Venäjältä, kielitaito asettuu haasteeksi.”

Muualla Suomessa on työttömänä rakennusalan tekijöitä, mutta heistä vain osa on valmis lähtemään Etelä-Suomen työmaille.

Yksi Staffpointin ratkaisuista tilanteeseen on tiivis yhteistyö ammattikoulujen kanssa.

”Pyrimme saamaan sieltä tekijöitä työharjoitteluun ja valmistumisen jälkeen suoraan töihin meidän kauttamme.”

Hämeenniemi uskoo, että rakennusbuumi jatkuu lähivuosina erittäin voimakkaana varsinkin pääkaupunkiseudulla.

”Pula ei tule hellittämään ainakaan heti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • työvoimapula
 • Ura
 • Työelämä
 • IT-ala
 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  2. 2

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-erikoisjoukon – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  5. 5

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  6. 6

   Kymmenet tutkijat varoittavat: Hallituksen biotalousinto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja vaarantaa metsäluonnon

  7. 7

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  8. 8

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  9. 9

   Suomalaisten suosikkiauto sai alkunsa tämän miehen ideasta – Näin maasto- ja henkilöauton yhdistelmä valloitti maailman

  10. 10

   Seksi neandertalilaisten kanssa tartutti papilloomaviruksen nykyihmiseen, osoitti suomalainen paleogeneetikko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  6. 6

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  7. 7

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää