Ura

Liika tehokkuus on haitaksi, eikä etätyö kehitä ajattelua – Susanna Rahkamon mielestä työajalla pitäisi tehdä myös omia projekteja

Työntekijöitä kannattaisi kannustaa kehittelemään omia projekteja töissä, sanoo luovuudesta pian väittelevä entinen jäätanssija. Niin voi syntyä vaikka innovaatioita.

Nyt on Juha Sipilän logiikka mennyt metsään, arvio kuuluu.

Pääministeri visioi muutama viikko sitten, että koko Suomi voidaan pitää asuttuna, kun välimatkat digitalisaation myötä katoavat ja työtä voi tehdä kotona etänä. Hajauttaminen on Sipilän mukaan Suomelle jopa kilpailuetu.

Susanna Rahkamo on eri mieltä.

”Se on väärä logiikka”, Rahkamo haastaa hajauttamisajatusta.

”Jos olet yksikseen metsässä, sieltä loppuvat stimulantit. Suurimmassa osassa töitä tarvitset syötteitä, jotta omat ajatukset pääsevät eteenpäin. Vuorovaikutus on hirveän ratkaisevaa.”

Politiikan kommentointi ei ole jäätanssijana tunnetuksi tulleen Rahkamon leipälaji. Mutta luovuus, uusien näkemysten ja innovatiivisen ajattelun edistäminen on.

Uuden luominen oli avainasemassa jo jäätanssiuralla. Silloin Rahkamo rikkoi usein jäätanssimaailman rajoja parinsa, nykyisen aviomiehensä Petri Kokon kanssa. Nyt Rahkamo työskentelee johtamisen konsulttina, joka valmentaa yrityksiä uudistumaan ja kehittämään henkilöstön luovuutta.

Pian hän on myös luovuudesta väitellyt tekniikan tohtori, kunhan Aalto-yliopistoon tehty väitöskirja huippuosaamisesta myöhemmin tänä vuonna hyväksytään.

Jo yksi jäätanssiuran tärkeimmistä opetuksista oli, että parhaat tulokset – ja se kilpailuetu – syntyvät erilaisten osaajien vuorovaikutuksessa, ei yksin töitä puurtaen. Ideat vain parantuvat, kun niitä pallotellaan ja kehitetään yhdessä.

Kaikkialla tohotetaan nyt luovuudesta ja innovaatioista. Ketterät startupit ovat arvossaan, ja perinteistenkin organisaatioiden pitäisi uudistua, jotta taantumavuosien hyydyttämä Suomi saataisiin nousuun.

Samalla ajan henkeen kuuluu tehokkuus: kaikesta toiminnasta halutaan karsia löysät pois.

Luovuuden ja äärimmäisen tehokkuuden vaatimukset ovat kuitenkin ristiriidassa.

”Jos on sata prosenttia tehokkuutta, on nolla prosenttia uudistumista”, Rahkamo sanoo.

Pelkkä tehokkuus ei siksi pidemmän päälle ole paras strategia. Työelämässä pitäisi olla tilaa myös etsimiselle ja joskus tyhmiltäkin kuulostaville ideoille. Siten voi syntyä jotain ennennäkemätöntä uutta, niitä innovaatioita.

Monet globaalit jättiyhtiöt ovat toimineet näin jo vuosia – menestyksekkäästi. 3M oli ensimmäinen suuri amerikkalaisyritys, jossa työntekijät ovat saaneet käyttää osan työajastaan omien projektiensa kehittelyyn. Sittemmin esimerkiksi Apple, Google, LinkedIn ja monet muut teknologiayhtiöt ovat kannustaneet työntekijöitä keskittymään vapaavalintaisiin projekteihin joko yhden työpäivän viikossa tai esimerkiksi kymmenen prosenttia työajasta.

Työntekijöiden omista projekteista voi kehittyä yrityksen kehityshankkeita ja jopa ydinliiketoimintaa. Esimerkiksi Google on muuttunut hakukoneyhtiöstä monialaiseksi teknologiayhtiöksi, joka kehittää parhaillaan miehittämättömiä autoja sekä älypiilolinssejä hyödyntävää uudenlaista insuliinihoitoa diabetekseen.

Tällaista toimintaa Rahkamo toivoisi enemmän suomalaistyöpaikoillekin. Tehokkuuden sijaan Suomessa voitaisiin korostaa lisää villejä kokeiluita. Työntekijöitä kannattaisi kannustaa hyödyntämään asiantuntemustaan ja kehittelemään omia projekteja töissä.

”Enemmän kuin prosenttiluku työajasta, se on viesti johdolta, että menkää ja keksikää. Että me haluamme että te keksitte. Jos projektiin on käytetty kymmenen prosenttia työaikaa ja se menee pieleen, niin so what? Se antaa mielentilan, että uusille ajatuksille on tilaa”, Rahkamo sanoo.

Johto voi edistää luovuutta muillakin tavoilla.

Ensinnäkin Rahkamon mielestä on tärkeää, että pomot ovat itse kiinnostuneita uusista asioista ja yrittävät muokata työilmapiiriä innostavaksi. Lisäksi hyvällä pomolla pitää olla myös näkemystä.

”Hyvä johtaja osaa kysyä sellaisia kysymyksiä, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia. Hyvä johtaja osaa kirkkaasti iskeä sellaiseen suonikohtaan, joka aiheuttaa mielen laajentumisen. Pitää nähdä, mitä ollaan hakemassa ja mistä asioista voi syntyä uutta, vaikkei lopputulosta vielä tiedäkään.”

Haastattelu on sovittu Musiikkitalolle. Paikka on Rahkamolle mieluinen, sillä kulttuurilla – konserteilla, teatterilla, näyttelyillä, lukemisella – on elämässä tärkeä asema. Aikoinaan jäätanssija ammensi kulttuurista uusia ideoita esityksiin, ja nykyinen konsultti–väitöskirjatutkija herättää omaa luovuuttaan kulttuuririennoilla, lukemisella sekä matkustelulla.

Rahkamo tietää, että luovat prosessit ovat vain harvoin kirkkaita heureka-hetkiä.

”Luovuus on pieniä ratkaisuja matkan varrella, jotka muokkaavat sitä, mihin prosessi menee. Eivät koreografiatkaan ole heti hyviä. Ne ovat vain ideoita, joita lähdetään työstämään. ”

Jäätanssin Euroopan mestarin ja MM-hopeamitalistin mielestä kaikista ihmisistä löytyy luovuutta. Hän ei ole edes lainkaan varma, että jotkut ihmiset olisivat sisäsyntyisesti luovempia kuin toiset.

”Kyseenalaistan talentin. Se, millä tavalla teemme ja ajattelemme asioita, on ratkaisevampaa kuin se, millä ominaisuuksilla olemme syntyneet.”

Väitöskirjassaan Rahkamo keskittyy urheilun huippulahjakkuuksiin. Hän on haastatellut tutkimukseensa kaikki viisi suomalaista henkilölajien moninkertaista olympiakultamitalistia: kilpasoutaja Pertti Karppisen, juoksija Lasse Virénin, hiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemen, mäkihyppääjä Matti Nykäsen ja yhdistetyn hiihtäjän Samppa Lajusen.

Vaikka urheilua yleensä ei välttämättä pidetä kovin luovana alana, luovuus on Rahkamon mielestä urheilussakin olennainen osa huippuosaamisen muotoutumista.

”Väitteeni on, että ilman luovuutta ei voi tulla ylivoimaista osaajaa. Prosessissa pitää päästä niin syvälle, että näkee siinä jotain, mitä muut eivät nähneet. Mitä enemmän teet asiaa, sitä enemmän näet uusia maisemia ja kerroksia”, Rahkamo sanoo.

Samat lainalaisuudet pätevät myös urheilumaailman ulkopuolella. ”On triviaalia, harjoitteletko käden asentoa vai matemaattista kaavaa.”

Perimmiltään kaikki luovuus on Rahkamon mielestä kuitenkin vanhan yhdistämistä – oikeastaan siis kopioimista.

”Tavallaan Applen Steve Jobskin oli taitava kopioija. Mutta hän loi uutta, kun yhdisteli elementtejä uudella tavalla. Hänellä oli visio, mitä hän hakee, vaikka ei vielä tiennyt mitä se on. Hän osasi löytää ratkaisevat elementit, jotka toivat palikat kasaan.”

Mutta palataan vielä politiikkaan ja siihen Suomen hakemaan kilpailuetuun. Hajauttaminen on siis Rahkamon mielestä väärä keino tavoitella kilpailuetua.

Ratkaisu ei ole myöskään työajan lisäys.

”Olemme väärien työpaikkojen perässä. En näe, että työvoimakustannusten alentaminen ratkaisisi kilpailukykyä tai tuottavuusloikkaa”, Rahkamo sanoo.

Koulutetun osaajakansan vahvuus pitäisi olla ainutlaatuisten ratkaisujen keksiminen.

”Jos menemme bulkkiin, emme pärjää ikinä. Ei kannata tehdä sellaista, minkä joku muu on jo keksinyt.”

Rahkamo kuulostaa hieman turhautuneelta, kun hän puhuu kotimaan ilmapiiristä. Kaikkialle ulottuva sääntely tuskastuttaa. Uudella lailla tekemiselle on liikaa esteitä.

Se on vaarallista. Jos kaikki tehdään vain sääntöjen mukaan omaa tonttia vartioiden, suomalaisista ei ole uusien Uberien keksijöiksi. Ubereilla Rahkamo viittaa taksipalvelun kaltaisiin uusiin toimijoihin, jotka mullistavat koko markkinaa. Suomi ei ole myöskään niiltä suojassa.

Rahkamon isä, kokoomuslainen Kari Rahkamo toimi aikoinaan Helsingin pormestarina, joten tytär on seurannut politiikkaa sivusilmällä nuoresta lähtien.

Nykyhallitusta hän kiittää uudistushalusta.

”Liike on parempaa kuin pysähtyminen”, entinen ammattiurheilija sanoo.

 

Rahkamon vinkit: Näin herätät luovuuden

1 Innostu. Jos et itse innostu asiasta jota teet, mikään ei lähde liikkeelle.

2 Innosta. Uuden luominen on tiimityötä, joten muidenkin pitää innostua asiasta. ”Ympäristöä pitää stimuloida, että nyt tästä lähtee jotakin.”

3 Innovoi. Laita itsesi peliin. ”Kun osapuolet laittavat itsensä peliin ja luottavat siihen, jotakin myös syntyy.”

Sen jälkeen pitää olla rohkeutta toteuttaa ajatukset. ”Innostuksessa ei ole vielä mitään tehty. Hommat pitää viedä maaliin käytännön tasolle.” Hehkulampun keksijän Thomas A. Edisonin kerrotaan sanoneen: Nerous on yksi prosentti inspiraatiota ja 99 prosenttia hikeä.

Korjattu 16.5. kello 12.55: Samppa Lajunen oli yhdistetyn hiihtäjä, ei ampumahiihtäjä.

Susanna Rahkamo

 51-vuotias elintarviketieteiden maisteri ja yrittäjä. Entinen jäätanssija, joka voitti parinsa ja nykyisen aviomiehensä Petri Kokon kanssa Euroopan mestaruuden ja MM-hopeamitalin vuonna 1995.

 Viimeistelee väitöskirjaansa Aalto-yliopistoon aiheesta huippulahjakkuus ja kollektiivinen luovuus. Työskentelee konsulttiyhtiö Pertecissä johtamisen konsulttina. Toimii lisäksi Suomen olympiakomitean varapuheenjohtajana.

 Asunut 15 vuotta ulkomailla. Työskentellyt myös urheilutuottajana.

 Perhe: Asuu Vantaalla aviomiehensä sekä 13-vuotiaan tyttärensä ja 14-vuotiaan poikansa kanssa. Googlen Saksan-myyntijohtajana työskentelevä Kokko viettää arkiviikot Saksassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Luovuus
 • Innovaatiot
 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  8. 8

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää