Valikko
Ura

Kevytyrittäjyys on kasvava työn tekemisen malli – ”Olen säästynyt yrittäjyyden tuskilta”

Kevytyrittäjyys, pilvityö ja laskutuspalvelut ovat tulleet työelämään. HS selvitti, mistä ilmiössä on kyse.

Aarni Mikkola on 23-vuotias helsinkiläinen meikkaaja-maskeeraaja – ja kevytyrittäjä.

Mikkola tekee säännöllisesti töitä Svenska Teaternin maskeeraajana ja Make Up Forever -meikkituotefirman liikkeessä. Lisäksi hän tekee keikkatöitä moneen paikkaan.

”Yhtenä päivänä voin olla olla meikkiliikkeessä neljä tuntia ja illalla kello 19–24 musiikkivideokuvauksissa. Tai vaikka koko yön lyhytelokuvan kuvauksissa. Normaalia työpäivää ei ole. Siksi kevytyrittäjyys on ollut helpoin vaihtoehto”, Mikkola sanoo.

Kevytyrittäjyys on uusi termi, jolla tarkoitetaan itsensä työllistämistä ilman yritystoiminnassa vaadittavaa Y-tunnusta eli yritys- ja yhteisötunnusta.

Kevytyrittäjä tekee keikkatyötä yleensä palkkatyönsä ohessa tai ollessaan työttömänä työnhakijana. Kevytyrittäjän puolesta laskutuksen hoitaa laskutuspalvelu.

”Kevytyrittäjyys liittyy isompaan trendiin ja yleisempään työelämän muutokseen”, sanoo Virva Suikkanen, työelämän muutoksiin erikoistunut konsultti.

”Työtehtävät ja osaaminen sirpaloituvat yhä pienemmiksi, joten tarvitsemme uudenlaisia työnteon malleja. Tehtävistä ei välttämättä enää synny kokonaisia työpaikkoja, joten tulevaisuudessa yritykset ostavat yhä enemmän osaamista freelancereilta tai henkilöstövuokrausfirmoista”, Suikkanen sanoo.

Kevytyrittäjyys voi hoitaa Suikkasen mukaan sekä työttömyyttä että työvoimapulaa.

”Työttömät voivat työllistää itsensä projekteihin, ja työvoimapulassa osaamista on saatavissa pieninä annoksina. Olen vakuuttunut, että tämä on työn tulevaisuutta jo lähivuosina.”

Suikkasen mukaan malli on osoittautunut myös maahanmuuttajille hyväksi tavaksi aloittaa yrittäjyys.

”Kevytyrittäjän ei tarvitse tuntea kaikkia yrittäjyyden koukeroita.”

Aarni Mikkola valmistui ensin parturi-kampaajaksi ja sitten meikkaaja-maskeeraajaksi. Ennen kuin hän ryhtyi kevytyrittäjäksi, Mikkola otti tarkasti selvää vaihtoehdoista ja kävi Helsingin kaupungin yrittäjyysopastuksessa.

Mikkolasta kevytyrittäjyys vaikutti yksinkertaisemmalta kuin oman firman perustaminen.

”Omat vanhempani eivät ole olleet yrittäjiä, joten minusta tuntui helpommalta lähteä kevytyrittäjäksi”, Mikkola sanoo.

”Tuntuu, että olen itse säästynyt hirveästi tietyiltä yrittäjyyden tuskilta, joita Suomessa voi tulla. Kirjoitan vain laskun meikkikeikan jälkeen ja laskutuspalvelu hoitaa kaikki välikulut. Palkka tulee parin päivän kuluttua tilille”, Mikkola kiittelee.

Koko termin ”kevytyrittäjä” on alun perin keskinyt juuri Ukko.fi-palvelu. Nettiyrityksiä perustaneet nuoret yrittäjät perustivat firman havaittuaan kaveripiirissään ongelman.

”Kaverimme ihmettelivät, miten on niin vaikea myydä omaa työtään”, kertoo Olli Kopakkala, yksi perustajista.

”Pitää perustaa toiminimi ja siitä tulee vastuita. Pitää arvioida omia tuloja ja maksaa ennakkoveroja, tilittää arvonlisäveroja ja niin edelleen. Jos olet tuhat euroa vuodessa laskuttava valokuvaaja tai graafikko, se on turhan raskas systeemi”, Kopakkala sanoo.

Vuonna 2012 perustetun palvelun perustajat käyttivät apunaan kauppatieteiden tohtori Tapio Laaksoa.

”Vuonna 2013 Laakso totesi, että käyttäjämme toimivat yrittäjämäisesti, mutta kevyemmällä byrokratialla. He ovat siis kevytyrittäjiä”, kertoo Kopakkala.

”Sana kuulosti hyvin kuvaavalta ja rupesimme käyttämään sitä omassa viestinnässämme. Julkaisimme kevytyrittäjyysoppaan ja kevytyrittäjyyskurssin.”

Vähitellen termi levisi yleiseen käyttöön. Silti se ei ole tuttu vielä edes kaikille yrittäjyyden tuntijoille. Virva Suikkanen kertoo käyttäneensä termiä eräässä työelämää koskeneessa paneelissa. Keskustelun jälkeen kaksi yritysneuvojaa tuli kyselemään Suikkaselta, mistä oikein on kyse.

”He olivat tuohtuneet, että tämä on yrittäjyyden pilkkaamista. Yrittäminenkö muka kevyttä”, Suikkanen kertoo.

Keitä sitten ovat Suomen kevytyrittäjät?

Suomessa arvioidaan olevan noin 50 000 kevytyrittäjää eli henkilöä, jotka käyttävät laskutuspalvelua. Tunnetuimmat palvelut ovat Ukko.fi, jolla on 23 000 käyttäjää ja Eezy, jolla on runsaat 20 000 käyttäjää.

Sitra ja Osuuskunta Eezy tekivät alkuvuodesta mittavan kyselytutkimuksen, johon saatiin yli tuhat vastausta.

Vastausten perusteella laadittiin kevytyrittäjän prototyyppi. Tältä hän näyttää: yli 30-vuotias Etelä-Suomessa asuva mies, jolla on alempi korkeakoulututkinto tai toisen asteen koulutus.

Vastaajista noin 60 prosenttia kertoi työskentelevänsä satunnaisesti. Yli puolet työskentelee taiteen ja viihteen, viestinnän tai rakentamisen aloilla. Vastausten yleisiä ammattinimikkeitä olivat esimerkiksi muusikko, toimittaja, kirvesmies ja asiantuntija. Yleensä toimeksiantajat olivat nekin pieniä yrityksiä, alle kymmenen työntekijän firmoja tai kotitalouksia.

Vastaajista noin joka viides työllistää itsensä ainoastaan kevytyrittäjänä. Joka neljäs on kevytyrittäjänä kokopäivätyön tai opiskelun ohessa. Noin neljännes vastaajista saa samanaikaisesti myös työttömyyskorvausta.

Tästä aiheutuu myös ongelmia.

Työntekoa hankaloittaa kevytyrittäjien epämääräinen asema eri viranomaisiin nähden, todetaan Sitran ja Eezyn selvityksessä.

Työvoimaviranomaisten mukaan osa-aikaisesti työllistyvä kevytyrittäjä voi olla oikeutettu soviteltuun päivärahaan. Statuksen määritteleminen on kuitenkin usein mutkikasta. Kyseessä on uusi ilmiö, johon liittyy väistämättä myös monenlaisia ongelmia, kuvaa Virva Suikkanen.

”Pystytkö yhdistämään työnhaun ja projektimaisen yrittämisen? Kevytyrittäjällä ei ole yrittäjän statusta, mutta silti tilanne ei ole ongelmaton”, Virva Suikkanen sanoo.

”Työvoimahallinto tekee päätökset henkilön statuksesta. Se on oikeusturvan vastaista, ettei ihminen tiedä, mitä hän saa tehdä ja mitä ei. Tästä pitäisi tehdä nyt selkeät ohjeistukset.”

Kevytyrittäjyys on nousemassa myös ammattiyhdistysliikkeen agendalle. Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava kertoi muutama viikko sitten, että yhdeksän akavalaista jäsenliittoa on perustanut Akavan yrittäjien ja itsensätyöllistäjien edunvalvontajärjestön.

Akavan tiedotteessa vilisivät uuden ajan termit: ”Työn tekeminen erilaisten digitaalisten alustojen, pilvipalvelujen ja laskutusosuuskuntien kautta on lisääntynyt nopeasti. Tällaisten niin sanottujen pilvityötä tekevien asema ja siihen liittyvä turva jää usein epäselväksi”, Salla Luomanmäki perusteli. Luomanmäki on uuden edunvalvontajärjestön puheenjohtaja ja Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja.

Akavan arvion mukaan korkea-asteen suorittaneita itsensätyöllistäjiä oli viime vuonna 59 000, lähes kaksi kertaa enemmän kuin 2000-luvun alussa. Itsensätyöllistäjistä yli 40 prosenttia yhdistelee monia työllistymisen tapoja kuten palkansaajatyötä, apurahoja, freelancertyötä ja yrittäjyyttä.

Kevytyrittäjyyden ympärille on kasvamassa myös melko mittavaa liiketoimintaa. Eezyn liikevaihto on noin 35 miljoonaa euroa ja Ukko.fi:n 25 miljoonaa. Sekä Eezy että Ukko.fi ovat yritysmuodoltaan osuuskuntia, mutta se ei tarkoita, että käyttäjät tulisivat osuuskunnan jäseniksi.

Olli Kopakkalan mukaan Ukko.fi-palvelussa on käytännössä kyse kirjanpidosta.

”Mutta emme halua tehdä sitä käsin, vaan olemme teettäneet automaattisen järjestelmän, jonka kautta palvelu pyörii. Laskut menevät automaattisesti, rahoja seurataan automaattisesti ja henkilö pystyy itse maksamaan palkat.”

Myös Aarni Mikkola käyttää Ukko.fi-palvelua, joka laskuttaa palkan maksun yhteydessä viisi prosenttia laskutuksen arvonlisäverottomasta loppusummasta. Minimiveloitus on 15 euroa.

Mikkolan mukaan laskutusyrityksen käyttäminen on tullut hänelle paitsi helpommaksi myös halvemmaksi kuin oman yrityksen ja kirjanpitäjän käyttäminen.

”Tämä on omalla kohdallani win win -tilanne. Oma työ vähenee eikä minun tarvitse huolehtia mistään.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäjyys
 • kevytyrittäjyys
 • Ura
 • Työelämä
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  5. 5

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  6. 6

   Erdoğan, Le Pen ja Trump ovat oire, eivät ongelma – on helpompaa syyllistää muutama ihminen kuin miettiä, miksi heitä kannatetaan

  7. 7

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  8. 8

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  9. 9

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  10. 10

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää